Image default
Πρώτο Θέμα

Τα πράγματα δε θα βελτιωθούν για την Ελλάδα το 2016

Τα πράγματα δε θα βελτιωθούν για την Ελλάδα το 2016

Ο Σωτήρης Αλεξόπουλος βοηθά τους απελπισμένους και τους άπορους που δημιούργησε η οικονομική ελεύθερη πτώση της Ελλάδας από τη στιγμή που έχασε τη δουλειά του το 2010. Φέτος ξεκίνησε να φροντίζει και μια νέα ομάδα κατατρεγμένων: τους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά.

«Είμαστε σαν και αυτούς, είχαμε τις ίδιες ανάγκες» είπε ο Αλεξόπουλος, 65 ετών, καθώς βοηθούσε να μοιράσει φαγητό και ρούχα στους περίπου 1.400 που είχαν ταξιδέψει τη νύχτα με πλοίο από τη Μυτιλήνη, το σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη. «Είμαστε οι φτωχοί που κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τον εαυτό τους.»

Ο Αλεξόπουλος και το δίκτυο εθελοντών που αριθμεί περίπου 350 ανθρώπους, σηματοδοτούν το πλέγμα των χρηματοπιστωτικών και των ανθρωπιστικών κρίσεων που καταδιώκουν την 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, εξαρτημένη από τα χρήματα των διεθνών διασώσεων από το 2010, είναι το μαλακό υπογάστριο μιας ηπείρου που πασχίζει να φιλοξενήσει τις σχεδόν 900.000 αιτούντων ασύλου που κατέφτασαν φέτος στις ευρωπαϊκές ακτές.

Καθώς μπαίνει στο 2016, η χώρα παραμένει εξίσου ευάλωτη σε μια οικονομική καταστροφή όσο είναι και ανυπεράσπιστη μπροστά στο ρεύμα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές.

«Η Ελλάδα δεν έχει βγει από τη ζώνη κινδύνου» είπε ο Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος ηγήθηκε της υπηρεσιακής κυβέρνησης του 2012, όταν η έλλειψη ρευστού της Ελλάδας απείλησε να διαβάλει το ευρώ. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικοί.»

Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε χαοτική κατάσταση. Οι τράπεζες περιορίζουν τις αναλήψεις, οι συντάξεις κόβονται και η ανεργία παραμένει γύρω από το 25%. Η κυβέρνηση βασίζεται σε μια ακόμη μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει ακόμη περισσότερα νομοσχέδια που απαιτούνται από την τελευταία συμφωνία βοήθειας. Τουλάχιστον, όμως, υπήρξε συμφωνία και τα χρήματα της διάσωσης ρέουν.

Οι τελευταίες περικοπές δαπανών που συνδέονται με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ξεκινούν μόλις να γίνονται αισθητές και οι εργαζόμενοι διεξήγαγαν δεύτερη γενική απεργία σε μόλις έναν μήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Τα μέτρα είναι αποτέλεσμα μιας δραματικής συνθηκολόγησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια ολονύκτια, 17 ωρών, σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο, όταν οι εταίροι στην ευρωζώνη αρνήθηκαν να οπισθοχωρήσουν από τις απαιτήσεις λιτότητας.

1

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν από τότε στρέψει την προσοχή τους στον περιορισμό της ροής των ανθρώπων από τον πόλεμο στη Συρία και, μαζί τους, πιθανών τρομοκρατών. Οι συνοριακοί έλεγχοι που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι επί της ουσίας καταρρίπτουν τη συμφωνία Σένγκεν της Ευρώπης για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, χωρίς διαβατήρια. Ένα συριακό διαβατήριο που βρέθηκε κοντά σε έναν από τους νεκρούς δράστες των επιθέσεων είχε καταγραφεί στο ελληνικό νησί της Λέρου.

Η Ελλάδα, υπό την απειλή από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για αποβολή από το Σένγκεν, ενέδωσε στην πίεση και ζήτηση ευρωπαϊκές περιπολίες κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου, σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ένωσης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Πριν από το καλοκαίρι, οι συνεδριάσεις της ΕΕ που αφιερώθηκαν στους πρόσφυγες, πέρασαν με κλάσμα της προσοχής που δόθηκε στο δράμα που εκτυλισσόταν για την Ελλάδα. Καθώς ο Τσίπρας ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 23 Απριλίου, περισσότεροι από 700 μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλοίο τους βυθίστηκε κοντά στις ακτές τις Λιβύης, ένας οδυνηρός οιωνός του τι θα ακολουθούσε.

Καθώς οι γραφειοκράτες ξαγρυπνούσαν πάνω από λογιστικά βιβλία κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ο Σακελλάριος Μπιλίρης πέρασε αυτούς τους μήνες μαζεύοντας πτώματα από το Αιγαίο.

Ο Μπιλίρης είναι ο λιμενάρχης της Λέρου, όπου περίπου 200 πρόσφυγες – οι τυχεροί – φτάνουν τις περισσότερες ημέρες, μπαίνοντας στην ΕΕ ύστερα από το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία. «Δουλεύαμε όλη νύχτα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, και δεν καθόμασταν γύρω από εάν τραπέζι» είπε ο Μπιλίρης, 50 ετών. «Ήμασταν έξω στη θάλασσα, στο κρύο, μεταφέροντας σώματα.»

2

Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αυξανόμενων δεινών της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν ενώ οι δημοσιονομικές περικοπές σημαίνουν πως η πληρωμή των καυσίμων και του εξοπλισμού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Υπάρχει επίσης και η αντίθεση στους μετανάστες σε μια χώρα όπου η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε τρίτη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις αυτού του έτους.

«Όταν έχεις 500 ανθρώπους έξω από την αυλή σου να φωνάζουν, να κλαίνε, να πεινούν, και έχεις και κάποιους ανθρώπους στην άλλη πλευρά να φωνάζουν ‘έξω οι μετανάστες’, είναι δύσκολο» είπε ο Μπιλίρης. «Κανείς τότε δεν είδε τη μεταναστευτική κρίση με τη σοβαρότητα που χρειαζόταν.»

Η Λέρος βρίσκεται περίπου 10 ώρες μακριά με πλοίο από τον Πειραιά και τον εθελοντή Αλεξόπουλο.

Ακόμη και με τη συρρίκνωση κατά ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας από το 2010, η χώρα έχει διαχειριστεί την εισροή των προσφύγων επειδή οι περισσότεροι δε μένουν, είπε ο Αλεξόπουλος. Κατευθύνονται προς την πρώην Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια βόρεια και δυτικά προς τη Γερμανία και τη Σουηδία.

«Είναι διαχειρίσιμο επειδή μας διαπερνούν» είπε ο Αλεξόπουλος. «Εάν η ροή τώρα σταματήσει, ο θεός να μας βοηθήσει, και εμάς και εκείνους.»

Η Ελλάδα έχει δαπανήσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον υπερτεντωμένο προϋπολογισμό της  για τη διάσωση των προσφύγων και την προσφορά στέγης, τροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είπε αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας. Ξεκινά τώρα να έχει πρόσβαση στα χρήματα που έχουν αποδοθεί στη χώρα από την ΕΕ, όμως δεν είναι αρκετά, είπε.

Για όσους παραμένουν, η περιτριγυρισμένη από δέντρα πλατεία Βικτωρίας στην κεντρική Αθήνα είναι εκεί που συγκρούονται οι κόσμοι.

Εκεί, εννέα σταθμούς με την πράσινη γραμμή από τον Πειραιά, οι μετανάστες λαμβάνουν απεσταλμένα χρήματα, μαζεύονται και ψάχνουν για εισιτήρια για τη συνέχεια του ταξιδιού τους. Πολλοί κατασκηνώνουν, απλωμένοι στη μέση της πλατείας, με σωρούς αποσκευών και κουβερτών. Γύρω από την περίμετρο βρίσκονται σειρές πολυκατοικιών και πεζοδρομιακές καφετέριες, όπου οι ντόπιοι αργοπίνουν τον καφέ τους και συζητούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου» είπε ο Αναστάσιος Βούβαλος, 55 ετών,  ο οποίος πουλά τσιγάρα, εφημερίδες και σνακ σε περίπτερο της πλατείας. Είπε πως με τους έλληνες ήδη να παλεύουν για την επιβίωσή τους, η χώρα δεν μπορεί να αναλάβει νέους εξαρτώμενους.

«Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα» είπε. «Υπάρχουν πολλοί έλληνες που δεν έχουν φαγητό, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.»

3

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, αρχηγός του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ή ΣΥΡΙΖΑ, έχει υποστηρίξει πως κάποιες από τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων διάσωσης θα πρέπει να χαλαρώσουν και να συνυπολογίσουν τις συνέπειες τις προσφυγικής κρίσης. Οι πιο πρόσφατες αντιρρήσεις αφορούσαν τη διευκόλυνση των κατασχέσεων.

«Την ίδια στιγμή που πράττουμε το καθήκον μας να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να έχουν καταφύγιο, έστω προσωρινά, δεχόμαστε παράλογες απαιτήσεις» είπε ο Τσίπρας, 41 ετών, σε μια συνάντηση του Νοεμβρίου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα.

Ο Τσίπρας επανέλαβε τη θέση που είχε στα τέλη του Ιουνίου, όταν απέρριψε μια συμφωνία και προκήρυξε δημοψήφισμα για τα επιπλέον μέτρα λιτότητας. Οι έλληνες τον στήριξαν.

Αντιμέτωπος με την απώλεια του ευρώ, οπισθοχώρησε λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, οδήγησε την Ελλάδα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε οκτώ μήνες, κέρδισε ξανά, και ξεκίνησε να περνά τα νέα μέτρα από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, η τελευταία ψηφοφορία, που αφορούσε κυρίως τις κατασχέσεις, πέρασε με μια πλειοψηφία μόλις δύο ψήφων, καθώς δύο από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης αυτομόλησαν.

Για τον Γιώργο Καμίνη, τον γεννημένο στη Νέα Υόρκη δήμαρχο της Αθήνας, αυτό ήταν απλά ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η Ελλάδα έχει αποτύχει να δημιουργήσει επαρκή πολιτική συναίνεση για να αντιμετωπίσει την οικονομική καταστροφή. Προσθέτοντας και τους πρόσφυγες στο μείγμα, δε βλέπει καθόλου φωτεινότερες προοπτικές ξεκινώντας ένα νέο έτος δυσκολιών.

«Βλέπω τα πράγματα να γίνονται χειρότερα ξανά» είπε ο Καμίνης. «Έχω μάθει να ζω σε μια αέναη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.»

Σχετικα αρθρα

Το Grexit και το πρόβλημα του ελεύθερου εμπορίου

admin

Reuters: Στο 3,27% η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου

admin

Citi: Eρωτηματικό η αυτοδυναμία

admin

Πού υστερεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

admin

Οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε μια οικονομία πετρελαίου

admin

Αγορά ομολόγων προς τους πολιτικούς της περιφέρειας: δεν έχετε σημασία

admin

Bloomberg: Η πρόταση της Επιτροπής ξανακάνει ελκυστικές τις αγορές

admin

Το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή είναι πολύ μεγαλύτερο από την Τουρκία

admin

Στον αέρα η αξιολόγηση…

admin

Παραπομπή Τραμπ; Ίσως –  Ύφεση; Ναι

admin

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Handelsblatt: Πώς η τουρκική κρίση μπορεί να πλήξει την Ελλάδα σε μία κρίσιμη συγκυρία

admin

Το οδυνηρό τέλος των ψευδαισθήσεων

admin

Η Βραζιλία μετατρέπει το φιάσκο της σε νίκη

admin

UBS:Θα καταφέρει η ευρωζώνη να διαχειριστεί ένα χρέος σε δυσθεώρητα ύψη;

admin

Βελτίωση κερδοφορίας και μείωση πωλήσεων εμφάνισαν το 2013 οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

admin

Μην περιμένετε από την Κίνα να αλλάξει

admin

Σε διπλή παγίδα αγορών και τρόικας!

admin