Image default
Πρώτο Θέμα

Τα capital controls κλείνουν τους μικρομεσαίους

Τα capital controls κλείνουν τους μικρομεσαίους

Οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων εντός και εκτός Ελλάδος θα αφήσουν μόλις δύο ή τρεις κυρίαρχες επιχειρήσεις στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα κλείσουν, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι βρίσκονται σε ισχύ από τον Ιούνιο, θα βοηθήσουν τις μεγαλύτερες εταιρείες να εδραιώσουν μερίδιο της αγοράς, είπε ο Κώστας Καραφωτάκης, γενικός διευθυντής της Olympia, η οποία κατέχει ένα εύρος επιχειρήσεων, όπως την εταιρεία λιανικής ηλεκτρονικών και ειδών ψυχαγωγίας, Public.

Η Ελλάδα επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους για να αποτρέψει την εκροή ρευστού από τις τράπεζές της. Έχει υπάρξει μια εξαιρετικά σταδιακή χαλάρωση των εγχώριων ελέγχων, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι των περιορισμών παραμένει σε ισχύ.

Η Olympia, η οποία έχει 48 καταστήματα ηλεκτρονικών υπό την ονομασία Public στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είπε πως οι περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα για τις μικρότερες εταιρείες, όμως οι μεγαλύτεροι παίκτες μπορούν να βρουν ρευστό από αλλού.

«Μπορώ να έχω από τις τράπεζές μου στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες ή τη Γερμανία ό,τι χρειάζομαι. Είναι λοιπόν δυνατόν να έχω τον ίδιο ανταγωνισμό με τον τύπο στη γωνία που θέλει να εισάγει τα προϊόντα του; Δεν είναι δυνατόν.»

Η Olympia λειτουργεί μέσω διαφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Σκανδιναβίας.

«Τα ισχυρά χέρια θα παγιώσουν ολόκληρη την αγορά σε κάθε μέρος στην Ελλάδα, αφήνοντας μόνο τους μεγαλύτερους παίκτες. Δύο ή τρεις σε κάθε τομέα» είπε.

Ο Καραφωτάκης είπε πως η εταιρεία του κατέχει επίσης μερίδιο στην τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας, την P4, και συνεχίζει να ψάχνει ευκαιρίες επένδυσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία απέτυχε στην προσπάθειά της να αποκτήσει τον έλεγχο της κυρίαρχης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία, τη Vivacom. Ο Καραφωτάκης είπε πως δεν ήταν έτοιμος να προσφέρει περισσότερα από ένα συγκεκριμένο, αδιευκρίνιστο, ποσό για να ξεπεράσει τη νικητήρια προσφορά του βούλγαρου επιχειρηματία Spas Roussev..

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως η Olympia μπορεί να επιστρέψει εάν η συμφωνία δεν κλείσει τελικά.

«Πρέπει να περάσεις κάποιες συγκεκριμένες γραφειοκρατικές εγκρίσεις…. Εάν δεν τις περάσουν, είμαι εδώ για να αγοράσω με το ίδιο ποσό που πρότεινα, και ούτε ένα λεβ παραπάνω.»  

Σχετικα αρθρα

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι λαϊκιστές ψάχνουν τον επόμενο στόχο

admin

Τρ.Πειραιώς: Ανοίγει σήμερα την πόρτα των αγορών

admin

Spiegel: Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

admin

Η Ευρώπη έγινε 60…

admin

ΔΝΤ: Το τριπλό σοκ για τις αναδυόμενες

admin

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

Τι συμβαίνει με την Τρ. Πειραιώς ;

admin

Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα ωθήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Η Κίνα λέει ψέματα για τα κρούσματα της !

admin

Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές τράπεζες

admin

Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε!

admin

Η Κομισιόν ετοιμάζει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Τέσσερις game-changer παράγοντες στη Νότια Ευρώπη

admin

Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

admin

Η Μέρκελ πλησιάζει τα όρια του προσφυγικού με τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές

admin

Ο Τζορτζ Σόρος προβλέπει κρίση στις παγκόσμιες αγορές σαν του 2008

admin