Image default
Πρώτο Θέμα

Μέρκελ: η στήριξη Σόιμπλε αναβάλει το πραξικόπημα

Μέρκελ: η στήριξη Σόιμπλε αναβάλει το πραξικόπημα

Καθώς η Άνγκελα Μέρκελ αφοσιώνεται στις διεθνείς προσπάθειές της να περιορίσει τη ροή των προσφύγων, γνωρίζει πως έχει το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πλευρό της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ διαφωνούσε μαζί της στο θέμα της Ελλάδας, όμως μοιράζεται τη στάση της καγκελάριου, αν και όχι πάντα και τον τόνο της, για την προσφυγική κρίση που έχει προκύψει ως η μεγαλύτερη πρόκληση των 10 ετών της στην εξουσία. Παρ’ ότι κάποιοι στην κυβερνητική της συμμαχία προσδοκούν τη ζωή μετά τη Μέρκελ, υπό έναν αρχηγό που θα αντέστρεφε την πολιτική της των ανοικτών συνόρων, η στήριξή της από τον Σόιμπλε διασφαλίζει πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πραξικοπήματος.

«Καθ’ όλη την καριέρα του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε ένας άνθρωπος που πραγματοποιεί τα καθήκοντά του με ισχυρή εργασιακή ηθική» είπε ο Hans-PeterRepnik, πρώην βουλευτής και φίλος από τα πανεπιστημιακά του χρόνια, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Θα συμφωνούσε να αναλάβει την ευθύνη σε μια επείγουσα κατάσταση, είμαι όμως αμετάκλητα πεπεισμένος πως δεν έχει τέτοια φιλοδοξία.»

Ο Σόιμπλε, στα 73 του, είναι την ίδια στιγμή ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στη Γερμανία και ο πιο δημοφιλής πολιτικός της, και έχει λόγο να κρατήσει κακία κατά της Μέρκελ για πολιτικές συγκρούσεις του παρελθόντος. Αυτά τα διαπιστευτήρια τον καταστούν ορόσημο για τους επαναστάτες της κυβέρνησης στο Βερολίνο που θέλουν η Μέρκελ να κλείσει τα σύνορα ή να βάλει όριο στις αφίξεις προσφύγων.

Ένας ομοσπονδιακός βουλευτής είπε τον προηγούμενο μήνα πως η άρνηση να εισακούσει τις δημόσιες ανησυχίες και να επαναφέρει τον έλεγχο στα σύνορα της χώρας, θα μπορούσε να δώσει τέλος στην καγκελαρία της Μέρκελ πριν από το τέλος του έτους. Σε αυτό το σενάριο, ο Σόιμπλε θα ήταν ο μοναδικός πιθανός διάδοχος, σύμφωνα με τον βουλευτή.

Οι επικριτές της Μέρκελ έχουν την ευκαιρία να προκαλέσουν την καγκελάριο στη συνεδρίαση του κόμματος στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ελλείψει ισχυρού ρεύματος για την ανατροπή της, οι υπόλοιπες πιθανές επιλογές της θα συμπεριλάμβαναν την παραίτησή της εάν καταλήξει πως έχει χάσει τη στήριξη.

Με τη στήριξη για το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ να βουλιάζει εν μέσω της εισροής μέχρι και ενός εκατομμυρίου αιτούντων ασύλου μόνο φέτος, η επιρροή του Σόιμπλε και στα δύο μέτωπα σημαίνει πως εκείνος, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο του κόμματος, κρατά το κλειδί για την πολιτική της μοίρα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Μέρκελ να έχει τον Σόιμπλε στο πλευρό της» είπε σε συνέντευξή του ο JuergenFalter, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μάιντς. Ο Σόιμπλε, βετεράνος του υπουργικού συμβουλίου του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, που συνέβαλε στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας, «δε θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που σκότωσε τη βασίλισσα» είπε ο Falter. «Εάν υπήρχε ερώτημα ηγεσίας, θα στήριζε την καγκελάριο.»

Ο Σόιμπλε έκανε τη ζωή της καγκελάριου δύσκολη νωρίτερα φέτος όταν απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ ενώ εκείνη υποσχόταν να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να κρατήσει τη χώρα στη νομισματική ένωση των 19 εθνών.

Είναι διαφορετική ιστορία στο θέμα των προσφύγων: ο Σόιμπλε μοιράζεται την άποψή της ότι η Γερμανία δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της και όπως και η Μέρκελ θεωρεί πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο από τις ρίζες της, στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις απόψεις και των δύο πολιτικών.

Η Μέρκελ, 61, παίρνει μαζί της τον Σόιμπλε σε συνάντηση των Ομάδας των 20 ηγετών στην Τουρκία αυτό το σαββατοκύριακο για την αντιμετώπιση του πολέμου στη Συρία και της επακόλουθης ροής προσφύγων. Σε κάτι που πιθανώς να αποτελεί νύξη προς τη Μέρκελ για να λάβει μιαν πιο αυστηρή στάση, ο Σόιμπλε την Τετάρτη παρομοίωσε την έξοδο με χιονοστιβάδα. Αυτού του είδους τα γεγονότα μπορούν να πυροδοτηθούν από «έναν λίγο απρόσεκτο σκιέρ» είπε ο Σόιμπλε, χωρίς να διευκρινίζει ποιον έχει στο μυαλό του.

Οι δύο διαφωνούν στον τρόπο διαχείρισης της εγχώριας πολιτικής της κρίσης. Εκεί που η Μέρκελ θέλει να αποφύγει την ανοιχτή σύγκρουση με τους συνεργάτες της στην κυβερνητική συμμαχία, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να υιοθετήσει μιαν πιο συγκρουσιακή στάση, ακόμη και με τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει εσωτερικές διαμάχες, είπε η πηγή. Κατά συνέπεια η στήριξη του Σόιμπλε αυτήν την εβδομάδα για αυστηρότερους κανόνες ασύλου για κάποιους αιτούντες από τη Συρία εξόργισαν τον εταίρο της κυβέρνησης, τους Σοσιαλδημοκράτες, όμως βοήθησε να ενισχύσει τη θέση του μεταξύ των μελών του δικού του κόμματος.

«Εάν τα πράγματα βγουν εντελώς εκτός σχεδίου, ο ρόλος της αρχηγίας θα έπεφτε σε εκείνον» είπε ο Timo Lochocki, εταίρος στη German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί ποτέ να μη φτάσει ως εκεί: υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα απ’ ότι θεωρείται γενικώς πως η προσέγγιση της Μέρκελ θα δουλέψει και ο αριθμός των αφίξεων θα μειωθεί τους επόμενος έξι μήνες, είπε.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με οργανωμένη αντίσταση στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο Hans Michelbach, ο βαυαρός βουλευτής που αντιτέθηκε στη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα, είπε πως η κομματική διοίκηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να εισάγει τους δικούς της νόμους για την προσφυγική πολιτική. Η κομματική διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να ανατρέψει την καγκελάριο, είπε, όμως εκείνη θα πρέπει να επιστρέψει στον «δρόμο της λογικής».

Δεν είναι καν ξεκάθαρο εάν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σόιμπλε θα φερόταν διαφορετικά, καθώς η πλειοψηφία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος εξακολουθεί να στηρίζει την προσέγγιση της καγκελάριου, είπε ο HerbertReul, βουλευτής του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου 60 μέλη από το 311μελές κόμμα επέκριναν ανοικτά τη Μέρκελ για τη στάση της στο προσφυγικό σε συνεδρίαση του κόμματος του περασμένου μήνα, ωστόσο, η Γερμανία απέχει ακόμη δυο χρόνια από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν. Εκείνη τον αντικατέστησε ως αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών το 2000, ύστερα από ένα σκάνδαλο για τη χρηματοδότηση του κόμματος, και στη συνέχεια, το 2004, παρεμπόδισε την άνοδό του στην κυρίως διακοσμητικό αξίωμα του γερμανού προέδρου.

Ο Σόιμπλε δεν κρατά προσωπικές μνησικακίες, σύμφωνα με τον φίλο του Repnik. Ίσως πριν από 15 χρόνια να είχε το ενδιαφέρον να κυνηγήσει την ανώτερη θέση, «όταν έλαβε πολλή στήριξη για να κυνηγήσει την καγκελαρία» είπε – αλλά όχι τώρα.

«Οι φιλοδοξίες του έχουν ικανοποιηθεί» είπε ο Repnik. «Έχει πετύχει τόσα πολλά.»

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin