Image default
Πρώτο Θέμα

Η ισχνή ανάκαμψη της ευρωζώνης στήνει σκηνικό για περισσότερο QE

Η ισχνή ανάκαμψη της ευρωζώνης στήνει σκηνικό για περισσότερο QE

Η βιομηχανική ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε εν μέσω μιας συνεχούς μείωσης στην ανεργία, επεκτείνοντας μια χλιαρή ανάκαμψη που μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ώθηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Markit Economics ανέφερε σε έκθεσή της την Τρίτη πως ο δείκτης των υπευθύνων προμηθειών της για την περιοχή αυξήθηκε στο 52,8 τον Νοέμβριο, από το 52,3. Η ανεργία μειώθηκε αναπάντεχα στο 10,7% τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται αργά, τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός είναι υποτονικοί, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί πως οι πολιτικοί παράγοντες θα απαντήσουν με ενέργειες αυτήν την εβδομάδα. Η ανησυχία τους είναι πως η αναμενόμενη αύξηση στις τιμές τους επόμενους μήνες πιθανώς να είναι μόνο προσωρινή, διαβάλλοντας την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της και να καλλιεργήσει μιαν ανάκαμψη.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας εντυπωσιακός ρυθμός επέκτασης» είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit στο Λονδίνο. «Το σκηνικό έχει τεθεί για την ΕΚΤ για να ξεκινήσει περαιτέρω ωθήσεις στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει πως η δυναμική θα συνεχίσει να αυξάνεται.»

Η αγορά εργασίας της περιοχής μπορεί κάλλιστα να είναι η καλύτερη ένδειξη της ασθενικής κατάστασης της ανάκαμψης. Η ανεργία επανέρχεται αργά από το ιστορικό χαμηλό του 12,1% που έφτασε το 2013. Η ανεργία στους νέους ανέβηκε στο 22,3% τον Οκτώβριο από το 22,2% του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat.

Η ανεργία στην Ιταλία μειώθηκε περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζαν οι οικονομολόγοι από τον Δεκέμβριο του 2012. Το ποσοστό βρισκόταν στο 11,5% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με εθνικό μέτρο, η γερμανική ανεργία μειώθηκε κατά 13.000 τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας την προβλεπόμενη πτώση των 5.000 και στέλνοντας το ποσοστό στο ιστορικό χαμηλό του 6,3%.

Σύμφωνα με τη Markit, η παραγωγή σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης που εξετάστηκαν επεκτάθηκε τον Νοέμβριο, εκτός από την Ελλάδα. Οι πιέσεις των τιμών στην περιοχή παρέμειναν «καθοδικές» τον περασμένο μήνα, με τις χρεώσεις παραγωγής και το κόστος εισαγωγής να μειώνονται.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο παραγωγικός δείκτης αυξήθηκε στο 52,9 τον Νοέμβριο από το 52,1, υψηλότερα από έναν αρχικό υπολογισμό που εκδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Τα μέτρα στην Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκαν επίσης, ενώ  ο PMI της Γαλλίας παρέμεινε απαράλλακτος τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το 50, παρ’ ότι ανέβηκε στο 48,1 από το 47,3.

Η παραγωγή στην Ελλάδα «φαίνεται να οδεύει προς τη σταθερότητα» σύμφωνα με τον Σάμουελ Αγκάς, οικονομολόγο της Markit. «Ωστόσο, οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες και η αγοραστική δραστηριότητα μειώνονται απότομα, υποδεικνύοντας πως η κατανάλωση περιορίζεται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί στην οικονομία» είπε. 

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Έξι αλλαγές στην κυβέρνηση, ένας κοινός παρανομαστής

admin

Το ελληνικό πρόβλημα και η «ιαπωνοποίηση» της Ευρώπης

admin

Οι εκλογές των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία

admin

Στο υψηλό ημέρας το Χ.Α. (+0,66%)- Μέτριος τζίρος και κέρδη 1,91% στις Τράπεζες

admin

Αυξημένες πωλήσεις οι έξι στις δέκα βιομηχανίες

admin

Στριμωγμένες “στα σκοινιά” Fed και ΕΚΤ – Και ο χώρος στενεύει

admin

Uber και Facebook: Φοβόμαστε όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε

admin

Ο προϋπολογισμός κατατίθεται αύριο, ο γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα συνεχίζεται…

admin

O Eφιάλτης που ξημερώνει…

admin

Bild: Στα 336,7 δισ. ευρώ το όφελος της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας

admin

Ο ευρωπαϊκός Nότος αγωνιά για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση

admin

Ο πολιτικός κίνδυνος κινείται ανατολικά

admin

Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις το 2017-Οι πρωταθλητές

admin

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη

admin

Το Bitcoin ανεβαίνει ξαφνικά και πάλι

admin

Μεταβατικό έτος για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019

admin

Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index

admin

O Macron κινδυνεύει να γίνει Hollande Νο 2

admin