Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα «παγώνει» καθώς τα συνδικάτα στρέφονται κατά Τσίπρα

Η Ελλάδα «παγώνει» καθώς τα συνδικάτα στρέφονται κατά Τσίπρα

Καθώς οι έλληνες βγήκαν στους δρόμους σε διαμαρτυρία την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του κιγκλιδώματος.

Τα συνδικάτα – μια βασική εκλογική βάση για το κόμμα του πρωθυπουργού, τον ΣΥΡΙΖΑ –  φώναξαν τα ίδια συνθήματα που χρησιμοποιούσε κάποτε ο Τσίπρας ενάντια στους αντιπάλους του. Γιατροί και φαρμακοποιοί συγκεντρώθηκαν μαζί με λιμενεργάτες, δημόσιους υπαλλήλους και το προσωπικό του αθηναϊκού μετρό, στην πρώτη γενική απεργία στην Ελλάδα από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο, παγώνοντας τη χώρα για 24 ώρες. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Ελλάδας, έχουν προκηρύξει πορεία στις 11πμ, κατηγορώντας τον Τσίπρα πως υποχώρησε στους πιστωτές και επέβαλε μέτρα που «διαιωνίζουν τον μεσαίωνα για τους εργαζόμενους».

Ο 41χρονος έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των διαδηλωτών κατά της λιτότητας στις προηγούμενες γενικές απεργίες, τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τα μέτρα λιτότητας που θα λάβει σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εγχυθούν στις τράπεζες. Εάν αποτύχει να φτάσει σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις πολιτικές που συμπεριλαμβάνουν τις κατασχέσεις πρώτης κύριας κατοικίας και αυστηρότερους κανόνες για τους εκπρόθεσμους φόρους, η φερεγγυότητα των τραπεζών της χώρας θα τεθεί υπό αμφιβολία.

«Οι οικονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει ο Τσίπρας είναι σίγουρα σκληρότερες απ’ ότι δικαιολογείται, και επίσης σκληρότερες από αυτό που θα ήταν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτοί οι επτά μήνες μικροπολιτικής και τεράστιας πολιτικής αβεβαιότητας» είπε ο Μανόλης Γαλενιανός, καθηγητής οικονομικών στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Αυτό δεν ήταν απαραίτητο, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τώρα βαθύτερες περικοπές για να πετύχει λιγότερο φιλόδοξους στόχους.»

Ο πρώην ένθερμος αντίπαλος των διασώσεων εκτοξεύθηκε στην εξουσία φέτος με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα, μόνο και μόνο για να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις των πιστωτών ύστερα από το πάγωμα της βοήθειας από την ευρωζώνη, το οποίο έφερε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Οι ελληνικές τράπεζες πλέον χρειάζονται να συγκεντρώσουν 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιβιώσουν, εν μέσω αυξημένων επισφαλών δανείων, άτονης οικονομικής δραστηριότητας, ακριβών απαιτήσεων έκτακτης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και αυστηρών περιορισμών στις μεταφορές κεφαλαίων. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα προέλθει από τα έκτακτα δάνεια της τελευταίας, συνδεδεμένης με μέτρα λιτότητας, συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας.

1 1

Η Βουλή της Ελλάδας θα πρέπει να μειώσει την προστασία που παρέχεται στους υπόχρεους ιδιοκτήτες κατοικιών «αρκετά περισσότερο», σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και να επιδιορθώσει τους κανονισμούς διοίκησης των τραπεζών, προτού η χώρα κριθεί κατάλληλη για τη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει λιγότερο από μία εβδομάδα για να συμμορφωθεί, και ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του την Τρίτη πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι κύρια προτεραιότητα.  

Περισσότερα μέτρα λιτότητας θα χρειαστούν προτού το πιο καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης κερδίσει την πρόσβαση σε επιπλέον έκτακτα δάνεια για να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες του το επόμενο έτος, και οι πιστωτές συμφωνήσουν να μειώσουν το βάρος του χρέους του. Η ένωση της ΓΣΕΕ των εργαζομένων υποστηρίζει πως αυτά τα μέτρα θα επιφέρουν «τιμωρητική λιτότητα, φτώχεια και εξαθλίωση» σε μια χώρα όπου σχεδόν ένα τέταρτο της εργατικής δύναμης δεν έχει δουλειά.

2

«Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, με τις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων που απειλούν» είπε η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ανώτερη ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο στις Βρυξέλλες. «Το σοκ του προηγούμενου καλοκαιριού είχε υψηλό τίμημα σε πολλούς τομείς, και είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει η ανάπτυξη.»

Ο ίδιος ο Τσίπρας είχε κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως ακολούθησαν στρατηγική «υπάκουου μαθητή» με τους πιστωτές. Σε δήλωση που εξέδωσε ύστερα από τη γενική απεργία του προηγούμενου Νοεμβρίου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως οι πολιτικές διάσωσης της κυβέρνησης αποτελούν «υποτέλεια» στις παράλογες πολιτικές απαιτήσεις από την Τρόικα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Την Τρίτη, είπε στους υπουργούς του πως η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τη συμφωνία της με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον Γαλενιανό, η λύση στο πολιτικό πρόβλημα του πρωθυπουργού που βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ των απαιτήσεων των πιστωτών και της διαχείρισης της κοινωνικής αναταραχής, είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για όσους διαδηλώσουν στους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσλάβει πολλούς στον δημόσιο τομέα για να λύσει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας, όσο κι αν το θέλει» είπε. «Αντ’ αυτού, πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να τους προσλάβει.»

Για τη Θεοδωροπούλου, η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο της αποσταθεροποιητικής ακινησίας, καθώς η έλλειψη κεφαλαίου για επενδύσεις, η απότομη εσωτερική υποτίμηση, και η επίμονα υψηλή ανεργία έχουν περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Η οικονομία της Ελλάδας κινδυνεύει από αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν υστέρηση, καθώς η παρατεταμένη ανεργία έχει υπονομεύσει τη δυνητική της παραγωγή» είπε.

3

Ο περιορισμός της πολιτικής αβεβαιότητας, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών παροχών θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους της κρίσης, σύμφωνα με τη Θεοδωροπούλου.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο, μια συναίνεση σε ένα όραμα για το μέλλον της ύστερα από έναν δημόσιο διάλογο» είπε.      

Σχετικα αρθρα

Alpha: Γιατί «κάθισε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

admin

Ο σίφουνας Σούλτς δεν σαρώνει πλέον

admin

Τράπεζες: Ρευστότητα 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020

admin

Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400

admin

Επενδυτική εισβολή Ρώσων και Αράβων

admin

Ντράγκι: η ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να αντέξει το Brexit και τη Βόρεια Κορέα

admin

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα κόκκινα δάνεια -Στην κορυφή της λίστας η Ελλάδα

admin

Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα μετά τον προϋπολογισμό…

admin

Η ΕΕ οδεύει προς μια «μεγάλη έκρηξη» που δεν είναι το Brexit

admin

Αγώνας δρόμου προς την υποτίμηση

admin

Τα βλέμματα πλέον στην Ουάσιγκτον

admin

Το ευρώ σε υψηλά οκτώ ετών σε σχέση με τη λίρα

admin

Η συμφωνία με το SPD επαναφέρει τη Μέρκελ στη θέση του οδηγού

admin

Για να σωθεί η Ευρώπη πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές

admin

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η γερμανική πολιτική κρίση

admin

Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές …

admin

Η μεταναστευτική κρίση της Ιταλίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

admin

Οι νέοι της Ευρώπης αναζωπυρώνουν την αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής

admin