Image default
Πρώτο Θέμα

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

Μια ξάστερη νύχτα του Μαρτίου στο Ιράκ, η ερημική πεδιάδα της χερσονήσου Faw και ένα κουρδικό χωριό κοντά στη Συρία και την Τουρκία τυλίγονται στις φλόγες. Το επόμενο πρωί, το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταστροφή των σημαντικότερων αγωγών πετρελαίου της χώρας.

Ο κόσμος χάνει άμεσα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινών εξαγωγών. Καθώς το Ιράκ παλεύει με τις επιδιορθώσεις, βία ξεσπά στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, η Αλγερία πέφτει σε χάος μετά τον θάνατο του προέδρου της και γίνεται πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Τα γεμάτα αποθέματα προστατεύουν την παγκόσμια οικονομία για λίγο, όμως η βιομηχανία λειτουργεί με το μικρότερο μαξιλαράκι δυνατότητας εδώ και χρόνια. Το αδιύλιστο πετρέλαιο φτάνει τελικώς στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιστρέφει την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων για να αποτρέψει μιαν παγκόσμια ύφεση.

Αδύνατον ή πιθανό;

Οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτό ή άλλα λεγόμενα σενάρια μαύρου κύκνου ύστερα από μια χρονιά που εξέπληξε τον κόσμο με πρωτοφανείς ροές προσφύγων και βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις. Το 2016, τα αναπάντεχα γεγονότα θα έχουν αυξημένη σημασία, καθώς η Fed δίνει τέλος σε μια περίοδο εξαιρετικά φτηνών πιστώσεων. Οι αγορές θα χάσουν το μαξιλαράκι που τις προστάτευε από γεωπολιτικά σοκ, όπως οι αραβικές εξεγέρσεις και η προσάρτηση της Κριμαίας.

Ελάχιστα πυρομαχικά

«Δεν υπάρχουν πολλά πυρομαχικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν αυτού του είδους τους κινδύνους» είπε η Tina Fordham, επικεφαλής πολιτική αναλύτρια της Citigroup. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη τις περισσότερες σφαίρες και έχουμε ήδη διαβεί των Ρουβίκωνα των εξαιρετικών μέτρων.»

Από μια εκκεντρικότητα να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μέχρι τους βρετανούς να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι τους χάκερς να γονατίζουν τη Wall Street, το - συζήτησε ένα εύρος γεγονότων με τεράστιες επιπτώσεις μαζί με πρώην και νυν διπλωμάτες, οικονομολόγους, επενδυτές, γεωπολιτικούς στρατηγιστές και συμβούλους ασφαλείας. Τα σενάρια αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από 119 οικονομολόγους σε έρευνα.

Top 3

Κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο από αυτούς επέλεξαν την άνοδο του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία. Στη δεύτερη θέση ήταν η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που θα ρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Nightberg, μια ανεξάρτητη εταιρεία παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας με έδρα στη Νέα Υόρκη, οι πελάτες της οποίας συμπεριλαμβάνουν hedge funds, απέδωσε σε αυτά τα τρία γεγονότα πιθανότητες 25%, 20% και 10% αντίστοιχα.

Κάποιοι κίνδυνοι είναι γνωστοί.

Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, τα κεφάλαια μπορεί να εγκαταλείψουν τις αναδυόμενες αγορές και οι κρατικές χρεοκοπίες μπορεί να διευρυνθούν. Εάν η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε χειρότερη από την αναμενόμενη κατάσταση – όπως υποδεικνύει η πτώση στη ζήτηση για τα μέταλλα και άλλα προϊόντα εξόρυξης – αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνική αναστάτωση που θα υπονομεύσει την εξουσία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Η πτώση της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσε να συνεχιστεί, με τη Βραζιλία να βουτάει σε πλήρους κλίμακας ύφεσης καθώς υποδέχεται τους Ολυμπιακούς και η Βενεζουέλα μεταμορφώνεται σε αποτυχημένο κράτος.

Αποκαρδιωτικοί καιροί

«Διανύουμε μια περίοδο απογοητευτικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία υπογραμμίζει τα κόστη και τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών σε έναν αριθμό μεγάλων οικονομιών» είπε ο Alberto Ramos, επικεφαλής οικονομολόγος Λατινικής Αμερικής στη Goldman Sachs .

Η Societe Generale, στο ετήσιο διάγραμμα των κινδύνων μαύρου κύκνου, ανέφερε πως μια απότομη προσγείωση της Κίνας – μια σημαντική επιβράδυνση ύστερα από έναν κύκλο γρήγορης ανάπτυξης – θα μπορούσε να ρίξει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η τράπεζα απέδωσε μια πιθανότητα 30% να συμβεί αυτό.

«Όταν η Κίνα δαγκώνει μεγαλύτερη μπουκιά απ’ ότι μπορεί να μασήσει, τότε αυτή είναι μια μεγάλη μπουκιά» είπε ο Paul Brewbaker, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα της Χαβάης που τώρα διοικεί τη συμβουλευτική εταιρεία TZ Economics.

Υπάρχουν στοιχεία παιχνιδιού «Whack-a-Mole» στον χειρισμό μαύρων κύκνων, όμως όταν πραγματοποιούνται, αποτελούν «μάθημα ταπεινότητας» που αλλάζει τη ζωή για πολιτικούς παράγοντες και τις αγορές, είπε ο Jacob Funk Kirkegaard του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson στην Ουάσινγκτον. Αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, την Αραβική Άνοιξη και την καταστροφή της Φουκουσίμα ως αναπάντεχα γεγονότα που ερμηνεύτηκαν λανθασμένα όταν έγιναν.

Θρίαμβος του Τραμπ

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φέρουν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς εάν η Χίλαρι Κλίντον εγκαταλείψει αναπάντεχα τον εκλογικό αγώνα και αφήσει τον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο για ένα αουτσάιντερ όπως ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ. Ο δισεκατομμυριούχος υπόσχεται να μεγαλώσει τον στρατό, να απαγορέψει την είσοδο στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους και να χτίσει έναν τοίχο στα σύνορα για να κρατήσει απ’ έξω τους μεξικανούς μετανάστες.

Ένας ρεπουμπλικάνος στην εξουσία θα έριχνε περισσότερα χρήματα στην άμυνα ιδιαίτερα με τις αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια, όπως το Ισλαμικό Κράτος, τη συριακή λαίλαπα και τη διάθεση περιπέτειας της Ρωσίας, σύμφωνα με τον George Ferguson, ανώτερου αναλυτή εναέριου χώρου στη - Intelligence. Μεταξύ των υπερασπιστών αυτών των πολιτικών, είναι η Raytheon, η Lockheed Martin και η Boeing, είπε.

Ένας αδοκίμαστος αρχιστράτηγος που κατηγορεί την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της και τους μεξικανούς πως κλέβουν δουλειές, αυξάνει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου και μπορεί να οδηγήσει σε φυγή προς ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα ομόλογα, σύμφωνα με τη Nightberg.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιουδήποτε είδους πολιτική συνοχή να προκύπτει από την κυβέρνηση του Τραμπ» είπε ο Tom Fullerton, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο.

Πτώση της Μέρκελ

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές φοβούνται πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να εκτοπιστεί λόγω της εμφατικής πολιτικής ανοιχτών συνόρων της, καθώς ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και αυξανόμενης ξενοφοβίας τυλίγει την ήπειρο. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ενός διαδόχου με ελάχιστους δισταγμούς εγκατάλειψης της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών κρατών στη δική τους νομισματική τύχη.

«Εάν η Μέρκελ χάσει τη δουλειά της, θα ξεσπάσει το χάος» είπε ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy, μια συμβουλευτική εταιρεία στο Λονδίνο που αξιολογεί τους κινδύνους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ένας καγκελάριος όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα δημοσιονομικό γεράκι, «θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο δεκτικός μιας πλήρους κλίμακας ποσοτικής χαλάρωσης, θα στήριζε λιγότερο την Ελλάδα, θα στήριζε λιγότερο τις διασώσεις».

Κύμα ρευστοποίησης

Μία μεγάλη κρίση στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρό ξεπούλημα στις χρηματιστηριακές αγορές, προτιμώμενος προορισμός για τα επενδυτικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια, και σε αποδυνάμωση του ευρώ, προβλέπει η Nightberg. Με τα κεφάλαια σε επιφυλακή, τα κλειστά σύνορα θα χτυπούσαν το εμπόδιο και θα επιδείνωναν την ήδη αναιμική ανάπτυξη.

Η UBS, στο σημείωμά της για τον ερχόμενο χρόνο προς τους πελάτες της, υπέδειξε την άνοδο των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη και την επέκταση της εδαφικής επιρροής του Ισλαμικού Κράτους ως τα πιθανά δράματα που θα μπορούσαν να ζημιώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις δαπάνες. Στη Γαλλία, η άνοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν είναι το βαρόμετρο του αυξανόμενου αισθήματος κατά των μεταναστών.

«Εάν για κάποιον λόγο η Ευρώπη δεν καταφέρει να προστατευτεί από την τρομοκρατία, οι άνθρωποι θα μειώσουν την κατανομή» είπε ο George Hoguet, στρατηγιστής παγκόσμιων επενδύσεων της State Street Global Advisors στη Βοστώνη, η οποία διαχειρίζεται 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Brexit τώρα

Οι κακουχίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για να παραμείνει στην ένωση των 28 μελών. Ένα δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο. Οι τράπεζες, από τη UBS μέχρι τη Morgan Stanley, προειδοποιούν τους πελάτες τους να δώσουν σημασία στις πιθανότητες νίκης της πλευράς υπέρ της εξόδου.

Κορυφαίοι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως μία ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ θα μείωνε τον ρόλο του Λονδίνου ως ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο. Παράπλευρες επιδράσεις θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν μια νέα ώθηση για ανεξαρτητοποίηση από τους σκωτσέζους και άλλα αυτονομιστικά κινήματα.

Ένα σενάριο που ξεπερνά τα σύνορα: μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που θα σπείρει τον όλεθρο σε κάποιο από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Εξτρεμιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσαν να συνεργαστούν με εγκληματίες χάκερς της ανατολικής Ευρώπης για να ξεκινήσουν επιθέσεις κατά των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων ή των πλατφόρμων συναλλαγών. Οτιδήποτε, από τους διαδικτυακούς τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχονται μέσω υπολογιστή, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εξόρυξη στον κυβερνοχώρο

Οι παραβιάσεις δεδομένων στη JP Morgan και στη Sony αναδεικνύουν αυτές τις αδυναμίες. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν μια κοινή εξόρυξη για να δοκιμάσουν τις αντιστάσεις των δύο κυρίαρχων οικονομικών κόμβων του κόσμου.

«Στο παρελθόν, οι τραπεζικές απάτες χρησιμοποιούνταν για την κλοπή χρήματος: το 2016 θα δούμε αυτές τις τεχνικές να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» είπε ο Mark Gazit, εκτελεστικός διευθυντής της ThetaRay, μια ισραηλινή startup εταιρεία που εστιάζει στις απειλές σε κρίσιμες υποδομές. «Προβλέπω διακοπές ρεύματος και μια τεράστια παραβίαση προσωπικών δεδομένων.»

Κάποιοι μαύροι κύκνοι μπορούν να έχουν θετικό απόηχο. Ένα παράδειγμα: ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να γίνει μεσίτης ειρήνης στη μαστιζόμενη από τον πόλεμο Συρία. Παρενέβη όταν το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη ρωσικού, επιβατηγού αεροσκάφους πάνω από την Αίγυπτο και μετά τις δολοφονίες στο Παρίσι, δύο σημαντικά γεγονότα που έθεσαν τα θεμέλια για στενότερη στρατιωτική συνεργασία ενάντια σε έναν κοινό εχθρό με έδρα στη Συρία.

Εάν ο Πούτιν μπορεί να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να δημιουργήσει μιαν πολιτική μετάβαση στη Συρία – παρ’ ότι παραμένει αβέβαιο πώς μπορούν να διευθετηθούν οι επίμονες διαφορές για το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ – θα αυξηθούν οι πιθανότητες άρσης των κυρώσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Ρωσία ώστε να βγει από την ύφεση.

«Φανταστείτε εάν πριν από τρεις μήνες ήταν δυνατόν να σκεφτούμε πως η ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούσαν να δουλέψουν» στην ίδια κατεύθυνση, είπε αυτόν τον μήνα στη Ρώμη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Staffan de Mistura. «Μπορεί να μην υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, όμως τώρα έχουμε τουλάχιστον ένα τούνελ.»

Σχετικα αρθρα

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

Προεόρτια προεκλογικού αγώνα βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ μετά τη ΔΕΘ

admin

Στον άδυτο κόσμο των golden boys

admin

XA : Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο)

admin

PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η απαισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Το σχέδιο του Δαυίδ για τη σωτηρία της Frigoglass

admin

Γερμανός πρέσβης:Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

admin

Ενδιαφέροντα ευρήματα από έρευνα για χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

admin

Ιταλία: Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

admin

FAZ: Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε διέξοδο με τον Μητσοτάκη

admin

ΝΔ: Ποτέ κανείς πρωθυπουργός δεν προκάλεσε μόνος του 3 εκλογικές διαδικασίες

admin

Το υπουργείο Οικονομίας κατηγορεί το ΔΝΤ για αναποφασιστικότητα

admin

Ε.Ε – Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού…

admin

Η ιταλική πολιτική παίρνει μια ανησυχητική στροφή

admin

5 διαγράμματα που δείχνουν… ότι τα ψέμματα τελείωσαν…

admin

Παιχνίδια πολέμου

admin

Eurogroup: 15 δισ.€ δόση, 10 χρόνια παράταση και ραντεβού… το 2032

admin

Έγινε… φιλελληνικό πραξικόπημα στην ΕΚΤ;

admin