Image default
Πρώτο Θέμα

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες…

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες…

Η πρώτη σημαντική αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της ταλαιπωρημένης χώρας της ευρωζώνης, πιθανώς θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ένωσης.

Μόνον αφότου η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει μια σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, με πιο αξιοσημείωτες τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μπορεί η ευρωζώνη να λάβει υπόψη της κινήσεις για να χαλαρώσει το βάρος του χρέους, είπε ο Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ την Πέμπτη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει επίσης να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, που έκλεισε τον περασμένο χρόνο.

«Μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μόνο εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα – και οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο από αυτά» είπε ο Ντάισελμπλουμ. Η αξιολόγηση θα χρειαστεί «πολύ πιθανότερα μήνες παρά εβδομάδες» προσέθεσε.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές δε δείχνουν κανένα σημάδι διάθεσης να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους για τα οικονομικά βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα προτού λάβει τα δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για να πληρώσει μισθούς και να αγοράσει αγαθά. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης προειδοποιήσει πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα «πρόθυρα κατάρρευσης».

Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι προγραμματισμένο να υποβάλει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στη Βουλή μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου, είπε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου των 300 εδρών Νίκος Βούτσης σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Πέμπτη. Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις δέκα πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Εάν τα μέτρα περάσουν και η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που επιτηρούν το πρόγραμμα διάσωσης, το βάρος του ελληνικού χρέους θα επιστρέψει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα θα οδηγήσει σε επιπλέον εκταμιεύσεις, οι δόσεις προς την Ελλάδα θα οδηγήσουν σε διάλογο για την αναδιάρθρωση του χρέους και σε μέτρα σχετικά με το χρέος – όμως αυτή θα είναι η σειρά των πραγμάτων» είπε.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά μια σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη την Παρασκευή, για να συζητήσει την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, έγραψε σε ανακοίνωση μέσω e-mail το υπουργείο του. Είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ στις 12 Ιανουαρίου και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο την επόμενη ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έλαβε το βράδυ της Δευτέρας το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης για τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και το σχέδιο αξιολογείται, είπε η εκπρόσωπος της κομισιόν Βανέσα Μοκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

«Αυτή εξετάζεται αυτή τη στιγμή λεπτομερώς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν» είπε, προσθέτοντας πως δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.  

Σχετικα αρθρα

Επιχειρηματικές συνέργειες σε Ελλάδα και Γερμανία

admin

Ο Draghi αφήνει την Lagarde να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

admin

Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά της Κεντροαριστεράς

admin

Η ήττα της Uber στην ΕΕ δείχνει το διατλαντικό τεχνολογικό χάσμα

admin

Bloomberg: Όσο ανεβαίνει το € θα πέφτουν οι μετοχές – Τι λένε οι γκουρού της αγοράς

admin

Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει ο κ. Σαμαράς

admin

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Ωρα αποφάσεων για no deal Brexit ή πρόωρες εκλογές

admin

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

admin

Sell off στο Χ.Α.

admin

Tα μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες της εφορίας

admin

Η Δύση διαγράφει την Τουρκία

admin

Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

admin

Πόσο ατελής είναι η δημοκρατία μας;

admin

Σόιμπλε: μην αφήσετε την ελληνική αξιολόγηση να αποτύχει λόγω του ασφαλιστικού αδιεξόδου

admin

Πως το 5G βαθαίνει το ρήγμα Δύσης-Κίνας!

admin

Αλυτο μυστήριο η πραγματική της Saudi Aramco

admin

Τα βρήκαν Μητσοτάκης-Καραμανλής;

admin

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει δημοσιονομικό χώρο»

admin