Image default
Πρώτο Θέμα

Ο νικητής του φετινού Νόμπελ βλέπει την οικονομία της ΕΕ «πολύ χειρότερη»

Ο νικητής του φετινού Νόμπελ βλέπει την οικονομία της ΕΕ «πολύ χειρότερη»

Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης επιδεινώνονται καθώς η περιοχή παλεύει να απορροφήσει το κύμα αιτούντων ασύλου που καταφτάνει από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Angus Deaton, τον νικητή του φετινού βραβείου Νόμπελ οικονομικών.

Με την προσφυγική κρίση να ακολουθεί τόσο σύντομα μετά την κρίση χρέους της Ευρώπης, η εξέλιξη «θα μπορούσε σίγουρα να κάνει την οικονομική κατάσταση πολύ χειρότερη» είπε ο Deaton σε συνέντευξή του στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα, όπου θα παραλάβει επίσημα το βραβείο του αυτήν την εβδομάδα. «Υπάρχει προφανώς ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος» πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λυγίσει κάτω από την πίεση, είπε.

Παρ’ ότι η κρίση χρέους και η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης είναι παρόμοιες σε εύρος, οι δημογραφικές προκλήσεις που δημιουργούνται από την ξαφνική εισροή ανθρώπων είναι δυνητικά χειρότερη, καθώς «κανείς δεν έχει πραγματικά ιδέα πώς να λύσει» την κατάσταση, είπε ο Deaton. Τουλάχιστον με την κρίση χρέους, «γνώριζαν πώς να τη λύσουν, απλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους» προσέθεσε.

Ο 70χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ για την ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχια και την κοινωνική πρόνοια, υποστηρίζει πως η δημογραφική εξέλιξη σε συνδυασμό με την αργή οικονομική ανάπτυξη αποτελεί μιαν επικίνδυνη μίξη.

«Έχουμε σαν αποτέλεσμα αυτήν την αυξανόμενη ανισότητα, η οποία συνδυάζεται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, και αυτό είναι κάτι απαίσιο, καθώς θέτει τους ανθρώπους σε αντιμαχία τον έναν με τον άλλον» είπε.

Η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τις ΗΠΑ φέτος, ή 1,6%, είπε τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Η Ελλάδα, που ακόμη παλεύει να μείνει στην επιφάνεια με τη βοήθεια των διεθνών δανείων, θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 1,4%, μια ιδιαίτερα δυσάρεστη προοπτική για ένα έθνος που έχει γίνει το πρώτο σημείο εισόδου για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και τη βόρεια Αφρική.

Στην Ευρώπη, οι πολιτικές συνέπειες είναι ήδη ορατές, με τα κόμματα κατά των μεταναστών να κερδίζουν υποστηρικτές και τα κόμματα του κυρίαρχου ρεύματος να τιμωρούνται από τα εκλογικά τους σώματα.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μια πολιτική άνοδο των «τρελών στα άκρα», είπε ο Deaton.

Η έρευνα του Deaton έχει εστιάσει στην υγεία τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες, καθώς και στη μέτρηση της φτώχιας στην Ινδία και σε όλον τον κόσμο. Γεννηθείς στη Σκωτία, και πολίτης και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Deaton απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το βιβλίο του που εξέδωσε το 2013, «Η μεγάλη απόδραση» (“The Great Escape”), χαρτογραφεί την προέλευση της ανισότητας και τις συνέπειές της σε εύρος 250 ετών οικονομικής ιστορίας.

Για την Ευρώπη, η άμεση προοπτική «δε φαίνεται πολύ θετική» είπε ο Deaton. Ωστόσο, ανησυχεί λιγότερο για το ευρύτερο μέλλον.

«Οι άνθρωποι πραγματικά έχουν τεράστιο συμφέρον να επιλύουν προβλήματα και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο» είπε. «Αυτό συνέβη περισσότερα από εκατό χρόνια πριν, όμως σίγουρα υπήρξαν και τρομερές αποτυχίες.»

Σχετικα αρθρα

DW: Ελληνικοί φόβοι για τις τουρκικές εκλογές

admin

Στο απόγειο η δημοτικότητά της Μέι

admin

Η κλιμακούμενη στεγαστική κρίση της Ευρώπης

admin

Βενεζουέλα – Τουρκία, νέα συμμαχία;

admin

Η χειραγώγηση του νομίσματος της Ευρώπης

admin

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού

admin

DW: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα

admin

Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

admin

Σε μια εποχή μεγάλων τραπεζικών προκλήσεων ο Χ. Μεγάλου στο τιμόνι της Τρ.Πειραιώς

admin

Η μυθολογία που παρεμποδίζει την πρόοδο στην Ελλάδα

admin

Η κρίση των κρίσεών μας

admin

Η επιστροφή των υπνοβατών

admin

Σοβαρά λάθη στις μελέτες κτηματογράφησης διαπιστώνουν οι συμβολαιογράφοι

admin

Ανάλυση ισολογισμών 14.223 ελληνικών επιχειρήσεων από την Icap

admin

Ποιος ο ρόλος που θα διαδραματίσει το Vox στην Ισπανία

admin

Μοχλός ανάπτυξης ο τομέας της υγείας

admin

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί ξανά μια νέα Μαύρη Δευτέρα;

admin

Πώς κέρδισαν οι αγορές τον Erdogan

admin