Image default
Πρώτο Θέμα

Deadlines… και «αναδιάρθρωση» αντί κουρέματος

Deadlines… και «αναδιάρθρωση» αντί κουρέματος

Σύντομο αναμένεται το Eurogroup στις 7 Δεκεμβρίου, όπου κύριοι πόλοι συζήτησης των υπουργών οικονομικών της Ευρώπης θα είναι θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική Ένωση και συγκεκριμένα τον Μηχανισμό Ενιαίας Παρακολούθηση, η πολιτική της νέας πορτογαλικής κυβέρνησης και φυσικά η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. Η συνάντηση των υπουργών οικονομικών αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα, πριν τις 6 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών.

Διορία μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση από αξιωματούχο του Eurogroup, για να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να γίνει διαθέσιμη η υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την Ελλάδα το Εurogroup θα συζητήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση αλλά και τη πορεία του προγράμματος. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε πως ναι μεν έχουν δοθεί τα πρώτα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και έχει συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πρέπει όμως και να ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που δεν ψηφισθούν εν καιρώ τα προαπαιτούμενα, τότε η υποδόση του 1 δισ. «δεν εξαφανίζεται» αλλά αφαιρείται από την πρώτη δόση χρηματοδότησης ύψους 26 δισ. (που θα μειωθούν στα 25), και θα μπορούν να γίνουν διαθέσιμα στο ελληνικό κράτος στο πλαίσιο επόμενων εκθέσεων προόδου τα επόμενα χρόνια.

Συζήτηση θα γίνει όμως και ως προς τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση τους, όπου θα παρουσιαστεί μια εκτενής έκθεση για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως ή έκθεση δεν συμπεριλαμβάνει την εξέταση μιας από τις 4 τράπεζες, η οποία συνεχίζεται για να εξακριβωθούν οι ακριβείς κεφαλαιακές της ανάγκες.

Στο θέμα του χρέους, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως υπάρχει μια γενική σύμπλευση στις απόψεις των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρώπη με την εκτίμηση των Θεσμών, πως δεν υπάρχει ανάγκη για ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά την αναδιάρθρωση του.

Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος δήλωσε πως μεγάλη σημασία θα έχει το θέμα του συνταξιοδοτικού και της μεταρρύθμισης του, αλλά και άλλα ζητήματα όπως η φορολόγηση των αγροτών. Μάλιστα λόγω Χριστουγέννων, δεν φαίνεται πιθανό η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο.

Η συζήτηση στη συνέχεια θα εστιαστεί και στην Ιρλανδία, η οποία ελέγχεται για την πρόοδο της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης. Εκεί ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης βλέπει πως παρουσιάζει σημαντική άνοδο στο ΑΕΠ της, περίπου 6%, πολύ παραπάνω από τα άλλα κράτη-μέλη. Την αύξηση αυτή αποδίδει ο αξιωματούχος στην δυνατή μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, τονίζοντας πως η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα πως «υπάρχει ζωή και μετά το υψηλό χρέος».

Τέλος θα γίνει παρουσίαση από τον νέο Πορτογάλο υπουργό οικονομικών για την πορεία της χώρας μετά το πρόγραμμα.

Σχετικα αρθρα

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin