Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα «παγώνει» καθώς τα συνδικάτα στρέφονται κατά Τσίπρα

Η Ελλάδα «παγώνει» καθώς τα συνδικάτα στρέφονται κατά Τσίπρα

Καθώς οι έλληνες βγήκαν στους δρόμους σε διαμαρτυρία την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του κιγκλιδώματος.

Τα συνδικάτα – μια βασική εκλογική βάση για το κόμμα του πρωθυπουργού, τον ΣΥΡΙΖΑ –  φώναξαν τα ίδια συνθήματα που χρησιμοποιούσε κάποτε ο Τσίπρας ενάντια στους αντιπάλους του. Γιατροί και φαρμακοποιοί συγκεντρώθηκαν μαζί με λιμενεργάτες, δημόσιους υπαλλήλους και το προσωπικό του αθηναϊκού μετρό, στην πρώτη γενική απεργία στην Ελλάδα από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο, παγώνοντας τη χώρα για 24 ώρες. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Ελλάδας, έχουν προκηρύξει πορεία στις 11πμ, κατηγορώντας τον Τσίπρα πως υποχώρησε στους πιστωτές και επέβαλε μέτρα που «διαιωνίζουν τον μεσαίωνα για τους εργαζόμενους».

Ο 41χρονος έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των διαδηλωτών κατά της λιτότητας στις προηγούμενες γενικές απεργίες, τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τα μέτρα λιτότητας που θα λάβει σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εγχυθούν στις τράπεζες. Εάν αποτύχει να φτάσει σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις πολιτικές που συμπεριλαμβάνουν τις κατασχέσεις πρώτης κύριας κατοικίας και αυστηρότερους κανόνες για τους εκπρόθεσμους φόρους, η φερεγγυότητα των τραπεζών της χώρας θα τεθεί υπό αμφιβολία.

«Οι οικονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει ο Τσίπρας είναι σίγουρα σκληρότερες απ’ ότι δικαιολογείται, και επίσης σκληρότερες από αυτό που θα ήταν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτοί οι επτά μήνες μικροπολιτικής και τεράστιας πολιτικής αβεβαιότητας» είπε ο Μανόλης Γαλενιανός, καθηγητής οικονομικών στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Αυτό δεν ήταν απαραίτητο, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τώρα βαθύτερες περικοπές για να πετύχει λιγότερο φιλόδοξους στόχους.»

Ο πρώην ένθερμος αντίπαλος των διασώσεων εκτοξεύθηκε στην εξουσία φέτος με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα, μόνο και μόνο για να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις των πιστωτών ύστερα από το πάγωμα της βοήθειας από την ευρωζώνη, το οποίο έφερε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Οι ελληνικές τράπεζες πλέον χρειάζονται να συγκεντρώσουν 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιβιώσουν, εν μέσω αυξημένων επισφαλών δανείων, άτονης οικονομικής δραστηριότητας, ακριβών απαιτήσεων έκτακτης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και αυστηρών περιορισμών στις μεταφορές κεφαλαίων. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα προέλθει από τα έκτακτα δάνεια της τελευταίας, συνδεδεμένης με μέτρα λιτότητας, συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας.

1 1

Η Βουλή της Ελλάδας θα πρέπει να μειώσει την προστασία που παρέχεται στους υπόχρεους ιδιοκτήτες κατοικιών «αρκετά περισσότερο», σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και να επιδιορθώσει τους κανονισμούς διοίκησης των τραπεζών, προτού η χώρα κριθεί κατάλληλη για τη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει λιγότερο από μία εβδομάδα για να συμμορφωθεί, και ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του την Τρίτη πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι κύρια προτεραιότητα.  

Περισσότερα μέτρα λιτότητας θα χρειαστούν προτού το πιο καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης κερδίσει την πρόσβαση σε επιπλέον έκτακτα δάνεια για να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες του το επόμενο έτος, και οι πιστωτές συμφωνήσουν να μειώσουν το βάρος του χρέους του. Η ένωση της ΓΣΕΕ των εργαζομένων υποστηρίζει πως αυτά τα μέτρα θα επιφέρουν «τιμωρητική λιτότητα, φτώχεια και εξαθλίωση» σε μια χώρα όπου σχεδόν ένα τέταρτο της εργατικής δύναμης δεν έχει δουλειά.

2

«Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, με τις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων που απειλούν» είπε η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ανώτερη ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο στις Βρυξέλλες. «Το σοκ του προηγούμενου καλοκαιριού είχε υψηλό τίμημα σε πολλούς τομείς, και είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει η ανάπτυξη.»

Ο ίδιος ο Τσίπρας είχε κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως ακολούθησαν στρατηγική «υπάκουου μαθητή» με τους πιστωτές. Σε δήλωση που εξέδωσε ύστερα από τη γενική απεργία του προηγούμενου Νοεμβρίου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως οι πολιτικές διάσωσης της κυβέρνησης αποτελούν «υποτέλεια» στις παράλογες πολιτικές απαιτήσεις από την Τρόικα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Την Τρίτη, είπε στους υπουργούς του πως η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τη συμφωνία της με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον Γαλενιανό, η λύση στο πολιτικό πρόβλημα του πρωθυπουργού που βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ των απαιτήσεων των πιστωτών και της διαχείρισης της κοινωνικής αναταραχής, είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για όσους διαδηλώσουν στους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσλάβει πολλούς στον δημόσιο τομέα για να λύσει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας, όσο κι αν το θέλει» είπε. «Αντ’ αυτού, πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να τους προσλάβει.»

Για τη Θεοδωροπούλου, η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο της αποσταθεροποιητικής ακινησίας, καθώς η έλλειψη κεφαλαίου για επενδύσεις, η απότομη εσωτερική υποτίμηση, και η επίμονα υψηλή ανεργία έχουν περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Η οικονομία της Ελλάδας κινδυνεύει από αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν υστέρηση, καθώς η παρατεταμένη ανεργία έχει υπονομεύσει τη δυνητική της παραγωγή» είπε.

3

Ο περιορισμός της πολιτικής αβεβαιότητας, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών παροχών θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους της κρίσης, σύμφωνα με τη Θεοδωροπούλου.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο, μια συναίνεση σε ένα όραμα για το μέλλον της ύστερα από έναν δημόσιο διάλογο» είπε.      

Σχετικα αρθρα

Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018

admin

Πρόωρες εκλογές στην Αλβανία;

admin

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

admin

Αδιέξοδο : ΔΝΤ με νέα μέτρα ή ESM με 4ο μνημόνιο

admin

Η Γερμανία φοβάται επιστροφή της κρίσης του ευρώ

admin

Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για άτακτο Brexit

admin

Πού οφείλεται το «ξεφόρτωμα» στις τράπεζες;

admin

Για … 11 ψήφους μείναμε (προς το παρόν) στην Ευρωζώνη

admin

120 δόσεις: Τα 32 μυστικά της ρύθμισης

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το χρέος

admin

Η πολιτική και όχι η οικονομία έχει πρόβλημα πρόβλεψης

admin

Η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει την Τουρκία κοντά

admin

Η ΕΚΤ κερδίζει χρόνο για να αναλογιστεί το μέλλον

admin

Η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση της Βρετανίας δεν είναι το Brexit

admin

Ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των CEOs διεθνώς για τις προοπτικές ανάπτυξης

admin

Αύξηση επενδύσεων στην βιομηχανία κατά 35,5% το 2017

admin

Μετατίθενται οι αποφάσεις για το χρέος;

admin