Image default
Πρώτο Θέμα

Στον βωμό των κύριων συντάξεων…

Στον βωμό των κύριων συντάξεων...

Μέτωπο σύγκρουσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Στην προσπάθειά της να διασώσει τις κύριες συντάξεις, καλύπτοντας παράλληλα τον στόχο της εξοικονόμησης 0,6% από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να έχει βρει τη λύση στις κρατήσεις εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του ΟΑΕΔ. Η επιλογή αυτή φέρεται ως εναλλακτική και θα μπει στο τραπέζι στην περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν οριστικά την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σήμερα, μετά τη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο του 2014 και την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, εργοδότες και εργαζόμενοι συνεισφέρουν κάθε μήνα κατά 1% (0,50 και 0,50) υπέρ της ανεργίας και κατά 0,22% υπέρ του ΛΑΕΚ. Το ποσό που συγκεντρώνεται ετησίως δεν είναι διόλου αμελητέο και ανέρχεται σε 300- 400 εκατ. ευρώ.

Οι εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσκολιών που έχει να συγκεντρώσει το κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων, ουδέποτε αποδίδει τα χρήματα στον ΟΑΕΔ.  Το ίδρυμα δεν « αμελεί» να αποδώσει τις εισφορές μόνο στον ΟΑΕΔ αλλά και στον ΕΟΠΠΥ (6,45% ) και στο Ενιαίο επικουρικό ( 3% 3%) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος  αλληλόχρεων λογαριασμών.

Στον περυσινό προϋπολογισμό για το 2015, είχε σημειωθεί ότι ειδικά για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής (ΛΑΕΚ), στον οποίο αποτυπώνεται πλεόνασμα 191 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ δεν προέβη σε καμία καταβολή έναντι των εσόδων του κλάδου το τρέχον έτος, ενώ αποδόθηκαν μόνο 2 εκατ. ευρώ το 2013.

Στην πράξη δηλαδή αφού τα χρήματα  έτσι κι αλλιώς δεν αποδίδονται, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τα μεταφέρει και λογιστικά στα έσοδα του ΙΚΑ.

Ωστόσο παρά τα λογιστικά τεχνάσματα και τα εναλλακτικά σχέδια, η κυβέρνηση επιμένει  να «επικοινωνήσει» στην κοινή γνώμη ότι η αύξηση των εισφορών για ένα διάστημα 2-3 ετών έως ότου συνέλθει η ελληνική οικονομία δεν είναι προς θάνατον και ότι θα έπρεπε οι εργοδότες να στηρίξουν την πρόταση και όχι να πολεμήσουν.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί, απέφυγε  να πάρει θέση σε σχέση με την πρόταση και έκανε λόγο για  «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό» που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά, υπονοώντας προφανώς τις περικοπές των συντάξεων.

Το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγγαλος στους δανειστές, στην προσπάθειά του να ελαχιστοποιήσει τις μειώσεις των κύριων συντάξεων, θα περιλαμβάνει τα εξής:

·         Μείωση των επικουρικών: Η μείωση θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Στη περίπτωση που δεν γίνουν περικοπές στις επικουρικές των 150 ή 180 ευρώ, τότε η μείωση θα είναι μεγαλύτερη για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από 180 ευρώ.

·         Κούρεμα του εφάπαξ: Το κούρεμα θα είναι της τάξης του 10% σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως σε εκείνα των δημοσίων υπαλλήλων.

·         Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών: Οι εισφορές σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ αυξάνονται κατά 2%. Το 1,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζόμενους.

·         Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ: Για να μειωθούν οι δικαιούχοι θα γίνει μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από 1/1/2016.

·         Μείωση του μερίσματος Δημοσίου: Πρόκειται να μειωθεί από 12% ως και 40%, ανάλογα με το πότε βγήκαν σε σύνταξη. Η περικοπή θα είναι μεγαλύτερη όσο λιγότερα είναι τα έτη ασφάλισης και όσο μικρότερη είναι η ηλικία συνταξιοδότησης.

·         Εισφορές ΔΕΚΟ, τραπεζών: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, με ταυτόχρονη διατήρηση των εισφορών των εργοδοτών στα ίδια επίπεδα.

Σχετικα αρθρα

O Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα προς Grexit;

admin

Προς τι ο ξαφνικός «έρωτας» των ξένων με την Ελλάδα;

admin

Η Wall Street και το «ράλι των κορόιδων»

admin

Τα στοιχεία προμηνύουν επιστροφή της μεταβλητότητας

admin

Επικίνδυνο κοκτέιλ στην αγορά πετρελαίου

admin

Nτράγκι: Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μία εικόνα αδύναμης ανάκαμψης

admin

«Φάκελος» Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

ΔΝΤ: «Κόλαση» στην παγκόσμια οικονομία, ύφεση 10% στην Ελλάδα

admin

DW: Η Ελλάδα αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία

admin

Πού οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία;

admin

Πώς η Πτολεμαΐδα επηρεάζει τα νησιά Φίτζι

admin

Η κρυφη βομβα των 200 δισ. Ε στην Ευρωπη λεγεται Volkswagen

admin

Ένας κόσμος χρέους υπονομεύει το οικονομικό μέλλον

admin

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

admin

Δυναμικές και με ισχυρά αντανακλαστικά οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας

admin

Vodafone:Λουκέτο στο 15% των καταστημάτων της

admin

FT: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το swap ομολόγων ύψους 30 δισ. -Ενα σημαντικό βήμα

admin