Image default
Πρώτο Θέμα

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ

Οι οιωνοί, δεν είναι ιδιαιτέρως θετικοί, καθώς το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το «Βατερλό» της κάλπης που έκανε πολλούς στο εσωτερικό του κόμματος να μιλούν για «μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ» παρήλθε χωρίς να καταφέρουν οι υποψήφιοι αρχηγοί ένα μίνιμουμ συνεννόησης για να προχωρήσει η διαδικασία της εκλογής.

Ο «από μηχανής Θεός» που θα παρέμβει για να αποτρέψει την πλήρη διάλυση και να άρει το απόλυτο αδιέξοδο, αναζητείται στη Νέα Δημοκρατία μετά το φιάσκο στο οποίο οδηγήθηκε η εκλογική διαδικασία με την επ΄ αόριστον ματαίωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται, σε συνδυασμό με την αδυναμία των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσουν απευθείας και να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, ενισχύουν τα ήδη διαπιστωμένα κατά τη μαραθώνια προεκλογική περίοδο διαλυτικά φαινόμενα, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το φάσμα της διάσπασης της Κεντροδεξιάς παράταξης.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) που ορίστηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας (στις 13.00), αποτελεί την τελευταία, ίσως, ευκαιρία για να επιχειρηθεί μια ύστατη προσπάθεια να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα είναι σύμφωνο με το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον με τη διεξαγωγή Συνεδρίου, που η προκήρυξή του προϋποθέτει νέα παράταση της εκκρεμότητας, αλλά και δεν θα δημιουργεί ζητήματα αμφισβήτησης της νομιμοποίησης του αρχηγού που θα εκλεγεί.

Πολλές συζητήσεις, στο μεταξύ, προκαλεί η αποστασιοποίηση από τις δραματικές εξελίξεις των δύο προηγούμενων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που κάνει αρκετούς να μιλούν για «ηχηρή σιωπή» που δείχνει την έντονη ενόχλησή τους, η οποία εκφράστηκε και με το ότι δεν είχαν προαναγγείλει το πότε και που σκόπευαν να ψηφίσουν.   

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το τοπίο στη ΝΔ παραμένει «θολό» και οι εκκλήσεις για σύγκληση των κομματικών οργάνων, δηλαδή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και να αναζητηθούν λύσεις, φαίνεται να πέφτουν, μέχρι στιγμής, στο κενό, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί επιχειρούν να επωφεληθούν από τις εξελίξεις για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις του.

Ο μεταβατικός πρόεδρος κ. Μεϊμαράκη αποκρούει τις ευθύνες που του καταλογίστηκαν από τους ανθυποψηφίους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οποίοι τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Εκείνος, όμως, όχι μόνον δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά, μέσω συνεργατών του, διαμηνύει ότι «αισθάνεται δικαιωμένος» τόσο για τις ενστάσεις που είχε εκφράσει για τη διαδικασία, όσο και για τις βολές που είχε εξαπολύσει κατά του κ. Παπαμιμίκου, τον οποίο είχε, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίσει «ανίκανο».

Σύμπτωση των «4» στην τήρηση του Καταστατικού

Το επιτελείο Μεϊμαράκη υποστηρίζει ότι «το κόμμα έχει πρόεδρο και καταστατικό» και θεωρεί ότι με την επιλογή νέας αξιόπιστης εταιρίας πληροφορικής που θα αναλάβει να οργανώσει τη διεξαγωγή αδιάβλητης ψηφοφορίας μπορεί να οριστούν νέα ημερομηνίες για την εκλογή σε δύο με τρεις εβδομάδες, δηλαδή στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου.    

Αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της διαδικασία εκλογής τάχθηκαν και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι. «Κάθε άλλη σκέψη είναι επικίνδυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης που συμφώνησε με τα αιτήματα συναδέλφων του βουλευτών για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Η διαδικασία εκλογής προέδρου είναι σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το καταστατικό», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τον κ. Μεϊμαράκη να δώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στην πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, ορίζοντας την μεταβατική αρχηγό. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον νυν πρόεδρο να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η πρόταση, εξάλλου, που διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας για συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων ώστε «να δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να στείλουμε μήνυμα ενότητας της παράταξης», δεν βρήκε ανταπόκριση. Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «αδιανόητα» τα όσα έγιναν, καθώς, όπως σημείωσε «απαξιώνουν την παράταξή μας, προσβάλουν τους αγωνιστές μας και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ άφησε αιχμές για τον κ. Μεϊμαράκη ότι δεν πίστευε στην ανοιχτή διαδικασία και ήθελε να την απαξιώσει.

Παραίτηση

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από το φιάσκο της εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε χαρακτηριστά ότι δεν είναι «γαντζωμένος» στις καρέκλες και γι’ αυτό, όπως είπε, θα ζητήσει  να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος από σήμερα, «ώστε να προχωρήσουμε στις εσωκομματικές εκλογές».

«Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά με την προϋπόθεση να παραιτηθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα», σημείωσε και πρότεινε για τη θέση του μεταβατικού προέδρου τη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

 «Την ώρα που το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να το σώσουμε, αυτοί κάνουν επιθέσεις και ζητούν και την παραίτησή μου;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι;.Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ, μάλλον έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης  χαρακτήρισε ως μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες την χθεσινή, «εκκωφαντική» σιωπή του, έπειτα από την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.

«Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι’ αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντηση πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα», είπε και πρόσθεσε: «Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα».

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Πάνω από χίλιοι Γερμανοί στα Paradise Papers

admin

Οι 10 προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής για το 2019

admin

Αυτές είναι οι τράπεζες που έχουν ανάμιξη στο ρωσικό ξέπλυμα

admin

Με το… ζόρι πρόεδρος της γερμανικής Βουλής ο Σόιμπλε

admin

«Μαύρες ημέρες» βλέπουν 7 στους 10 νέοι εργαζόμενοι

admin

“Βουτιά” στην τουρκική λίρα,sell-off σε ομόλογα και μετοχές

admin

Ελλάδα, Ρωσία και η πολιτική της ταπείνωσης

admin

DW: Οριστικό το Brexit, αίνιγμα η Σκωτία

admin

«Σαφάρι» ελέγχων σε χιλιάδες φορολογουμένους

admin

Η ΕΚΤ θα είναι στήριγμα σταθερότητας σε μια επισφαλή χρονιά

admin

Τα “success stories” υπάρχουν ακόμα και μέσω οικονομικής κρίσης

admin

Η Αθήνα ανταπαντάει στο σχέδιο της ΕΕ να περιφράξει την Ελλάδα

admin

Σταγονίδια για την Ελλάδα η… βροχή του Ντράγκι

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» δεν φοβίζουν τις αγορές

admin

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

DW: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία;

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την καλοκαιρινή τουριστική κίνηση

admin