Image default
Πρώτο Θέμα

Η κυβέρνηση δέχεται χτύπημα από δύο βουλευτές

Η κυβέρνηση δέχεται χτύπημα από δύο βουλευτές

Η ήδη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφθινε περαιτέρω όταν δύο βουλευτές της συγκυβέρνησής του αρνήθηκαν να στηρίξουν την ψήφιση της λιτότητας, δημιουργώντας συναγερμό για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να περάσει μέτρα που συνοδεύουν το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι 300 εδρών βουλή υπερψήφισε με 153-137 τη χαλάρωση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς και την επιβολή νέων φόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός τέλους στο κρασί. Η πλειοψηφία του Τσίπρα έχει πέσει στους τρεις βουλευτές πλέον, αφού δύο μέλη του κοινοβουλίου – ένας από το κυβερνόν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες – αρνήθηκαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Η μίνι ανταρσία δεν είναι καλός οιωνός για την πολιτική μακροβιότητα του Τσίπρα, μόλις δύο μήνες αφού κέρδισε στις πρόωρες εκλογές. Επιπροσθέτως, αυξάνει την πίεση στην κυβέρνησή του για να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να περάσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας και επιδιορθώσεις μείωσης κόστους στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που αποτελούσαν προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέβαλε τον Στάθη Παναγούλη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αφού απείχε από την ψηφοφορία. Ο Νίκος Νικολόπουλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ψήφισε κατά του νομοσχεδίου και αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του. Ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμμένος τον εκδίωξε από την κοινοβουλευτική ομάδα αργά την Πέμπτη.

Ένα ακόμη χτύπημα ήταν όταν ο 41χρονος ηγέτης έχασε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του. Βουλευτής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση του Τσίπρα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα πριν από την ψηφοφορία, με αίτιο την αδυναμία του να συμμετάσχει στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Η δική του αποστασία δεν είχε επιπτώσεις στην πλειοψηφία της κυβέρνησης, καθώς παρέδωσε την έδρα της εκλογικής περιφέρειάς του υπέρ του επόμενου σε ψήφους υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας εκτοξεύθηκε στην εξουσία φέτος υποσχόμενος να δώσει τέλος στη λιτότητα, μόνο και μόνο για να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις των πιστωτών, αφού το πάγωμα της βοήθειας από την ευρωζώνη έφτασε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης και υποχρέωσε τον άλλοτε ένθερμο αντίπαλο των μνημονίων να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Η έγκριση των πιο πρόσφατων οικονομικών επιδιορθώσεων ήταν μεταξύ των προϋποθέσεων που επέβαλαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση μέχρι και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έκτακτα δάνεια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση των ταλαιπωρημένων τραπεζών της χώρας. Άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν το εμπόδιο μιας πανευρωπαϊκής αξιολόγησης το 2014 χάρη σε κεφαλαιακές αυξήσεις πάνω από 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και σχέδια αναδιάρθρωσης με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Στη συνέχεια, η φερεγγυότητά τους δοκιμάστηκε όταν ο Τσίπρας απέρριψε τους όρους που συνόδευαν τη γραμμή βοήθειας προς τη χώρα.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας πωλούν αυτή τη στιγμή μετοχές για να καλύψουν την τρύπα των 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εντόπισε στους λογαριασμούς τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ελληνικού κράτους θα συμβάλει στο υπόλοιπο, με δάνεια από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσουν την Παρασκευή κατά πόσο το νομοσχέδιο που ενέκριναν οι έλληνες βουλευτές εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων διάσωσης.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τροποποιήσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που διαπραγματεύτηκε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ύστερα από αντιδράσεις από τους βουλευτές της. Ένας ειδικός φόρος κατανάλωσης κρασιού των 40 cents του ευρώ ανά λίτρο κρασιού περικόπηκε στο μισό, για να περιορίσει τις αποστασίες εντός της κυβερνητικής συμμαχίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν, επίσης, κατά των περισσότερων άρθρων του νομοσχεδίου.

Σχετικα αρθρα

Ευρωεκλογές: Τι ποσοστό περιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

admin

Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κίνδυνοι για το 2018

admin

Η ήττα του Ερντογάν στην Πόλη μπορεί να μεταμορφώσει την τουρκική πολιτική

admin

Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

admin

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Οι τραπεζίτες ξανακοιτούν προς το ΧΑ!

admin

Ο Trump, το Grexit και η νέα ελληνική περιπέτεια…

admin

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

admin

Το ΔΝΤ σκέφτεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα

admin

Ο αντιλαϊκιστής λαϊκιστής της Γαλλίας

admin

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού

admin

Η πλατφόρμα του Brexit της Τερέζα Μέι

admin

Η νίκη του Macron είναι μόνο η αρχή

admin

Υπέρ του Grexit το 25% των επόμενων γερμανών βουλευτών

admin

«Μαύρος» Σεπτέμβρης με ρήγμα ΕΕ-ΔΝΤ

admin

Η απλή λογική των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit

admin

Το City του Λονδίνου τραβά το ανήσυχο βλέμμα των Βρυξελλών

admin

Το σχέδιο του Δαυίδ για τη σωτηρία της Frigoglass

admin