Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα δείχνει σημάδια προόδου, λέει ο Μοσκοβισί

Η Ελλάδα δείχνει σημάδια προόδου, λέει ο Μοσκοβισί

Ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε την Τρίτη πως η διασωσμένη Ελλάδα δείχνει σημάδια προόδου στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, προσέθεσε ωστόσο πως «τρία ή τέσσερα» ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν στις συζητήσεις με την Αθήνα.

Ο Μοσκοβισί, επισκεπτόμενος την Αθήνα, δεν προσδιόρισε τα ζητήματα, όμως η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι γνωστό πως βρίσκονται σε διαφωνία για το πώς θα επιλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιβαρύνουν τις τράπεζες και πώς θα βρεθούν νέες πηγές εσόδων.

Αυτές οι διαφωνίες αποτελούν εμπόδιο για την Ελλάδα που επιθυμεί το σύνολο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που απομένει από την αρχική δόση βοήθειας αξίας 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό ποσό της διάσωσης της Ελλάδας φτάνει έως τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως τρία ή τέσσερα ζητήματα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι» είπε ο Μοσκοβισί ύστερα από συνομιλίες με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Έχουμε τη βεβαιότητα πως στο πνεύμα του συμβιβασμού η συνάντηση του euro group της Δευτέρας θα είναι επιτυχές» προσέθεσε, αναφερόμενος σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα εξετάσουν κατά πόσο η Ελλάδα έχει καλύψει τις προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει το απομένον ποσό.

Δύο από τα τρία εναπομένοντα δισεκατομμύρια εξαρτώνται από την ολοκλήρωση ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων από την πλευρά της Αθήνας, τα οποία επηρεάζουν κυρίως όσους κατέχουν στεγαστικά δάνεια. Άλλη μία ανησυχία έχει να κάνει με το πώς θα μπορέσει η χώρα να βρει τα 300 εκατομμύρια σε έσοδα που είχε αρχικά πει πως θα συγκέντρωνε από την φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά έκανε πίσω στη συνέχεια.

«Η αφερεγγυότητα των νοικοκυριών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας… και είναι δύσκολη» είπε πηγή κοντά στις συζητήσεις.

Η Ελλάδα προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη να βρεθεί ένα πλαίσιο από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα επισφαλή δάνεια που επιβαρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με τις διαβεβαιώσεις πως οι όποιες ενέργειες δε θα θέσουν σε κίνδυνο τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καθυστερήσει με την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πως η προστασία από κατασχέσεις θα πρέπει να ισχύσει για περιπτώσεις ακινήτων αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Οι πιστωτές θέλουν να ξεκινήσουν από μια αξία περίπου 120.000 ευρώ.

Θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο φερεγγυότητας σε ισχύ προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με έναν τραπεζίτη. «Δε θα ήταν ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές σε διαφορετική περίπτωση.»

Σε έναν έλεγχο της υγείας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας το περασμένο σαββατοκύριακο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε πως οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν ένα κεφαλαιακό κενό 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο οικονομικής απόδοσης, και 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ υπό το βασικό σενάριο.

Το πρόβλημα προκύπτει εν μέρει από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Αθήνα προσπαθεί επίσης να απαλλαχθεί από έναν φόρο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μια κίνηση που υπέγραψε με τους δανειστές, όμως ανακάλυψε στη συνέχεια πως ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη σε μια χώρα όπου οι γονείς συμπληρώνουν την αισθητή ανεπάρκεια του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος με επιπλέον δίδακτρα.

«Συζητούμε, αλλά δεν είναι τελικό, να επιβάλουμε ένα μικρό φόρο στα παιχνίδια, ο οποίος θα επιβαρύνει τους παίκτες» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.  

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin