Image default
Πρώτο Θέμα

Τι να περιμένουν οι επενδυτές από την Ελλάδα το 2016

Τι να περιμένουν οι επενδυτές από την Ελλάδα το 2016

Καθώς η καταχρεωμένη Ελλάδα αφήνει πίσω της ένα έτος γεμάτο αναταραχές και αβεβαιότητα, οι επενδυτές δείχνουν πιο αισιόδοξοι για τον επόμενο χρόνο. Παρ’ ότι η αναστατωμένη οικονομία έχει κάπως σταθεροποιηθεί, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Ας δούμε κάποια από τα κύρια γεγονότα του περασμένου έτους και τι θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές για αυτό που έρχεται.

Το 2015 έφερε μια σειρά αινιγμάτων για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ο τραπεζικός κλάδος της χώρας υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά. Οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους, αφήνοντας τις τράπεζες χωρίς ρευστότητα και παροπλίζοντας τη κεφαλαιακή δομή. Παρ’ ότι η φυγή των καταθέσεων περιορίστηκε αργότερα με την εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων, τα αποθέματα των τραπεζών είχαν ήδη στερεύσει, με ελάχιστες προοπτικές επιβίωσης.

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα στις ανησυχητικές εξελίξεις του δράματος του ελληνικού χρέους. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, για παράδειγμα, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις προς τα κάτω.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την καθοδική δυναμική που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Έως σήμερα, η ΕΤΕ έχει απολέσει περισσότερο από το 79% της αξίας της στην αγορά. Η πτώση μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης που επιδιώκει να αλλάξει τις κεφαλαιακές δομές των βασικών ονομάτων που κυριαρχούν στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

11

Ως μέρος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες προσέφεραν νέες μετοχές, όμως με σημαντικές εκπτώσεις στις επικρατούσες αξίες της αγοράς. Θεωρητικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των αξιών της αγοράς, οδηγώντας τις τιμές των μετοχών ακόμη χαμηλότερα με ανησυχητικό ρυθμό – κάτι που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη καθοδική πορεία που παρατηρήθηκε στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να περιμένουν πλέον ανανεωμένες κεφαλαιακές δομές. Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν μυστήριο τόσο για τους υπάρχοντες όσο και τους εν δυνάμει επενδυτές. Σύμφωνα με την επικρατούσα θέση, οποιαδήποτε πραγματική ανατροπή στην αξία των μετοχών είναι δυνατή μόνο με όχημα μια ουσιαστική ανάκαμψη στο οικονομικό μέτωπο. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσει εισροή νέων επενδύσεων και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι μελλοντικές προοπτικές της Ελλάδας απαιτούν μιαν οικονομική στρατηγική που θα επέτρεπαν στη χώρα να ανακάμψει ανεξάρτητα, χωρίς να βασίζεται σε ξένους πιστωτές για βοήθεια. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η βοήθεια των πιστωτών, και όχι τόσο η ίδια η κρίση, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της χώρας. Με δεδομένο το αυξανόμενο χρέος της Ελλάδας, οι αναλυτές φοβούνται πως η χώρα διατρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εάν δεν προσφερθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Κατά συνέπεια, η πλειοψηφία των ελλήνων μετοχών αναμένουν τις διαπραγματεύσεις, με εξελίξεις στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους να αναμένονται να πραγματοποιηθούν το 2016.

Παρά την υποχρεωτική, έντονη λιτότητα και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές, οι περισσότεροι ειδικοί συνεχίζουν να αμφιβάλουν για την ικανότητα της χώρας να πετύχει αυτούς τους στόχους.

Για παράδειγμα, ο Roul Ruparel, συνδιευθυντής του think tank Open Europe, είπε πως «η κυβέρνηση περνά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όμως δεν της στηρίζει και δεν επενδύει σε αυτές. Αναπόφευκτα δημιουργούνται ερωτήματα για το κατά πόσο αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ακόμη παρά πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα».

Σχετικα αρθρα

Προστασία α’ κατοικίας: Πράσινο φως από Κομισιόν, ανάσα για κυβέρνηση και δανειολήπτες

admin

Ο Μάλθους, ο Μαρξ, και η Σύγχρονη Ανάπυξη

admin

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Οι Έλληνες έχασαν το 1/3 της περιουσίας τους από την αρχή της κρίσης

admin

«Mπράβο τα καταφέρατε» αλλά ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι…

admin

Πλούσιοι Τούρκοι στην Αλεξανδρούπολη

admin

ΤAZ: Στις πλάτες των δισέγγονων τα χρέη προπαππούδων στην Ελλάδα

admin

Σύνοδος G7 με πολλά εμπόδια

admin

Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα

admin

Bloomberg View: Δεν δικαιολογείται η επενδυτική αισιοδοξία για την Ελλάδα

admin

Έτοιμη η Γερμανία για το Grexit– Άδειασμα Τσίπρα από Junker– Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έχει χρήματα το Δημόσιο

admin

Ζήτημα χρόνου ένας συμβιβασμός Ρώμης-Βρυξελλών

admin

Επιστρέφουν οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

admin

Το δώρο του Τραμπ στον Μάριο Ντράγκι

admin

Financial Times: Ελληνική κρίση, ένα από τα μεγαλύτερα δράματα των αρχών του 21ου αιώνα

admin

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την αγορά ακινήτων μετά από μία δεκαετία κρίσης

admin

Εντείνεται η κινητικότητα στα αναψυκτικά

admin

Πέτυχε το QE;

admin

Alpha Bank: Ενισχύθηκε το τελευταίο 12μηνο ο πλούτος των νοικοκυριών

admin