Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ευρωπαίοι περιφρονούν περισσότερο τους εθνικούς ηγέτες από τους αξιωματούχους της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι περιφρονούν περισσότερο τους εθνικούς ηγέτες από τους αξιωματούχους της ΕΕ

Ποιον εμπιστεύονται λιγότερο οι ευρωπαίοι: την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις εθνικές κυβερνήσεις τους;

Η απάντηση, σε μια ήπειρο δέσμια του αναδυόμενου εθνικιστικού πάθους, μπορεί να είναι αναπάντεχη: ενώ μόλις 32% των ευρωπαίων εμπιστεύονται τους θεσμούς της ΕΕ, αυτοί που εμπιστεύονται τους εθνικούς ηγέτες είναι ακόμη λιγότεροι, μόλις 27%.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη σε ολόκληρη την ΕΕ και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες έδειξε πως η στήριξη προς τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές παραμένει ισχυρή ύστερα από ένα έτος όπου κυριάρχησε η μεταναστευτική κρίση, η τρομοκρατία, η παρ’ ολίγον αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ και η απειλή της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε τα δεινά στο σωστό πλαίσιο σε σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το 2015 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ΕΕ, ο Γιούνκερ, στα 61 του χρόνια, απάντησε: «Είστε πολύ νέος για να το γνωρίζετε αυτό – το ίδιο κι εγώ.»

Οι αρχές της ΕΕ, που συχνά δέχονται τον χλευασμό ως απρόσωπες και απόμακρες, είχαν υψηλότερη βαθμολογία εμπιστοσύνης σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγορεί αδίστακτα τις Βρυξέλλες για τις υποτιθέμενες αποτυχίες της.

Οι εθνικοί ηγέτες κρίθηκαν ως περισσότερο αξιόπιστοι σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, τα βρετανικά αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς καθησυχαστικά για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον: με μόλις 23% των ερωτηθέντων να εμπιστεύονται την ΕΕ, το ποσοστό της εθνικής κυβέρνησης έφτασε στο 31%.

Η ΕΕ και οι εθνικοί ηγέτες ισοφάρισαν σε δύο χώρες.

Οι βρετανικές απόψεις για τη μετανάστευση επίσης αποδείχθηκαν περισσότερο ποικιλόμορφες απ’ ότι στο debate για την πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση, στο οποίο το κυρίαρχο ζήτημα είναι η προσπάθεια του Κάμερον να περιορίσει τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας στους πολίτες της ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία.

Μια πλειοψηφία των βρετανών – 51% – έχουν «θετικά» αισθήματα για τους μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ, έδειξε η δημοσκόπηση. Αυτή η στήριξη πέφτει στο 39% όταν οι βρετανοί ρωτώνται για μετανάστες από χώρες εκτός της ΕΕ.

Η εξαμηνιαία δημοσκόπηση Ευρωβαρομέτρου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 17 Νοεμβρίου με περίπου 1.000 συνεντεύξεις σε κάθε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ. Το περιθώριο σφάλματος κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 3,1 ποσοστιαίων μονάδων.  

Σχετικα αρθρα

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

H πτώση του Αυτοκράτορα ;

admin

Μέρες Lehman Brothers σοκάρουν τον πλανήτη…

admin

Οι οδύνες της Ισπανίας

admin

Η μάχη των μικρότερων γερμανικών κομμάτων είναι το πραγματικό θέαμα

admin

DW για Eurogroup: Συζητήσεις περί χρέους από Φεβρουάριο

admin

Τα ποτά και ο καπνός «πρωταθλητές» των ελληνικών εξαγωγών

admin

Αναστάτωση στη φορολογία ακινήτων

admin

Bild: Στα 3,4 δισ. ευρώ το κέρδος της Bundensbank από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Η παγκόσμια οικονομία βουίζει ενώ η πολιτική ξινίζει

admin

XA:Νέα υψηλά σε μια χρονιά ρεκόρ

admin

Πώς η Χαλυβουργική έφτασε στην κατάρρευση

admin

Η Γερμανία είναι έτοιμη να ηγηθεί της Ευρώπης

admin

Έτοιμοι ή όχι για την επόμενη ύφεση;

admin

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

admin

Το επικίνδυνο trade του «σούπερ Μάριο»

admin

Οι 5 ταυτόχρονες κρίσεις που σπρώχνουν την Ευρώπη στο χάος

admin

Η ευρωζώνη επιτέλους ανακάμπτει και κερδίζει την αμερικανική οικονομία

admin