Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη εγκρίνει τη δόση μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου

Η ευρωζώνη εγκρίνει τη δόση μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου

Οι αναπληρωματικοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν προσωρινά την πληρωμή 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ως δόση βοήθειας προς την Ελλάδα την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, αφού η Αθήνα απέσυρε ένα αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης από τη Βουλή.

«Εγκρίθηκε με προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως είναι η δημοσίευση των αποφάσεων στην εφημερίδα της κυβέρνησης» είπε ο αξιωματούχος.

«Αυτό θα πρέπει να έχει συμβεί μέχρι την Παρασκευή, ώστε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να μπορεί να κάνει την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής.»

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υποχρεώθηκε νωρίτερα από τους διεθνείς δανειστές να αποσύρει ένα νομοσχέδιο παράλληλου οικονομικού προγράμματος από το κοινοβούλιο, αφού απείλησαν πως θα παρακρατήσουν το επόμενο κομμάτι χρημάτων της διάσωσης, σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποβάλει ένα πακέτο μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο να αντιμετωπίσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, για να καταπραΰνει τις αντιδράσεις εντός του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν σύμφωνα με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Πηγή του ελληνικού κοινοβουλίου είπε πως το νομοσχέδιο έχει αποσυρθεί από την ατζέντα από τη στιγμή που οι δανειστές και τα μέλη της συντηρητικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα, και πλέον είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί σε επιτροπή στις αρχές του Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο προβλέπει πως κάθε οικονομικό νομοσχέδιο θα πρέπει να υποβάλλεται αρχικά προς διαβούλευση από τους θεσμούς που εκπροσωπούν την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα τέθηκε στη Βουλή αργά τη Δευτέρα. Σε αυτό, παρατείνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης κατά έναν χρόνο και γίνονται βήματα για τη βοήθεια των ανέργων.

Οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που απαιτούταν από τους πιστωτές για την αντιμετώπιση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων, τη μερική ιδιωτικοποίηση του εθνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα ώστε να συνδέεται η αμοιβή με την απόδοση.

Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup Working Group για να απελευθερώσουν την επόμενη δόση διάσωσης. Ωστόσο, πηγή της ευρωζώνης είπε πως η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες απείλησαν να ακυρώσουν τη συνεδρίαση εάν η Αθήνα προχωρούσε με το παράλληλο πρόγραμμα χωρίς πρότερη έγκριση. 

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

admin

ΟΤΕ: Ενεργοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος θα επισπεύσουν τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα

admin

Η επικείμενη συνταγματική κρίση των ΗΠΑ

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Tα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα μικρά μαγαζιά στην Αττική

admin

Ιταλικές πιέσεις για αναθεώρηση του Δουβλίνου

admin

Ο ανασχηματισμός και τα υπονοούμενα για εκλογές το φθινόπωρο…

admin

ΕΕ-Κίνα: Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν προσέγγιση

admin

Έρχεται διεθνής καταιγίδα, η Ελλάδα… χωρίς ομπρέλα

admin

Πέντε ερωτήματα για τον Μάριο Ντράγκι

admin

O μεγάλος φόβος του Αλέξη

admin

Θύμα της δημιουργικής ασάφειας και οι αποκρατικοποιήσεις

admin

ΕΣΕΕ :Σταθεροποίηση εμφανίζει η εμπορική αγορά

admin

Το «master plan» Μέρκελ-Σαμαρά…

admin

Alpha Bank: Αναμένεται ανασύνθεση του μείγματος της οικονομικής μεγέθυνσης

admin

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

admin