Image default
Πρώτο Θέμα

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κυβερνηθεί από δύο από τα πιο αριστερά κόμματα της Ευρώπης

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κυβερνηθεί από δύο από τα πιο αριστερά κόμματα της Ευρώπης

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκδιώχθηκε από την εξουσία το βράδυ της Τρίτης, μόλις έναν μήνα μετά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας.

Μία ψήφος μη εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας έστειλε πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου να… μαζέψει τα πράγματά του, με μια αριστερόστροφη συμμαχία να περιμένει στη σειρά.

Τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς που είχαν σχηματίσει συμμαχία ύστερα από τις εκλογές του 2011 κατέβηκαν στις εκλογές του 2015 με σημαία το «Πορτογαλία Μπροστά», και κατέκτησαν 38,6% των ψήφων και 106 από τις 230 έδρες του κοινοβουλίου.

Τον Οκτώβριο, αυτή γενικά παρουσιαζόταν ως νίκη για τα κεντροδεξιά κινήματα, και εικαζόταν πως θα επέστρεφαν στην κυβέρνηση. Παρ’ ότι είχαν χάσει την αυτοδυναμία τους, είχαν αντιστρέψει ένα μακροχρόνιο προβάδισμα του επικρατούντος κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Αντόνιο Κόστα.

Από τότε, έχει γίνει ξεκάθαρο πως υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού συμμαχίας μεταξύ της διασπασμένης αριστεράς.

Η «τριπλή αριστερή» συμμαχία συμπεριλαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές. Παρ’ ότι και τα τρία κόμματα εντάσσονται στο προοδευτικό άκρο του πολιτικού φάσματος, υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Σε ένα αριστερό-δεξιό οικονομικό φάσμα, υπάρχουν ελάχιστα κόμματα πιο αριστερά από το Αριστερό Μπλοκ ή τους Κομμουνιστές, σύμφωνα με τα Κέντρα Αριστείας Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Chapel Hill στη Βόρεια Καρολίνα.

Από τα 268 πολιτικά κόμματα της ΕΕ που εξετάζουν, το Αριστερό Μπλοκ είναι το 8ο πιο αριστερό κόμμα, ενώ οι Κομμουνιστές είναι το 4ο κόμμα από τα αριστερά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην 122η θέση, αρκετά κοντά στο μέσον της κατανομής.

eu political positions

Για να θέσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ριζοσπαστικός συνασπισμός που κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα και ενορχήστρωσε μιαν εξάμηνη διαμάχη με το κυβερνόν κατεστημένο της Ευρώπης, βρίσκεται μόλις στην 22η θέση. Αυτή η θέση βασίζεται σε έρευνα του 2014, προτού το κόμμα αποχωριστεί από την ακροαριστερή συνιστώσα του φέτος.

Το κόμμα των Κομμουνιστών και το Αριστερό Μπλοκ είναι επίσης με διαφορά από τα πιο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, βρισκόμενα στην 25η και την 59η θέση για την αντίθεσή τους στην ενοποίηση της ΕΕ στην ίδια έρευνα 268 οργανώσεων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από την άλλη, είναι 205ο, κάτι που το κάνει πολύ πιο εμφανώς υπέρ της ΕΕ.

Οι απαιτήσεις από τα δύο πιο ακραία αριστερά κόμματα συμπεριλαμβάνουν την επαναφορά των τεσσάρων προσφάτως απαλειμμένων τραπεζικών αργιών και τη γενική αναστροφή πολλών πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η πιθανότητα ανάληψης από τη νέα κυβέρνηση έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας στα ύψη. Οι αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν κοινό μέτρο του κινδύνου που προκύπτει από την κατοχή του χρέους μιας χώρας, με τις υψηλότερες αποδόσεις να σημαίνεις μεγαλύτερες επιστροφές από περισσότερο αυξημένο κίνδυνο.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν επιστρέψει σε επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος των γερμανικών ομολόγων.

screen shot 2015 11 10 at 9.01.27 am

Σχετικα αρθρα

Γνωρίστε τους νέους ηγέτες του παγκόσμιου εμπορίου

admin

Είναι ο Τσίπρας ο νέος Λούλα;

admin

Το φθινόπωρο το ραντεβού του ΣΥΡΙZΑ με το τελικό ξεκαθάρισμα

admin

Βενεζουέλα – Τουρκία, νέα συμμαχία;

admin

Τι σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Οι επενδυτές της ευρωζώνης γίνονται όλο και περισσότερο απαισιόδοξοι

admin

Μια ομόφωνη απάντηση στις απειλές της Βόρειας Κορέας είναι η μόνη λύση

admin

ΙCAP: Οι leaders της ελληνικής οικονομίας -Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κερδοφορία το 2017

admin

Είναι η δύση σε κλινική κατάθλιψη;

admin

FT: Η Ιταλία και όχι η Ελλάδα πλέον ο πιο ριψοκίνδυνος δανειολήπτης του ευρώ

admin

Τα άκρα της Ευρώπης: άγριες τίγρεις και ακίνητοι φινλανδοί

admin

Brexit στο πουθενά;

admin

Οι ιταλικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται μια φτηνή λιρέτα τελικά

admin

Η Ελλάδα περιμένει ρεκόρ επισκεπτών το 2016

admin

Νομισματικός πόλεμος προ των πυλών;

admin

Σε νέο υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές

admin

Η προσφυγική κρίση μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

admin

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές

admin