Image default
Πρώτο Θέμα

Το Bitcoin ανεβαίνει ξαφνικά και πάλι

Το Bitcoin ανεβαίνει ξαφνικά και πάλι

Το Bitcoin αποτελεί και πάλι είδηση, όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως είναι για τους σωστούς λόγους.

Ύστερα από ένα 2013 που έσπασε τα ταμεία, το ψηφιακό νόμισμα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του 2014 λόγω της πληθώρας των αρνητικών ειδήσεων, όπως η χρεοκοπία που υπέβαλε τον Φεβρουάριο του 2014 η Mt. Gox, μια εταιρεία συναλλαγής Bitcoin στο Τόκυο. Από τότε, το νόμισμα σημειώνει σκαμπανεβάσματα, κυμαινόμενο μεταξύ των 200 και των 300 δολαρίων.

Αυτό γινόταν έως τώρα.

1

Το Bitcoin έχει ξεκινήσει ένα σερί κερδών επτά εβδομάδων, το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του -. Εμπειρογνώμονες και ειδικοί της βιομηχανίας έχουν ένα εύρος λόγων για την πρόσφατη άνοδο.

Οι συμμετέχοντας στην αγορά αναφέρονται σε δύο βασικούς λόγους για το ράλι. Ο πρώτος είναι το βελτιωμένο ενδιαφέρον και η αποδοχή από κατεστημένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στην τεχνολογία blockchain του Bitcoin, για την οποία οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και μια σειρά άλλων εταιριών έχουν δείξει ενδιαφέρον, καθώς επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν για να αναμορφώσουν τις συναλλαγές χρεογράφων, παραγώγων και δανείων.

Σύμφωνα με τον Gil Luria, αναλυτή στη Wedbush Securities που καλύπτει τον τομέα, το Bitcoin επιτέλους να «πιάνει» στο χρηματοπιστωτικό κατεστημένο.

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο για τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πως το Bitcoin και η τεχνολογία blockchain θα γίνουν ένα σημαντικό κομμάτι για τη μελλοντική παράδοση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με βάση την κάλυψη των μέσων και τις επενδύσεις από άλλες μεγάλες τράπεζες. Καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως πολλές από τις εφαρμογές θα βασιστούν πάνω στο blockchain, τελικά καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εάν αυτές οι εφαρμογές πετύχουν, η τιμή του νομίσματος του Bitcoin θα ανέβει. Ο 12μηνος στόχος μας για την τιμή του Bitcoin βρίσκεται στα 400 δολάρια με βάση τις προσδοκίες για την ευρεία υιοθέτηση των εφαρμογών του Bitcoin μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.»

Άλλοι στην κοινότητα εικάζουν πως η οικονομική κατάσταση στην Κίνα θα μπορούσε να πυροδοτεί την άνοδο καθώς οι αναταραχές της αγοράς ενθαρρύνουν τους ντόπιους επενδυτές να γίνουν πιο δημιουργικοί σε ότι έχει να κάνει με τη μεταφορά των χρημάτων τους έξω από τη χώρα. Το Bitcoin προσφέρει μιαν πιθανή οδό που παρακάμπτει τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Αυτό το έτος έφερε μιαν πρωτοφανή έξοδο ρευστού από την Κίνα που ακολουθήθηκε από μια αναπάντεχη υποτίμηση του γουάν τον Αύγουστο και μια δίμηνη πτώση του χρηματιστηρίου. Οι επενδυτές έβγαλαν 194 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χώρα τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας την εκροή του έτους στα 669 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συμβάλει στο θετικό αίσθημα και η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η συναλλαγή εικονικών νομισμάτων θα πρέπει να εξαιρείται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας με τον ίδιο τρόπο όπως και το παραδοσιακό χρήμα. Ουσιαστικά, αυτό εξισώνει τους όρους του παιχνιδιού για το Bitcoin και το παραδοσιακό χρήμα.

Ο Ashraf Laidi, διευθύνων σύμβουλος της Intermarket Strategy, υποστήριξε σε σημείωμά του πως η δυναμική από την απόφαση της ΕΕ μπορεί να προωθήσει το Bitcoin σε κατάσταση «αποθήκευσης αξίας»:

«Το Bitcoin ανέβηκε την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, εν μέσω αυξανόμενων προβλέψεων στην αγορά για έξοδο της Ελλάδας και της αποκάλυψης πως η Κίνα είχε μικρότερα αποθέματα χρυσού απ’ ότι αναμενόταν. Η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας θα πρέπει να ωθήσει τις συναλλαγές, τις χρηματομεσιτικές εταιρείες και τις τράπεζες να δημιουργήσουν εργαλεία που θα συνδέονται με το Bitcoin, όπως τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, με στόχο τη συναλλαγή, την αντιστάθμιση και την πρόβλεψη. Το μέσο συναλλαγής του Bitcoin μόνο θα μεγαλώνει από εδώ και πέρα. Η κατάσταση «αποθήκευσης αξίας» μπορεί να μη φαίνεται εν όψει σήμερα, θα είναι όμως τον επόμενο χρόνο.»

Ποιος να το φανταζόταν πως η νομιμότητα μπορούσε να είναι τόσο προσοδοφόρα;         

Σχετικα αρθρα

Το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα

admin

Γερμανικό Sekt εναντίον γαλλικής σαμπάνιας

admin

Στην επόμενη ύφεση, η πολιτική θα είναι καταστροφική

admin

Χ.Α: Πού οφείλεται το νέο ξεφόρτωμα

admin

Τέλος η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

admin

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Καλό ξεκίνημα στο νέο έτος. Κρίμα για το υπόλοιπο…

admin

Εκπλήξεις σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές δίνουν απρόσμενα κέρδη-Που το «πάνε» Πειραιώς και Eurobank

admin

Η Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος και η «βόμβα» του χρέους

admin

Ο δρόμος προς τα εμπρός για την Ισπανία

admin

Φ. Κουβέλης: Νέα μέτρα δυστυχώς θα υπάρξουν,πέρα από τις προθέσεις που μπορεί να έχει ο κ. Σαμαράς

admin

Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για άτακτο Brexit

admin

To νέο σχέδιο κυριαρχίας της Κίνας

admin

Αυστηρότερη επιτήρηση με το νέο μνημόνιο!

admin

Εξηγώντας την άνοδο του Ερντογάν

admin

Les Echos: Tα σύννεφα διαλύονται, παραμένει άλυτο το χρέος

admin

Γιατί ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρώπη δε θα λύσει τίποτα

admin

Παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών…

admin