Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα βλέπει ηπιότερη ύφεση για το 2016

Η Ελλάδα βλέπει ηπιότερη ύφεση για το 2016

Η ελληνική κυβέρνηση είπε την Παρασκευή πως προβλέπει ακινητοποίηση της οικονομίας για φέτος και συρρίκνωση μικρότερη απ’ ότι είχε προηγουμένως προβλεφθεί για το 2016, καθώς ολοκλήρωσε έναν προϋπολογισμό που πιθανότατα θα επιφέρει ακόμη περισσότερη λιτότητα σε έναν ταλαιπωρημένο πληθυσμό.

Το πρόγραμμα, το οποίο εκδόθηκε μία ημέρα αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας σε αντάλλαγμα για νέα χρηματοδότηση διάσωσης, προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το 2015, αντί για -2,3% και περιέκοψε την αναμενόμενη συστολή για το 2016 στο 0,7% από το 1,3%.

Ο προϋπολογισμός διατήρησε ένα πρωτογενές πλεόνασμα – εξαιρώντας την εξυπηρέτηση των χρεών – για το επόμενο έτος ύψους 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο σύμφωνα με την Αθήνα θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, περιορίζει τις κοινωνικές παροχές στα μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περιλαμβάνει 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών δαπανών, μεταξύ αυτών 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από συντάξεις και 500 εκατομμύρια από αμυντικές δαπάνες.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι επίσης χαμηλότερα απ’ ότι είχε κανείς ελπίσει, σύμφωνα με το σχέδιο.

Η αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση για να παρουσιάσει απτά οφέλη σε έναν πληθυσμό εξαντλημένο από τα προγράμματα διάσωσης, ως αντάλλαγμα της υπογραφής του τρίτου πακέτου διάσωσης τον Ιούλιο.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του έπεσε στις τρεις μόλις έδρες την Πέμπτη, αφού δύο διαφωνούντες βουλευτές εκδιώχθηκαν όταν δε στήριξαν το νομοσχέδιο του προγράμματος, το οποίο συμπεριλάμβανε τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Ο Τσίπρας επανεκλέγηκε τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενος να εκπληρώσει τους όρους ενός προγράμματος διάσωσης ύψους έως 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετριάζοντας την ίδια στιγμή τις πιο σκληρές συνέπειές του.

«Υποβάλουμε τον προϋπολογισμό εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, όμως οι προοπτικές είναι πολύ θετικές» είπε το υπουργείο Οικονομικών. «Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια.»

Με τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο για να περιορίσουν μια εκροή καταθέσεων να αποδεικνύονται ηπιότερες από το αναμενόμενο, οι οικονομολόγοι θεωρούν πως οι βελτιωμένες προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ του 2016 είναι ρεαλιστικές.

Ωστόσο, με πολλούς να προβλέπουν ύφεση περίπου 0,5-0,6% για φέτος, η αναθεώρηση για το 2015 μοιάζει αισιόδοξη.

Οι προτεραιότητες του Τσίπρα είναι να ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης και την ανακεφαλαιοποίηση των ασθενών ελληνικών τραπεζών, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσεις συζητήσεις με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα θέλει επίσης να ολοκληρώσει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που θα τη βοηθήσουν να μειώσει το χρέος της, το οποίο δείχνει να φτάνει στο 187,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, από το 180,2% του 2015.

Στοχεύει σε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χαμηλότερα από τον στόχο των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που τίθεται στο πρόγραμμα διάσωσης.

Η Αθήνα προβλέπει να επανέλθει στις αγορές ομολόγων ύστερα από το δεύτερο μισό του 2016.

Σχετικα αρθρα

Σε θρίλερ εξελίσσεται για τους παραγωγούς φρούτων το εμπάργκο της Ρωσίας

admin

Τα επόμενα βήματα στην επανάσταση του Μακρόν

admin

«Αριστερό» deadline… η 28η Οκτωβρίου

admin

Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας

admin

Το παιδί-θαύμα της λιτότητας φτάνει σε προ κρίσης επίπεδα

admin

Γαλλία: Κίτρινα γιλέκα – ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας

admin

Attica: Ο «βρώμικος» πόλεμος για την ανακεφαλαιοποίηση

admin

Μείωση παραγωγικής δραστηριότητας 30% η βιομηχανία ξυλείας

admin

Handelsblatt: Κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ

admin

Γιατί η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκή

admin

Δουλειά περιμένει την κυβέρνηση το 2016

admin

Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

admin

Τρόικα, διαγραφή ή λιρέτα

admin

Ποιοι θα είναι οι βασικότεροι παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας το 2020

admin

Η Μέρκελ βρίσκεται στο έλεος του Πούτιν και του Ερντογάν

admin

Πως αλλάζει το τοπίο των αθηναϊκών ξενοδοχείων

admin

Μόνιμοι φίλοι και εχθροί της ΕΕ: Μέρκελ και Ολλάντ θα παρουσιάσουν αντικρουόμενα οράματα

admin

Το ΧΑ «γονατίζει» για να έλθει η νέα εκτίναξη;

admin