Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για τους παγιδευμένους μετανάστες

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για τους παγιδευμένους μετανάστες

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια τεράστια αποθήκη για δεκάδες χιλιάδες μεταναστών που φτάνουν με βάρκες από την Τουρκία, καθώς οι γειτονικές της χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, έχει προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του με τα σχέδια δημιουργίας μίας νέας συνοριακής δύναμης της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να αποσταλεί στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης ακόμη και παρά τις αντιρρήσεις των σχετικών εθνικών κυβερνήσεων.

«Η Ελλάδα κατηγορείται πως δεν είναι ικανή να προστατεύσει τα σύνορά της, όμως εκείνοι (οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ) δε μας λένε τι περιμένουν να κάνουμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να διασώσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους στο πέρασμα από την Τουρκία. Εάν θέλουν να τους απωθούμε, θα πρέπει να μας το πουν» προσέθεσε.

Μιλούσε την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κομισιόν αποκάλυπτε την πρότασή της για μια νέα συνοριακή δύναμη, η οποία θεωρείται ευρέως ως μέσω αντιμετώπισης των πορωδών ελληνικών συνόρων που έχουν γίνει σημείο εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στη Γερμανία ή άλλα, πιο εύπορα σημεία της ΕΕ.

Η Ελλάδα δέχτηκε διστακτικά 400 αξιωματούχους από τη σημερινή συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, τη Frontex, για να τη βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων της με τη Μακεδονία, και το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας ανοίγει βαθιές πληγές σε ένα έθνος που έχει χάσει τον έλεγχο πάνω σε μεγάλο μέρος της οικονομικής του πολιτικής ως συνέπεια των διεθνών διασώσεών του.

Τα περάσματα προς τα ανατολικά νησιά της Ελλάδας έχουν κάπως αραιώσει το τελευταίο διάστημα – πιθανώς λόγω του κακού καιρού – παρ’ όλα αυτά είχαν ακόμη μέσο όρο 3.4000 την ημέρα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για τις προσπάθειες της Τουρκίας να περιορίσει τη ροή, η οποία απεστάλη στις εθνικές πρωτεύουσες την Τετάρτη, οι Βρυξέλλες δεν έχει ακόμη πειστεί πως η μείωση οφείλεται σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια από την Άγκυρα, ύστερα από την υπόσχεσή της τον περασμένο μήνα να μειώσει τη ροή σε αντάλλαγμα για 3 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας από την ΕΕ.

Η έκθεση έρχεται πριν από συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας και μιας ομάδας πρωθυπουργών της ΕΕ στα περιθώρια μιας διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Αυτή η συνάντηση, που φιλοξενείται από την Αυστρία και συμπεριλαμβάνει τον κ. Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ, την καγκελάριο της Γερμανίας, αφορά ένα εθελοντικό πρόγραμμα κατά το οποίο οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία θα μετεγκαθίστανται στα πρόθυμα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παρ’ ότι το Βερολίνο έλπιζε πως το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει μέχρι και 500.000 πρόσφυγες, είναι πιο πιθανό να αφορά μόλις 50.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων που εμπλέκονται στις συζητήσεις. Ξεκαθάρισαν επίσης πως το πρόγραμμα δε θα εφαρμοστεί εάν η Τουρκία δεν καταφέρει να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπαίνουν στην Ευρώπη.

Η Αθήνα ανησυχεί όλο και περισσότερο πως θα κολλήσει στη μέση – με την Άγκυρα να αποτυγχάνει να περιορίσει την εισροή και τις χώρες στα βόρειά της να μπλοκάρουν τους μετανάστες που θεωρούν πως έχουν ως κίνητρο την οικονομική απελπισία και κατά συνέπεια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των πολεμικών προσφύγων.

Για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μόνο οι μετανάστες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη βία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν μπόρεσαν να διαπεράσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προς τη Μακεδονία και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μαύρο κουτί για τους πρόσφυγες εάν αυτές οι ροές δε μειωθούν» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η Σλοβενία, η Κροατία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όλες αυτές οι χώρες πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους με βάση την εθνικότητα, για παράδειγμα μη δεχόμενες όσους έρχονται από βόρειες αφρικανικές χώρες και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό» προσέθεσε.

Αυξάνοντας τις ανησυχίες της Αθήνας, οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για να επισπεύσει τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots, κέντρων καταγραφής όπου οι αιτούντες ασύλου θα παρακρατούνται όσο θα αξιολογούνται οι αιτήσεις τους. Ακόμη και κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχονται πως τα hotspots θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αποθήκες για χιλιάδες μεταναστών. Η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία αναλαμβάνει την περιστρεφόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο, έχει ζητήσει από την Αθήνα να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής της σε 100.000.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δυσκολευτεί για να βρει προσωρινή στέγη για περίπου 4.000 μετανάστες – κυρίως από το Ιράν, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία – που δεν έγιναν δεκτοί στη Μακεδονία καθώς θεωρήθηκαν οικονομικοί μετανάστες και όχι πολεμικοί πρόσφυγες. Τώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να απελαθούν εάν αρνηθούν να αφήσουν την Ελλάδα εθελοντικά.

Περίπου 1.200 άνθρωποι που έμεναν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο της Αθήνας, εκτοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα. Κάποιοι μεταφέρθηκαν σε ένα νέο κέντρο υποδοχής, στο μη χρησιμοποιούμενο παλαιό διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Άλλοι έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία Βικτωρίας, ένα δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες, όπου ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις μοιράζουν φαγητό και ζεστά ρούχα.

Ο Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός μετανάστευσης, είπε πως μέχρι τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 20.000 πρόσφυγες που περιμένουν να μετεγκατασταθούν στη βόρεια Ευρώπη σε ενοικιασμένα ξενοδοχεία και διαμερίσματα διασκορπισμένα στην Αθήνα και άλλες πόλεις, χάρη σε πρόγραμμα 80 εκατομμυρίων ευρώ με τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 450 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για τους πρόσφυγες, που μένουν αχρησιμοποίητα ελλείψει ανταγωνιστικών προτάσεων. Θα παρέχονται επίσης εγκαταστάσεις στέγασης για 10.000 επιστρεφόντων μεταναστών.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απέκρουσε την κριτική των Βρυξελλών πως η Ελλάδα καθυστερεί με την προετοιμασία χειμερινών καταφυγίων για έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να υπονομεύσουμε καμία από τις αξίες μας» είπε. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με ανθρωπισμό.»   

Σχετικα αρθρα

Πιθανές εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου

admin

ΕΤΕ: Μείωση καταστημάτων και προσωπικού στο (υπέρ;)αισιόδοξο πλάνο μετασχηματισμού

admin

Από τον Τσίπρα στη Μέι – μία ασυνήθιστη πενταετία

admin

Spiegel: H απελπισία των Ελλήνων ξενοδόχων

admin

H ακτινογραφία των τριών φαβορί της CDU

admin

Οι τραπεζικοί κολοσσοί και τα σκάνδαλα

admin

H Ευρώπη και ο γρίφος Ερντογάν

admin

Η ιρλανδική ανάκαμψη πρότυπο για την Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα, το αίσθημα ευφορίας και το τεστ των 75 δισ. ευρώ

admin

Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

admin

Το φιλόδοξο όραμα της Ευρώπης συναντά εμπόδια

admin

Reuters για το 10ετές ελληνικό ομόλογο: Κάτω από το 1% η απόδοση και σήμερα

admin

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, ποιούς αφορά -Η συνέντευξη Τύπου

admin

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται και πάλι να ανεβάσει τον πληθωρισμό

admin

60 χρόνια συμπληρώνει η Μπούντεσμπανκ

admin

Χ.Α: Aνοδος 0,80% (υψηλό ημέρας) με oριακά κέρδη στις τράπεζες (+0,11%)

admin

«Μαύρες» εκπτώσεις»:Μπούμεραγκ για δημόσια έσοδα και τράπεζες το πλαστικό χρημα;

admin