Image default
Πρώτο Θέμα

Ξεκαθαρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Ξεκαθαρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει μια πολυκύμαντη ιστορία σε ότι αφορά την αποπληρωμή των χρεών της. Διάσπαρτες χρεοκοπίες χαρακτήρισαν τον 19ο και τον 20ο αιώνα, με αποκορύφωμα την αναπάντεχη αποτυχία έγκαιρης πληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο πέρυσι.

Όμως μη φανταστείτε πως η αγορά χρέους της χώρας έχει μείνει αδρανής εν μέσω όλων αυτών των προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσης, η Αθήνα πραγματοποιούσε ζωηρές συναλλαγές σε μακροπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και την Τρίτη πραγματοποίησε μιαν επιτυχή δημοπρασία που απέφερε 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές σπάνια μαθαίνουν για αυτές τις τακτικές πωλήσεις χρέους είναι δύο. Πρώτον, συμπεριλαμβάνουν αποκλειστικά εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και δεύτερον πωλούνται σε ένα παγιδευμένο, εγχώριο κοινό που αποτελείται από τράπεζες που βοηθούν την κυβέρνηση μετακυλώντας τα ληξιπρόθεσμα χρεόγραφα αντί να απαιτούν να πληρωθούν.

Αυτό εξηγεί γιατί τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν την Τρίτη με απόδοση 2,97%, ένα ποσοστό που δεν έχει αλλάξει από τον προηγούμενο Μάρτιο.

Στην υπόλοιπη αγορά ομολόγων – το κομμάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους επενδυτές στην Ελλάδα – δεν έχει υπάρξει νέα πώληση χρέους εδώ και σχεδόν 18 μήνες και τίποτα δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον.

Μετά την τελευταία πώληση, η αστάθεια στο μικρό απόθεμα εξωτερικού χρέους που οφείλεται σε ιδιώτες επενδυτές έχει εκτοξεύσει το ελληνικό ομόλογο του 2019 από το 3,5% στο 20% και ρίξει τιμές στα 60 cents στο ευρώ.

Τώρα, ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και τις τεταμένες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την εξασφάλιση της νέας διάσωσης και την αποτροπή της εξόδου από το ευρώ, οι τιμές έχουν επανέλθει στα 90 cents στο ευρώ και η Ελλάδα ελπίζει να επανεκκινήσει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Ωστόσο, προτού μπορέσει να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνει μια σειρά επώδυνων και μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων, για να ενισχυθεί η αδύναμη οικονομία της χώρας. Αυτό εξηγεί γιατί τα ομόλογα του 2019 συνεχίζουν να έχουν απόδοση 8% τη στιγμή που τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα έχουν απόδοση -0,35%.

Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανόδου των τιμών. Αυτό που θα περιμένουν να δουν οι επενδυτές στη συνέχεια είναι ενδείξεις πως το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει εξασφαλιστεί και κάποια υπόνοια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως σκοπεύει να αγοράσει κάποια από αυτά τα ελληνικά ομόλογα. 

Σχετικα αρθρα

Ανάπτυξη 2% βλέπει το ΔΝΤ το 2018 για την Ελλάδα

admin

Η Ευρώπη ακόμα ελπίζει στο «φθηνό» χρήμα

admin

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει μπει σε έναν παράξενο κόσμο

admin

Τι συμβαίνει με την Vodafone;

admin

Η Ευρώπη διχάζεται για τους πρόσφυγες

admin

H Aθήνα, το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος

admin

Τυφλωμένοι από την ISIS

admin

Πρέπει να ανησυχούμε για τις μετοχές ή για μια νέα ύφεση;

admin

FORTHNET-NOVA: Δραματική πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών

admin

Για τα μάτια του ΔΝΤ…

admin

Δέκα δισεκατομμύρια κίνδυνοι του ελληνικού καλοκαιριού

admin

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος της»

admin

DW: Έπαιξε διπλό παιχνίδι η Μέρκελ στο προσφυγικό;

admin

Όταν ένας David «καρφώνει» το ΔΝΤ…

admin

Γιατί η δολοφονία ενός ρώσου στην Τουρκία είχε να κάνει με τη Συρία

admin

Αισιόδοξος ο Γιοχάνες Χαν για μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

admin

Panama Papers: 1,2 δισ. δολάρια ανακτήθηκαν από 22 κράτη

admin

Χ.Α. : Εβδομάδα ελεγχόμενης τεχνικής εκτόνωσης (-1%)

admin