Image default
Πρώτο Θέμα

Παρά τις εντυπωσιακές επιστροφές, στο περιθώριο τα ελληνικά ομολόγα

Παρά τις εντυπωσιακές επιστροφές, στο περιθώριο τα ελληνικά ομολόγα

Οι μεγαλύτερες επιστροφές σε ομόλογα του ανεπτυγμένου κόσμου δε δελεάζουν τους επενδυτές.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κερδίσει 21% μέχρι στιγμής το 2015, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των δημόσιων αγορών που παρακολουθεί ο δείκτης παγκόσμιων ομολόγων του -. Ωστόσο, οι μετοχές δεν έχουν καταφέρει να αποτινάξουν το στάτους του παρία και παραμένουν υπό την κυριότητα των εξειδικευμένων επενδυτών. Οι επιστροφές αντίθετα κρύβουν μια χρονιά κατά την οποία η χώρα έφτασε επικίνδυνα κοντά στην έξοδό της από την ευρωζώνη, και τα μεγαλύτερα funds είναι διστακτικά, ή δεν μπορούν, να ξεκινήσουν να αγοράζουν από μια αγορά παρουσιάζει πεισματικά χαμηλότερο από τον επενδύσιμο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας, χαμηλή ρευστότητα και υψηλότερη μεταβλητότητα.

1

Για τη Standard Life Investments, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρημάτων της Σκωτίας, και για τη BlueBay Asset Management, τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο χρήσιμα ως μέτρο του κλίματος στην ευρωζώνη, παρ’ ότι αυτός ο ρόλος μειώθηκε μετά τον Μάρτιο με το ξεκίνημα του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι διαχειριστές χρημάτων προτιμούν ευρωπαϊκές αγορές όπως αυτή της Πορτογαλίας, η οποία θεωρούν πως προσφέρει αξία που σχετίζεται με τις αγορές του πυρήνα.

«Η μεταβλητότητά του δεν το κάνει τόσο ελκυστικό για τον τυπικό επενδυτή πραγματικού χρήματος» είπε ο Jack Kelly, διευθυντής επενδύσεων της Standard Life στο Εδιμβούργο, η οποία διαχειρίζεται περίπου 250 δισεκατομμύρια λίρες. «Η Ελλάδα φυσικά έχει σημασία για τον τρόπο που επηρεάζει τη συμπεριφορά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, οπότε πάντα πρέπει κανείς να την παρακολουθεί.»

Ο δρόμος που έχουν ακολουθήσει τα ελληνικά ομόλογα το 2015 αντικατοπτρίζουν έναν ακόμη χρόνο αναταράξεων στη χώρα που πυροδότησε την κρίση χρέους της Ευρώπης.

Τα ομόλογα βούλιαξαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα αποφασισμένο να επαναδιαπραγματευτεί τις υποχρεώσεις χρέους της χώρας, θριάμβευσε στις γενικές εκλογές τον Ιανουάριο. Οι δεκαετείς αποδόσεις έφτασαν στο ζενίθ τους κοντά στο 20% τον Ιούλιο, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τις συζητήσεις πέντε μηνών με τους ευρωπαίους πιστωτές και προκήρυξε δημοψήφισμα για τους όρους της διάσωσης. Κέρδισε τη στήριξη των ψηφοφόρων υπέρ της αντίστασης στη λιτότητα, για να συνθηκολογήσει στη συνέχεια και να συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο.

Αυτό, μαζί με τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη χρονιά, τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά με πλατφόρμα υπέρ της διάσωσης, πυροδότησε ένα ράλι που έστειλε τις αποδόσεις των ομολόγων μέχρι και το 6,84% τον Νοέμβριο. Η απόδοση βρισκόταν στο 8.20% την Πέμπτη.

Ενώ οι επιστροφές μπορεί να είναι εντυπωσιακές, οι επενδυτές αποθαρρύνονται από τον κίνδυνο περαιτέρω αναστατώσεων, καθώς και μια σχετική έλλειψη ρευστότητας, η οποία κάνει τα χρεόγραφα πιο ευάλωτα σε ξαφνικές μεταβολές τιμών.

Οι συναλλαγές στα ελληνικά, κρατικά ομόλογα παραμένουν αδύναμες, με τον τζίρο μέσω της ηλεκτρονικής δευτερεύουσας αγοράς χρεογράφων της κεντρικής τράπεζας, ή ΗΔΑΤ, να βρίσκεται στα 67 εκατομμύρια ευρώ αυτόν τον μήνα. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν πως ο όγκος σε όλες τις προθεσμίες είχε σύνολο 141 εκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Είχε φτάσει το υψηλότερο σημείο του στα 136 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004.

2

Το έθνος αντιμετωπίζει περαιτέρω προκλήσεις, με ένα ποσοστό ανεργίας στο 24% ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Τσίπρας έχασε δύο μέλη της συγκυβέρνησής του λόγω διαφωνιών με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση βασίζεται σε μια ακόμη μικρότερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τα ομόλογα πραγματοποίησαν ράλι, ωστόσο, την Τετάρτη, όταν οι βουλευτές πέρασαν νομοσχέδιο που επιτρέπει τη μεταφορά επισφαλών δανείων σε ξένα ταμεία προβληματικού χρέους και συμφώνησαν στην πώληση μεριδίου 49% του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΙΕ σε ιδιώτες επενδυτές.

Ενώ οι επιστροφές του 2015 είναι σημαντικά υψηλότερες από το 0,1% που επιτεύχθηκε το 2014, εκείνη η χρονιά σημείωσε ένα πρόσφατο ζενίθ για την αγορά ομολόγων της Ελλάδας. Οι τίτλοι με λήξη τον Ιούλιο του 2017, πωληθέντες με την προσωρινή επανάκτηση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές από τη χώρα, είχαν απόδοση 7,56% την Πέμπτη, ενώ είχαν πουληθεί με μέση απόδοση 3,5% τον Ιούλιο του 2014.

«Τα μακροοικονομικά θεμελιώδη στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση καθώς μπαίνουμε στο 2016 και ίσως είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της» είπε ο Mark Dowding, εταίρος και διαχειριστής χρημάτων της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, η οποία επιβλέπει 60 δισεκατομμύρια δολάρια. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι πολύ προτιμότερο για τους επενδυτές να έχουν τη διπλάσια έκθεση σε μία αγορά όπως αυτή της Κύπρου.»    

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα έχει την 3η υψηλότερη φορολογία ακινήτων στην Ευρώπη

admin

Η Γραφειοκρατική Οικονομία της Ευρώπης

admin

Συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο

admin

Το γερμανικό οικονομικό “θαύμα” πλησιάζει στο τέλος του

admin

Οι ελληνικές εκλογές ίσως ξανανοίξουν το κουτί της Πανδώρας

admin

Οι αποδόσεις στην ευρωζώνη δείχνουν εντυπωσιακή απόκλιση

admin

Στο περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα…

admin

Το φθινόπωρο το ραντεβού του ΣΥΡΙZΑ με το τελικό ξεκαθάρισμα

admin

Το δημοκρατικό επιχείρημα για την ανατροπή του Brexit

admin

ΔΝΤ: τα νούμερα του ελληνικού χρέους δε βγαίνουν

admin

O Eφιάλτης που ξημερώνει…

admin

Γκάμπριελ: «O συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα»

admin

Η ΕΚΤ αποφασίζει στις 26 Ιουλίου για την ελληνική έξοδο στην αγορά!

admin

Η Wall Street κάνει λάθος για τα αρνητικά επιτόκια

admin

ΕΛΠΕ: Το μυστήριο των «χαμένων» 72 εκατ. λίτρων καυσίμων

admin

Ελντοράντο η Ελλάδα για αμερικανικά επενδυτικά funds

admin

Η Ελλάδα και η οδύνη της νέας κανονικότητας

admin

Κ.Μητσοτάκης: “Ανοίγει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή”

admin