Image default
Πρώτο Θέμα

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

Από τις ΗΠΑ έως την Ελλάδα και έως την Ιαπωνία, όλες οι σημαντικότερες ανεπτυγμένες αγορές κρατικών ομολόγων δείχνουν πως θα ολοκληρώσουν το 2015 με κέρδη, την ίδια στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Και οι 26 αγορές που παρακολουθεί το - δείχνουν πως θα παρουσιάσουν θετικές επιστροφές φέτος. Τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν τον δρόμο στα κέρδη, με ένα ράλι 18% αφότου η χώρα έλαβε τη διεθνή της διάσωση. Τα αμερικανικά ομόλογα ανέβηκαν κατά 1%. Τα κρατικά χρεόγραφα σημείωσαν άνοδο επίσης στην Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ελβετία, σπρώχνοντας τις αποδόσεις σε κάποιες προθεσμίες σε αυτές τις χώρες κάτω από το μηδέν.

1

Ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κίνηση της Fed στη συνεδρίαση της στις 15-16 Δεκεμβρίου, το ποσοστό του πληθωρισμού των ΗΠΑ που βρίσκεται κοντά στο μηδέν εξακολουθεί να ωθεί τη ζήτηση για χρέος. Οι χρηματιστές υπολογίζουν πως τα κόστη θα αυξηθούν με έναν ρυθμό περίπου 1,1% παγκοσμίως, βασισμένοι στη διαφορά των ονομαστικών ομολόγων και των χρεογράφων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, γνωστή ως νεκρό ποσοστό. Το ποσό έχει πέσει από το υψηλό αυτής της χρονιάς του 1,5. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αποτελεί επιπλέον λόγο να αναζητήσει κανείς ασφαλές καταφύγιο στα ομόλογα.

«Το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού είναι ένας από τους λόγους που έχουμε θετική συνολική επιστροφή» είπε ο Kim Youngsung, ο επικεφαλής των επενδύσεων στο εξωτερικό στη Σεούλ στην Συνταξιοδοτική Υπηρεσία Κρατικών Υπαλλήλων, η οποία έχει 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. «Έχουμε αβεβαιότητα για την οικονομία για το επόμενο έτος. Οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, και η αργή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας» ενισχύουν τη ζήτηση των ομολόγων, είπε.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είχαν αλλάξει ελάχιστα από το 2,22% στις 6:42πμ ώρα Λονδίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του -. Η τιμή του χρεογράφου του 2,25% με λήξη τον Νοέμβριο του 2025 βρισκόταν στα 100 7/32.

Η Νότιος Αφρική αποτελεί την εξαίρεση στο ράλι των ομολόγων. Η αγορά της έχει πέσει κατά 5,3% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Χρηματοοικονομικών Αναλυτών, αφότου ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απέλυσε την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομικών. Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών με τοπικά νομίσματα έχουν κερδίσει 3% φέτος, σύμφωνα με δείκτη της JPMorgan Chase & Co.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση θα αναρριχηθεί στο 2,78% μέχρι τη λήξη του 2016, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε μια έρευνα του -, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 9 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή οικονομολόγων. Ο αριθμός έπεσε από το 2,83% της έρευνας του Νοεμβρίου.

Οι τιμές του αδιύλιστου πετρελαίου έπεσαν σε χαμηλά 6,5 ετών αυτήν την εβδομάδα. Ο δείκτης των καταναλωτικών τιμών των ΗΠΑ ανέβηκε 0,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Έχει παραμείνει κάτω από των στόχο του 2% πληθωρισμού της Fed για περισσότερο από έναν χρόνο.

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με τον πιο αργό ρυθμό φέτος από το 1990, σύμφωνα με έρευνα του - με τη συμμετοχή οικονομολόγων. Η Κίνα και η Ευρώπη αύξησαν και οι δύο τα προγράμματα νομισματικής ώθησης φέτος, αφού η Ιαπωνία έκανε το ίδιο των Οκτώβριο του 2014.

Η απειλή της αύξησης του επιτοκίου από τη Fed δεν ήταν αρκετή για να περικόψει τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Η πιθανότητα η Fed να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας βρίσκεται στο 76%, σύμφωνα με στοιχεία του -. Ο υπολογισμός βασίζεται στην υπόθεση πως το ενεργό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα έχει μέσο όρο 0,375% μετά την αύξηση, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά που ξεκινούν από το μηδέν και φτάνουν στο 0,25%.

Η ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα έχουν τηρήσει τις αποδόσεις των 10ετών χρεογράφων εντός μίας ποσοστιαίας μονάδας από το ιστορικό χαμηλό του 1,38% που σημειώθηκε το 2012.

«Ο κόσμος περιμένει χαμηλό πληθωρισμό, κατά συνέπεια τα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων είναι αποδεκτά» είπε ο Yoshiyuki Suzuki, επικεφαλής του σταθερού εισοδήματος στο Τόκιο, στη Fukoku Mutual Life Insurance, η οποία διατηρεί 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.   

Σχετικα αρθρα

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να δώσουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των αμερικανών επισκεπτών στην ΕΕ

admin

Ολες οι αλλαγές του νομοσχεδίου για την 2η αξιολόγηση

admin

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

admin

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ

admin

Νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ

admin

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

admin

Φινλανδία: Λιτότητα, η λέξη που ρίχνει μια βαριά σκιά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

admin

Ο καθηγητής που προβλέπει τις χρεοκοπίες προειδοποιεί: Τα χειρότερα έρχονται

admin

FT : Oι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα

admin

Η Ελλαδα πτώχευσε… Επίκειται κατάσχεση (bail in) καταθέσεων!

admin

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

Η τριπλή απειλή του σαββατοκύριακου για την Ευρώπη

admin

ΟΟΣΑ: Ανατρέψτε το Brexit με δεύτερο δημοψήφισμα για να σώσετε την οικονομία

admin

Μήπως να αφήσουμε τον Joker και να πιάσουμε τον J.Walker ;

admin

Πορτογαλία: Από την τρόικα στη σκιώδη λιτότητα

admin

Euromoney: Το κύμα αισιοδοξίας των ελληνικών τραπεζών

admin

Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να έχει δίκιο -στο περίπου

admin