Image default
Πρώτο Θέμα

Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές τράπεζες

Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές τράπεζες

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να εκταμιεύσουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση των ταλαιπωρημένων τραπεζών της Ελλάδας, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεδίωκε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ύστερα από αποστασίες που περιόρισαν την ήδη ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της νομισματικής ένωσης συμφώνησαν πως «οι ελληνικές αρχές έχουν πλέον ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τα μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης» είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δήλωσή του το Σάββατο.

Η συμφωνία επιτρέπει στο συμβούλιο των διευθυντών των ταμείων κρίσης της ευρωζώνης να μεταφέρουν «τα χρήματα που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για αυτόν τον σκοπό» είπε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται επίσης των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης.

Η απόφαση ακολούθησε την έγκριση νομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης από την Ελληνική Βουλή το οποίο χαλάρωσε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς, εισήγαγε έναν φόρο στο κρασί και επιδιόρθωσε τους κανόνες διοίκησης των τραπεζών. Η ψηφοφορία είχε το τίμημά της για τον Τσίπρα, καθώς δύο βουλευτές αρνήθηκαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο και αποβλήθηκαν από την κοινοβουλευτική του ομάδα, ρίχνοντας την πλειοψηφία του στις τρεις έδρες.

Η μίνι ανταρσία δεν αποτελεί καλό οιωνό για την πολιτική μακροβιότητα του Τσίπρα μόλις δύο μήνες αφού κέρδισε στις πρόωρες εκλογές. Προσθέτει, επίσης, πίεση στην κυβέρνηση στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να περάσει τα επιπλέον μέτρα λιτότητας και τις περικοπές κόστους στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, που αποτελούν προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Ο 41χρονος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε συνέντευξή του το Σάββατο πως η συμμαχία του με το εθνικιστικό κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι στέρεη και η πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο ασφαλής. Είπε, ωστόσο, πως η κυβέρνησή του θα υποβάλει τις προτάσεις για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως οι συντάξεις και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, προς «όλες τις πολιτικές δυνάμεις», επιδιώκοντας να κερδίσει τη συναίνεση.

«Οι βαθιές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερη συναίνεση και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για αυτή τη συζήτηση» είπε ο πρώην ένθερμος αντίπαλος των διασώσεων. Μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, ο Τσίπρας είπε πως θα καλέσει τον νέο αρχηγό για να συζητήσει μαζί του την ανάγκη για συναίνεση, καθώς «ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας».

Οι υποσχέσεις να ζητήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία σχέση με την προηγούμενη ρητορική του Τσίπρα. Είχε ηγηθεί δεκάδων διαμαρτυριών κατά των μέτρων λιτότητας που τώρα αναγκάζεται να εφαρμόσει όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Μέχρι και τον Ιούλιο, ζητούσε από τους έλληνες να απορρίψουν τα μέτρα που συνόδευαν τη διάσωση της χώρας, σε ένα δημοψήφισμα που έφτασε το πιο καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης στο χείλος της αποβολής από το ευρώ.

Η σύγκρουση έριξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας στα γόνατα, αφήνοντας τις τράπεζες με κεφαλαιακό κενό 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της αξιολόγησης που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω αυξήσεων των επισφαλών δανείων, ακριβών προϋποθέσεων έκτακτης χρηματοδότησης, περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων.

Η Eurobank και η Alpha Bank επίσης είπαν πως η κατανομή νέων μετοχών στους επενδυτές εξαρτάται από το κλείσιμο συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τη χρηματοδότηση διάσωσης.

Η συμφωνία του Σαββάτου, η οποία συμπεριλαμβάνει 2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού, «συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» είπε ο Ντάισελμπλουμ στη δήλωσή του.

Τα χρήματα για την αύξηση κεφαλαίων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας θα εκταμιευτούν ύστερα από τις ρυθμιστικές εγκρίσεις των αποφάσεων κρατικής βοήθειας και των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα εκταμιευτούν τη Δευτέρα, ύστερα από απόφαση του συμβουλίου των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ.  

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: O Σόιμπλε και το όραμα ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ

admin

Διαστάσεις λαμβάνει το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα

admin

H Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, συμφωνούν Σαμαράς -Γιούνκερ

admin

Τα χρέη που πνίγουν Ιταλία και Ελλάδα αυξάνουν τις ανησυχίες για την τύχη του ευρώ

admin

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

admin

XA : Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο)

admin

Μέτριες οι πρώτες 100 μέρες του Μακρόν

admin

Χώρα για γερά επιχειρηματικά νεύρα η Τουρκία

admin

Το Χ.Α., τα ανοικτά μέτωπα και η απουσία των ξένων

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» που απειλούν τις αγορές

admin

Οι αναδυόμενες αγορές προσπαθούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο

admin

MS: Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να φέρει παγκόσμια ύφεση σε ένα χρόνο

admin

Οι δανειστές και ο… τρόμος του διπλού αδιεξόδου

admin

Θετικές οι προοπτικές της αγοράς εμπορίας πετρελαιοειδών

admin

Ερευνα για την επιχειρηματικότητα: Το 58% των κερδών πάνε σε φόρους

admin

Πώς να βγάλετε χρήματα από τις κεφαλαιαγορές

admin

Έσπασαν το «φράγμα» των 30 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές

admin

Capital Economics: Οι επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

admin