Image default
Πρώτο Θέμα

Κυριάκος vs Αλέξης: Ένα νέο Déjà vu…

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Κυριάκος vs Αλέξης: Ένα νέο Déjà vu…

Mπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είναι ο πολιτικός άνδρας που θα ασκούσε αντιπολίτευση με τη λογική του «όχι σε όλα» και να μην πρεσβεύει αντιμνημονιακές αντιλήψεις, ή να τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάδειξή του στην αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτρέπει σοβαρή αισιοδοξία για επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων, την οποία φάνηκε να περιμένει ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πριν από λίγες ημέρες ότι το ασφαλιστικό θα υπερψηφισθεί από περισσότερους των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νέο πολιτικό πεδίο, με αρκετές «νάρκες» για την κυβέρνηση Τσίπρα, διαμορφώνει η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου αρχηγού της ΝΔ, που δίνει τέλος στις ελπίδες του Μαξίμου ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα συναινετικό κλίμα με μια «καραμανλική» αξιωματική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε να προωθηθούν τα μέτρα του μνημονιακού προγράμματος με μικρότερους πολιτικούς κραδασμούς.

Αντίθετα, αναμένονται σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, για τρεις λόγους:

  1. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με την εντολή 330.000 οπαδών του κόμματος να επαναφέρει την ΝΔ σε τροχιά εξουσίας και να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα, όπως στη δεκαετία του ’80 ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε εκλεγεί αρχηγός ως ο μόνος που θεωρούσαν στη ΝΔ ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον τότε παντοδύναμο Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι, ο νέος αρχηγός της ΝΔ είναι υποχρεωμένος να πολιτευθεί με στόχο να ελαχιστοποιήσει το χρόνο παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όχι να διευκολύνει τη μακροημέρευση της διακυβέρνησής του, όπως πολλοί εκτιμούσαν ότι θα έκανε ο Β. Μεϊμαράκης.
  2. Η ήττα του καραμανλικού στρατοπέδου στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ θεωρείται ιστορικών διαστάσεων για το κόμμα, καθώς η μητσοτακική πτέρυγα ανακτά κυρίαρχο ρόλο για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90. Οι αλλαγές που θα επιφέρει στο κόμμα αυτή η εξέλιξη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει πολιτικά τους διαύλους επικοινωνίας που είχε ανοίξει με τους καραμανλικούς και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, προσωπικά.
  3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά στα χρόνια που άσκησε αντιπολίτευση στις τότε κυβερνήσεις Παπανδρέου, δεν έχει λόγους να φοβάται ότι θα δεχθεί πιέσεις και επικρίσεις από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, εάν επιμείνει σε μια σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης, στο βαθμό που ο ίδιος δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους δανειστές και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ούτε και προτίθεται να προτείνει φιλολαϊκά μέτρα, που θα ήταν ασύμβατα με το πρόγραμμα προσαρμογής. Με απλά λόγια, δεν έχει στόχο να ρίξει την κυβέρνηση για να «σκίσει το μνημόνιο», αλλά να αναλάβει την εξουσία για να εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο, με φιλελεύθερες προσαρμογές. Κατ’ αυτή την έννοια, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα έχει την ανοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε μια σκληρή αντιπολιτευτική στάση, παρότι ως τώρα η στάση τους έχει δείξει ότι θέλουν ευρύτερες συναινέσεις των πολιτικών δυνάμεων σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα προσαρμογής.

Η εκλογή Μητσοτάκη αναμένεται να επηρεάσει ευρύτερα το πολιτικό κλίμα, υποχρεώνοντας το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης και αποφυγής λεηλασίας ψηφοφόρων από την ΝΔ, να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκλιση με την κυβέρνηση.

Τα δε σενάρια σχηματισμού ενός ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, πιθανότατα «καίγονται» οριστικά. Ουδείς μπορεί να φαντασθεί για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο σχήμα, που θα προκαλούσε μεγάλη φθορά στον ίδιο και το κόμμα του, αντί να διεκδικήσει άμεσα και ευθέως την εξουσία.

Όσοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν μια αισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων τονίζουν, πάντως, ότι με την εκλογή Μητσοτάκη οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας τίθενται προ των ευθυνών τους, αφού πολύ δύσκολα πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να καταψηφίσουν κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο, προσβλέποντας στις ψήφους κομμάτων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στο εξής, όσοι βουλευτές διαφωνούν θα αντιμετωπίζουν το πολύ δύσκολο δίλημμα αν θα γίνουν αυτοί που θα πάρουν την ευθύνη της πτώσης της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς και αυτό, όπως εκτιμά το Μαξίμου, θα επιτρέψει να περάσουν χωρίς απώλειες κρίσιμα νομοθετήματα, όπως το ασφαλιστικό.

Αυτό που φοβούνται, όμως, στην κυβέρνηση είναι η αμέσως επόμενη φάση, δηλαδή η φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν επαληθευθούν οι «χρησμοί» Ντάισελμπλουμ για πολύμηνη διαδικασία, που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει γρήγορα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους,  το Μαξίμου θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, έχοντας να αντιμετωπίσει μια σκληρή αντιπολιτευτική τακτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα καταγγέλλει τη διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας ως αναποτελεσματική, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ζητήσει και εκλογές.

Σχετικα αρθρα

Στα πρόθυρα της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σκιές πολέμου στα Στενά του Ορμούζ

admin

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

admin

Deutsche Bank-Commerzbank: Το mega-deal που εκθέτει το γκρίζο μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Βενεζουέλα – Τουρκία, νέα συμμαχία;

admin

Commerzbank: Μονόδρομος για την Τουρκία τα capital controls

admin

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

admin

Χ.Α: Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα του Ιουνίου

admin

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

admin

Τουρκία: Ο στόχος για τριπλασιασμό της οικονομίας της έως το 2023

admin

Όλη η ελληνική πρόταση και γιατί (δεν;) θα πετύχει…

admin

Γερμανικός Τύπος: Έκτακτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Κομισιόν

admin

Κινδυνεύει όντως η ανάπτυξη στη Γερμανία;

admin

Ο Τραμπ πρέπει να τραβήξει μια πραγματική κόκκινη γραμμή στη Συρία

admin

O Ερντογάν και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

admin

Ο «ωρομίσθιος» και οι «ισοϋψείς»

admin

Έχουν σειρά οι τράπεζες της Κίνας;

admin

IOBE: Νέα ανάκαμψη στον δείκτη οικονομικού κλίματος

admin