Image default
Πρώτο Θέμα

Η Πορτογαλία ανησυχεί μη γίνει Ελλάδα

Η Πορτογαλία ανησυχεί μη γίνει Ελλάδα

Είναι η Πορτογαλία η νέα Ελλάδα;

Αυτό είναι προφανώς που ανησυχεί την απερχόμενη υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Μια «τριπλή αριστερή» συμμαχία έχει σχηματιστεί από τα τρία κύρια, αριστερά κόμματα της χώρας και έχει εκδιώξει τη σύντομης διάρκειας, κεντροδεξιά, μειοψηφική κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο.

Μέχρι προσφάτως, μια συμμαχία που θα έφερνε κοντά το φιλοευρωπαϊκό και κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα με το ακροαριστερό και ευρωσκεπτικιστικό κομμουνιστικό κόμμα, έμοιαζε απίθανη, όμως απ’ ότι φαίνεται έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια χαλαρή συμφωνία. Εάν αυτή διατηρηθεί, μπορεί να κάνει τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα πρωθυπουργό για τέσσερα χρόνια.

Η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι σχολίασε τα εξής: «Δυστυχώς, χρειάζεται μόνο να δείτε την πρόσφατη ιστορία ενός από τους εταίρους μας στο ευρώ, της Ελλάδας, και το κόστος του υποτιθέμενου τέλους της λιτότητας και της επανάστασης κατά των κανόνων της Ευρώπης, για να καταλάβετε τι συνέπειες έχει» είπε την Τρίτη, πριν από τη ψηφοφορία, η υπουργός Οικονομικών. «Τι κέρδισαν; Περισσότερη ύφεση, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη ανεργία και μια αυξημένη εξάρτηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.»

Δύο από τα κόμματα που συμμετέχουν στη χαλαρή συμμαχία που εκτόπισε τη συντηρητική κυβέρνηση βρίσκονται μεταξύ των πιο αριστερών στην Ευρώπη.

Εδώ βλέπετε τη θέση τους στο πολιτικό φάσμα που αφορά τις απόψεις τους για την ευρωζώνη και τη θέση τους από τα αριστερά ως τα δεξιά για τα οικονομικά ζητήματα:

1

Παρ’ ότι δε χρειάζεται να συμφωνήσουν σε όλα για να συγκυβερνήσουν, εάν υπάρξουν μεγάλες συγκρούσεις για τα οικονομικά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα, η κυβέρνηση πιθανώς να μην επιβιώσει για πολύ.

Οι NickKounisκαι AlineSchuilingτης ABNAMROπεριέγραψαν κάποιες από τις εσωτερικές αντιφάσεις στα προγράμματα σε πρόσφατο σημείωμά τους:

«Ο αρχηγός του κόμματος Αντόνιο Κόστα έχει υποσχεθεί πως η αριστερή συμμαχία θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και πως θα εμποδίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεπεράσει το όριο του 3%, κάτι που φαίνεται να συγκρούεται με κάποια σημεία του πολιτικού προγράμματός της. Για παράδειγμα, επιθυμεί να αντιστρέψει κάποιες από τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις και τις δημόσιες υπηρεσίας, και κάποιες από τις φορολογικές αυξήσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.»

Εάν το έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, αυτό θα θέσει την Πορτογαλία σε πορεία σύγκρουσης με τις ευρωπαϊκές αρχές. Παρ’ ότι το ΑΕΠ της χώρας παραμένει υφεσιακό, και η ανεργία βρίσκεται στο 13%, οι προϋποθέσεις της συμφωνίας της Ευρώπης για σταθερότητα και ανάπτυξη σημαίνουν πως ένα έλλειμμα πάνω του 3% κρίνεται ως «υπερβολικό».

Παρομοίως, το δημόσιο χρέος είναι ήδη διπλάσιο αυτού που θα ήθελε η ένωση – υποτίθεται πως οι χώρες θα πρέπει να προσπαθούν να μειώνουν τα ποσοστά του δημοσίου χρέους τους προς το ΑΕΠ, με στόχο το 60%. Το χρέος της Πορτογαλίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή πιο κοντά στο 130%.

Ωστόσο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Για αρχή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος είναι μάλλον περισσότερο συγκρίσιμος με το Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας – ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα μετά τις εκλογές στις αρχές του 2015, το μετριοπαθές, κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι στη θέση του οδηγού αυτή τη φορά.

Δεύτερον, και πιθανώς πιο σημαντικό, η κρίση διάσωσης της Πορτογαλίας τελείως πριν από 12 μήνες, όταν η χώρα έλαβε την τελευταία δόση της από την Τρόικα (Eurogroup, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η χώρα έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και μπορεί να βρει τα δικά της χρήματα. Οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να αυξηθούν εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να δανειστεί υπερβολικά περισσότερο απ’ ότι αναμένεται, όμως η δυνατότητά της να χρησιμοποιήσει ιδιώτες επενδυτές για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της είναι ένας ζωτικός μοχλός εκτόνωσης  που η Ελλάδα δεν είχε.  

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Λήξη συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Ο Ομπάμα στην Κούβα

admin

Η πίεση στη Μέρκελ για το προσφυγικό γίνεται αισθητή

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Το αληθινό πρόβλημα της Αργεντινής

admin

Bloomberg: Aνεμος ελπίδας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενόψει των εκλογών

admin

Ποιους αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

admin

Ο πολιτικός μαραθώνιος της Γαλλίας

admin

Η ώρα της κρίσης: Πού στοχεύουν τα κόμματα, τι θέλουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα

admin

DW: Γαλλογερμανικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με ερωτηματικά

admin

Η μεγάλη πολιτική απόκλιση

admin

Τι κρύβει το αδιέξοδο με την τρόικα

admin

Το ΔΝΤ, το χρέος και η δόση του Ιουλίου…

admin

Το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης εξαρτάται από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις

admin

Όσοι ξέγραψαν τη Μέρκελ έκαναν λάθος

admin

Ο Ντράγκι, οι λεονταρισμοί και η ποσοτική χαλάρωση

admin

Το τέλμα των τραπεζών

admin

Η ευρωζώνη είναι τελικά δημοσιονομικά ασφαλής!

admin