Image default
Πρώτο Θέμα

Κόλλημα Ελλάδας και δανειστών για τα επισφαλή δάνεια

Κόλλημα Ελλάδας και δανειστών για τα επισφαλή δάνεια

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, είπε την Κυριακή κυβερνητικός αξιωματούχος, καθυστερώντας μέρος της πρώτης δόσης βοήθειας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι συζητήσεις έχουν κολλήσει στο ζήτημα των κατασχέσεων για τη μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες. Η Αθήνα επιμένει πως η επίλυση του θέματος δε θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ελλήνων να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

«Υπάρχει μια απόσταση με τους δανειστές σε αυτό το θέμα, και δεν πιστεύω πως θα έχουμε σύντομα συμφωνία» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μια συμφωνία θα είχε απελευθερώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την Αθήνα, ως μέρος μιας αρχικής δόσης 26 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα, συνολικής αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόοδος της Ελλάδας στην κάλυψη των όρων του προγράμματος αναμένεται να αξιολογηθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, γνωστή ως Eurogroup, τη Δευτέρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συζήτησαν το ζήτημα των επισφαλών δανείων τηλεφωνικά την Κυριακή. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επίσης το συζήτησαν τηλεφωνικά, σύμφωνα με άλλον κυβερνητικό αξιωματούχο.

Με την αντίδραση της κοινής γνώμης να αναδύεται ήδη για τους ευρύτερους όρους της διάσωσης – έχει ανακοινωθεί γενική εθνική απεργία για τις 12 Νοεμβρίου – σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

«Αυτή η απόφαση είναι το πρώτο βήμα ώστε το ζήτημα να επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο» είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλον τον διαθέσιμο χρόνο για να φτάσουμε σε συμφωνία και οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν ως το πρωί της Δευτέρας εάν χρειαστεί.»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να δώσουν σήμερα, Δευτέρα, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα - δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθεί νέα προθεσμία για συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων -κυρίως τα «κόκκινα» δάνεια- έως την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, την Παρασκευή ανώτερα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των συνομιλιών.

Σχετικα αρθρα

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin