Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Τσίπρας, οι αντιδράσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο Τσίπρας, οι αντιδράσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του αφού ξεπέρασε ένα ακόμη εμπόδιο του προγράμματος βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές.

Ύστερα από μία εβδομάδα ενδελεχών διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές, η αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα ολοκλήρωσε μια συμφωνία που προβλέπει περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και άνοιγμα της αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η συμφωνία αναμένεται να ξεκλειδώσει άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια για την καταχρεωμένη χώρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Απευθυνόμενος στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σαββατοκύριακο, ο Τσίπρας μίλησε για τους κινδύνους που περιμένουν την κυβέρνηση. «Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να δουν την κυβέρνηση της Ελλάδας να αποτυγχάνει» είπε.

Υπό τη συμφωνία, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίς το Σάββατο, η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα μερίδιο 51% στον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου, ΑΔΜΗΕ, και να προχωρήσει με μια σειρά κρατικών πωλήσεων μέσα από τη δημιουργία ενός διευρυμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Νέοι κανονισμοί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία φτάνουν το εντυπωσιακό 60% του ΑΕΠ, θα τεθούν επίσης σε ισχύ. Όσα ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις ή, επίσης, απλήρωτες δώσεις στεγαστικών δανείων, από εδώ και πέρα θα πωλούνται σε ξένα funds.

Θεωρούμενη ως συμβιβασμός από πολλούς στο κάποτε ακροαριστερό κόμμα του Τσίπρα, η συμφωνία, που θα ψηφιστεί την Τρίτη, αναμένεται να περάσει στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Η αποτυχία επιβολής της νομοθεσίας θα εκτροχίαζε το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και θα έθετε την Ελλάδα, η οποία μόλις απέφυγε την έξοδο από το ευρώ προτού πάρει το τρίτο πακέτο βοήθειας των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο, σε νέο κίνδυνο εθνικής χρεοκοπίας.

Ωστόσο, είναι απίθανο ο Τσίπρας να «γλιτώσει» τόσο εύκολα τον νέο χρόνο, όταν η ευάλωτη δικομματική συμμαχία του θα αναγκαστεί να επιδιορθώσει το δυσλειτουργικό συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, αλλά θεωρείται και το πιο ακριβό στην Ευρώπη. Οι πιστωτές απαιτούν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν αποταμιεύσεις αξίας 1% του ΑΕΠ, ή 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον επόμενο χρόνο.

Με τους έλληνες συνταξιούχους να έχουν ήδη δεχτεί 12 περικοπές από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στα τέλη του 2009, οι βουλευτές είναι πιθανό να κάνουν πίσω στην επιβολή περαιτέρω λιτότητας.

Η προοπτική της αναταραχής έχει οξυνθεί από τη μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης σε μόλις τρεις έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, αφού δύο βουλευτές αυτομόλησαν σε ψηφοφορία για προηγούμενο πακέτο προαπαιτούμενων τον προηγούμενο μήνα.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης που βοήθησαν να περαστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το καλοκαίρι έχουν αρνηθεί να κάνουν το ίδιο στο τοξικό ζήτημα των συντάξεων.

Ωστόσο, οι πιστωτές έχουν θέσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί κλειδί για το ξεκίνημα των συζητήσεων για το εξουθενωτικό χρέος των 320 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας. Με το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ της Αθήνας να προβλέπεται να φτάσει στο 180% τον επόμενο χρόνο, δεν προβλέπεται ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας χωρίς την παροχή ελάφρυνσης χρέους.

Επειδή ακριβώς η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί τόσο εκρηκτικό ζήτημα, οι δανειστές συμφώνησαν διστακτικά να μετατεθεί η αντιμετώπισή του για τον Ιανουάριο. Η Αθήνα έχει αντ’ αυτού προτείνει την επιλογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, όμως έως τώρα οι πιστωτές, με πρώτο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους.

Ο λεκτικός πόλεμος οδήγησε τον Τσίπρα να ανακηρύξει την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ ως «μη εποικοδομητικό» και να αμφισβητήσει την ανάγκη του θεσμού με έδρα στην Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στην εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας διάσωσης. Υπό την προηγούμενη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, τα δάνεια του ΔΝΤ στερεύουν επίσημα τον Μάρτιο.

Το ξέσπασμα του Τσίπρα πυροδότησε μιαν εξοργισμένη αντίδραση του Βερολίνου, τον μεγαλύτερο μέτοχο των χρημάτων διάσωσης έως τώρα, με τη γερμανική κυβέρνηση να επιμένει πως ο διεθνής δανειστής έχει ζωτική σημασία όχι μόνο στην επιβολή σκληρής πειθαρχίας αλλά και στον καθησυχασμό των γερμανών βουλευτών. Το ΔΝΤ έχει βασίσει τη σκληρή στάση του σε αμφιβολίες πως η χτυπημένη από την ύφεση Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να φτάσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η απότομη έξαρση έχει υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά την εκρηκτικότητα των σχέσεων της Αθήνας με τους δανειστές και προσέφερε ανακούφιση στη δυνατότητα μιας κυβέρνησης, που βρίσκεται σε ιδεολογική σύγκρουση με πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, να παραμείνει δεσμευμένη στο τελευταίο της πρόγραμμα διάσωσης. 

Σχετικα αρθρα

Covid-19: Η γρήγορη ανάκαμψη που δεν θα έρθει…

admin

WSJ:Αναγκαία μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

admin

Μία δεκαετία σκανδάλων και προκλήσεων για την αυτοκινητοβιομηχανία

admin

ΕΚΤ:Αμετάβλητα τα επιτόκια εν αναμονή συμφωνίας…

admin

Το Jackson Hole αμφισβητεί τη μαεστρία του Ντράγκι…

admin

Το εισοδηματικό χάσμα της ΕΕ προκαλεί δυσαρέσκεια

admin

Είδος υπό εξαφάνιση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Απότομο «φρένο» στη γερμανική ανάπτυξη

admin

#DigitalSolidarityGR : ‘Απαντες πλην… Vodafone

admin

Χρηματιστήριο: Βουτιά 4% για τις τράπεζες

admin

Η Μέρκελ κερδίζει με το να μην είναι εκεί

admin

Δυσκολεύει η θέση της May

admin

Πώς η Γερμανία στραγγαλίζει την ευρωζώνη

admin

Handelsblatt: Οι επενδυτές ήδη ψηφίζουν- Ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

admin

Ποιος τουρκικός κολοσσός δυσκολεύεται να ξεπληρώσει δάνεια $1,1 δισ.

admin

Η άνοδος της Γαλλίας και η πτώση της Βρετανίας

admin

Οι προεκλογικές παροχές στο μικροσκόπιο του EWG

admin

Γερμανικός Τύπος: Θετική η αποτίμηση για τον τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας

admin