Image default
Πρώτο Θέμα

Deadlines… και «αναδιάρθρωση» αντί κουρέματος

Deadlines… και «αναδιάρθρωση» αντί κουρέματος

Σύντομο αναμένεται το Eurogroup στις 7 Δεκεμβρίου, όπου κύριοι πόλοι συζήτησης των υπουργών οικονομικών της Ευρώπης θα είναι θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική Ένωση και συγκεκριμένα τον Μηχανισμό Ενιαίας Παρακολούθηση, η πολιτική της νέας πορτογαλικής κυβέρνησης και φυσικά η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. Η συνάντηση των υπουργών οικονομικών αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα, πριν τις 6 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών.

Διορία μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση από αξιωματούχο του Eurogroup, για να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να γίνει διαθέσιμη η υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την Ελλάδα το Εurogroup θα συζητήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση αλλά και τη πορεία του προγράμματος. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε πως ναι μεν έχουν δοθεί τα πρώτα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και έχει συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πρέπει όμως και να ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που δεν ψηφισθούν εν καιρώ τα προαπαιτούμενα, τότε η υποδόση του 1 δισ. «δεν εξαφανίζεται» αλλά αφαιρείται από την πρώτη δόση χρηματοδότησης ύψους 26 δισ. (που θα μειωθούν στα 25), και θα μπορούν να γίνουν διαθέσιμα στο ελληνικό κράτος στο πλαίσιο επόμενων εκθέσεων προόδου τα επόμενα χρόνια.

Συζήτηση θα γίνει όμως και ως προς τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση τους, όπου θα παρουσιαστεί μια εκτενής έκθεση για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως ή έκθεση δεν συμπεριλαμβάνει την εξέταση μιας από τις 4 τράπεζες, η οποία συνεχίζεται για να εξακριβωθούν οι ακριβείς κεφαλαιακές της ανάγκες.

Στο θέμα του χρέους, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως υπάρχει μια γενική σύμπλευση στις απόψεις των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρώπη με την εκτίμηση των Θεσμών, πως δεν υπάρχει ανάγκη για ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά την αναδιάρθρωση του.

Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος δήλωσε πως μεγάλη σημασία θα έχει το θέμα του συνταξιοδοτικού και της μεταρρύθμισης του, αλλά και άλλα ζητήματα όπως η φορολόγηση των αγροτών. Μάλιστα λόγω Χριστουγέννων, δεν φαίνεται πιθανό η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο.

Η συζήτηση στη συνέχεια θα εστιαστεί και στην Ιρλανδία, η οποία ελέγχεται για την πρόοδο της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης. Εκεί ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης βλέπει πως παρουσιάζει σημαντική άνοδο στο ΑΕΠ της, περίπου 6%, πολύ παραπάνω από τα άλλα κράτη-μέλη. Την αύξηση αυτή αποδίδει ο αξιωματούχος στην δυνατή μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, τονίζοντας πως η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα πως «υπάρχει ζωή και μετά το υψηλό χρέος».

Τέλος θα γίνει παρουσίαση από τον νέο Πορτογάλο υπουργό οικονομικών για την πορεία της χώρας μετά το πρόγραμμα.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο Μακρόν οι κοινωνικές παροχές

admin

Η Αμερική βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο χρέος

admin

Alpha Bank: Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει -Airbnb και Χρυσή Βίζα ανεβάζουν τις τιμές

admin

Σοκ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους: Αναδρομική μείωση συντάξεων από τον Ιούλιο

admin

Πώς θα σπάσει ο γόρδιος δεσμός της κρίσης στην Ευρώπη

admin

Η Ιταλία περιμένει την καλύτερη ενίσχυση οικονομικής εμπιστοσύνης από τα χρόνια της κρίσης

admin

Τι θα κρίνει τις εκλογές

admin

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

admin

Οι εκλογές με τα μάτια των ξένων

admin

Εκρηξη στις πωλήσεις ελληνικών καλλυντικών στην Κύπρο

admin

Η παγκόσμια άνοδος μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμη αυτή τη φορά

admin

DW:Θα πρέπει η Ελλάδα να φοβάται το FDP;

admin

ΔΝΤ: Aναγκαία η ελάφρυνση χρέους από την αρχή του προγράμματος μίας χώρας

admin

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή στην ομαλότητα για την Ελλάδα αλλά η κρίση παραμένει

admin

Αισιόδοξος ο Γιοχάνες Χαν για μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

admin

Kίνδυνος ατυχήματος με την τρόικα!

admin

Το παράξενο ζευγάρι Μέρκελ-Τσίπρα για το προσφυγικό

admin

SZ: Οι δανειστές της Αθήνας εξετάζουν παράταση του Μνημονίου

admin