Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα δείχνει σημάδια προόδου, λέει ο Μοσκοβισί

Η Ελλάδα δείχνει σημάδια προόδου, λέει ο Μοσκοβισί

Ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε την Τρίτη πως η διασωσμένη Ελλάδα δείχνει σημάδια προόδου στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, προσέθεσε ωστόσο πως «τρία ή τέσσερα» ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν στις συζητήσεις με την Αθήνα.

Ο Μοσκοβισί, επισκεπτόμενος την Αθήνα, δεν προσδιόρισε τα ζητήματα, όμως η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι γνωστό πως βρίσκονται σε διαφωνία για το πώς θα επιλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιβαρύνουν τις τράπεζες και πώς θα βρεθούν νέες πηγές εσόδων.

Αυτές οι διαφωνίες αποτελούν εμπόδιο για την Ελλάδα που επιθυμεί το σύνολο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που απομένει από την αρχική δόση βοήθειας αξίας 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό ποσό της διάσωσης της Ελλάδας φτάνει έως τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως τρία ή τέσσερα ζητήματα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι» είπε ο Μοσκοβισί ύστερα από συνομιλίες με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Έχουμε τη βεβαιότητα πως στο πνεύμα του συμβιβασμού η συνάντηση του euro group της Δευτέρας θα είναι επιτυχές» προσέθεσε, αναφερόμενος σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα εξετάσουν κατά πόσο η Ελλάδα έχει καλύψει τις προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει το απομένον ποσό.

Δύο από τα τρία εναπομένοντα δισεκατομμύρια εξαρτώνται από την ολοκλήρωση ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων από την πλευρά της Αθήνας, τα οποία επηρεάζουν κυρίως όσους κατέχουν στεγαστικά δάνεια. Άλλη μία ανησυχία έχει να κάνει με το πώς θα μπορέσει η χώρα να βρει τα 300 εκατομμύρια σε έσοδα που είχε αρχικά πει πως θα συγκέντρωνε από την φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά έκανε πίσω στη συνέχεια.

«Η αφερεγγυότητα των νοικοκυριών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας… και είναι δύσκολη» είπε πηγή κοντά στις συζητήσεις.

Η Ελλάδα προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη να βρεθεί ένα πλαίσιο από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα επισφαλή δάνεια που επιβαρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με τις διαβεβαιώσεις πως οι όποιες ενέργειες δε θα θέσουν σε κίνδυνο τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καθυστερήσει με την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πως η προστασία από κατασχέσεις θα πρέπει να ισχύσει για περιπτώσεις ακινήτων αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Οι πιστωτές θέλουν να ξεκινήσουν από μια αξία περίπου 120.000 ευρώ.

Θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο φερεγγυότητας σε ισχύ προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με έναν τραπεζίτη. «Δε θα ήταν ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές σε διαφορετική περίπτωση.»

Σε έναν έλεγχο της υγείας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας το περασμένο σαββατοκύριακο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε πως οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν ένα κεφαλαιακό κενό 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο οικονομικής απόδοσης, και 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ υπό το βασικό σενάριο.

Το πρόβλημα προκύπτει εν μέρει από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Αθήνα προσπαθεί επίσης να απαλλαχθεί από έναν φόρο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μια κίνηση που υπέγραψε με τους δανειστές, όμως ανακάλυψε στη συνέχεια πως ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη σε μια χώρα όπου οι γονείς συμπληρώνουν την αισθητή ανεπάρκεια του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος με επιπλέον δίδακτρα.

«Συζητούμε, αλλά δεν είναι τελικό, να επιβάλουμε ένα μικρό φόρο στα παιχνίδια, ο οποίος θα επιβαρύνει τους παίκτες» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.  

Σχετικα αρθρα

Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία

admin

Αύξηση της απασχόλησης σε εννέα βιομηχανικούς κλάδους

admin

ΗΠΑ: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια υπάλληλοί του

admin

O Ζούκερμπεγκ κέρδισε μόνο τη μισή μάχη στις Βρυξέλλες

admin

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού

admin

Πιθανός ένας νέος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης…

admin

Σε νέα χαμηλά σχεδόν 2 μηνών το Χ.Α. με βαρίδι την Coca Cola (-6%)-Απώλειες 1,84% στις Τράπεζες

admin

Διθύραμβοι και αγωνία για την Ελλάδα

admin

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

admin

Τέσσερις game-changer παράγοντες στη Νότια Ευρώπη

admin

Handelsblatt: Η Ελλάδα προκαλεί μόνιμα μπελάδες

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας σε αδιέξοδο για τους όρους της διάσωσης

admin

Το ΔΝΤ και η κρίση της ευρωζώνης

admin

Ντράγκι: η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα

admin

Το μυστικό της επιτυχίας αποκαλύπτουν 7 κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες

admin

Γιατί η Ευρώπη προειδοποιεί για το τέλος της «Pax Americana»

admin

Το χρηματιστήριο επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Οι εργασιακοί κλάδοι με τις υψηλότερες αμοιβές και τη μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων στην Ελλάδα

admin