Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα αποτυγχάνει στο πρώτο εμπόδιο της διάσωσης

Η Ελλάδα αποτυγχάνει στο πρώτο εμπόδιο της διάσωσης

Η Ελλάδα έχει αποτύχει στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την πρώτη έκδοση μετρητών υπό το πακέτο διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι δυνάμεις των πιστωτών έκριναν πως η χώρα δεν είχε καταφέρει να σημειώσει επαρκή πρόοδο στο πέρασμα βασικών μεταρρυθμίσεων.

Η κατά της λιτότητας κυβέρνηση στην Αθήνα δε θα λάβει 2,15 δισεκατομμύρια ευρώ όπως είναι προγραμματισμένο αυτήν την εβδομάδα, προκαλώντας φόβους πως το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας θα κολλήσει στο πρώτο εμπόδιο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει κολλήσει σε μια διαμάχη με τους πιστωτές για δύο βασικά ζητήματα: έναν νέο νόμο αφερεγγυότητας που να αφορά τις κατασχέσεις των κατοικιών, και την αλλαγή του τρόπου που διοικούνται οι τράπεζες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε πως τα εμπόδια θα μπορούσαν επίσης να απειλήσουν τη διαδικασία της αποκατάστασης του ταλαιπωρημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του eurogroup, είπε πως δε θα υπάρξει εκταμίευση μέχρις ότου η Αθήνα εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα προαπαιτούμενα.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τους νόμους για την επιδιόρθωση της διοίκησης του τραπεζικού τομέα, ως «βασική προτεραιότητα» προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τους πιστωτές για να καλυφθεί το κενό των 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι πιστωτές ελπίζουν πως ο ιδιωτικός τομέας θα συμβάλει με τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα υπόλοιπα 10 δισεκατομμύρια να προέρχονται από τα κεφάλαια διάσωσης που έχουν υπολογιστεί για τη χώρα. Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να μαστίζεται από ένα υψηλό επίπεδο επισφαλών δανείων.

«Υπάρχουν ανοιχτά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά. Η εφαρμογή θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.»

1

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, είπε: «Πρέπει να δούμε πώς θα μοιάζει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Θέλουμε και πρέπει να δούμε μιαν ισχυρή συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές.»

Η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα τριετές, διεθνές πακέτο διάσωσης ύστερα από μήνες αναστάτωσης τον Αύγουστο.

Υπό τους όρους της συμφωνίας, έχει ζητηθεί από την Αθήνα να πραγματοποιήσει περισσότερα από 60 προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει την πρώτη εκταμίευση χρημάτων.

Χωρίς μιαν επιτυχημένη αξιολόγηση, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δε θα μπορέσει να προωθήσει τις ζωτικής σημασίας συζητήσεις για τη μείωση του χρέους της ύψους 200% του ΑΕΠ.

Τεχνοκράτες αξιωματούχοι του eurogroup αναμένεται να πραγματοποιήσουν μία ακόμη συνάντηση για να αξιολογήσουν την πρόοδο αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

2

Οι δυνάμεις των πιστωτών της Ελλάδας ζητούν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις κατασχέσεις κατοικιών, χαμηλώνοντας το όριο στις ιδιοκτησίες αξίας πάνω των 120.000 ευρώ, από το σημερινό των 200.000 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντισταθεί στο μέτρο, φοβούμενος πως θα εκθέσει εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένων νοικοκυριών στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οικονομικός επικεφαλής του ευρώ, είπε πως ο νόμος σχεδιάστηκε για να «βοηθήσει τους πιο αδύναμους στην κοινωνία».

«Ωστόσο, πρέπει να αποφύγουμε η προστασία αυτή να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για να εκμεταλλευτούν το σύστημα και να καταχραστούν τα προστατευτικά μέτρα» είπε ο πρώην Σοσιαλιστής γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η Αθήνα έχει καταφέρει να αντισταθεί σε κάποια από τα μέτρα που απαιτήθηκαν από την αρχική διάσωση. Δε θα επιβάλει φόρο 23% στα ιδιωτικά σχολεία, αντικαθιστώντας τον με άλλα μέτρα αύξησης φόρων.

Έχει δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης στην κυβέρνηση σε σχέση με το πρόγραμμα διάσωσής της, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επιδιώξει τη συνεργασία της κυβέρνησης για την πρωτοφανή προσφυγική κρίση της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε πως δε θα ήθελε να συνδέσει τις δύο κρίσεις κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της κυβέρνησης.  

Σχετικα αρθρα

Το Brexit βάζει τη Βρετανία σε σταθερή πορεία σχετικής πτώσης

admin

Τράπεζες:Σε τεντωμένο σκοινί…

admin

Αύξηση επενδύσεων στην βιομηχανία κατά 35,5% το 2017

admin

Οι εταιρείες που εγκατέλειψαν το Libra του Facebook

admin

PwC: Πολλαπλές ευκαιρίες και προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Οι δύο παγκόσμιες πανδημίες

admin

Ο Πούτιν κερδίζει πάντα Γερμανία – ΕΕ γιατί προτιμά να τον φοβούνται παρά να τον σέβονται

admin

Η ΕΕ υπόσχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για το χρέος, τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο

admin

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ

admin

Μεγάλες προσδοκίες ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν

admin

Οι εξελίξεις και οι επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων

admin

Παρά τη νίκη το κόμμα του Ερντογάν αιμορραγεί

admin

Πόσο υγιές είναι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ …

admin

10 λόγοι για να μην επενδύσετε στην IPO της Saudi Aramco

admin

Too big too fail – το δράμα συνεχίζεται με νέα επεισόδια

admin

Τι κρύβεται πίσω από τα σχέδια της Αγγελα Μέρκελ για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»

admin