Image default
Πρώτο Θέμα

Δραματική ανατροπή

Δραματική ανατροπή

Η επιλογή του νέου αρχηγού της ελληνικής αντιπολίτευσης δημιουργεί τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της ευρωζώνης. Εντείνει τις περίπλοκες πολιτικές δυναμικές της χώρας.

Με μια πρώτη ματιά, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγός της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας είναι αναμφίβολα καλά νέα. Πρόκειται για έναν φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή, ο οποίος θεωρείται από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας που έπεσε τον περασμένο Ιανουάριο. Οι πολιτικές που υποστηρίζει – η αντιμετώπιση των εδραιωμένων συμφερόντων, η απελευθέρωση της οικονομίας και η ικανή διακυβέρνηση – είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Ελλάδα.

Οι πιστωτές έχουν πλέον μιαν αξιόπιστη εναλλακτική του Αλέξη Τσίπρα, του αριστερόστροφου πρωθυπουργού ο οποίος συμφώνησε ύστερα από πολλές δοκιμασίες σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο όμως δεν εκπληρώνει με πολύ ενθουσιασμό.

Όμως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο απλά. Ο Τσίπρας ηγείται μιας κυβέρνησης με μια πολύ μικρή πλειοψηφία και θα πρέπει να περάσει μια σειρά μη δημοφιλών νομοσχεδίων – ιδιαίτερα αυτό για τον περιορισμό του συνταξιοδοτικού λογαριασμού του κράτους – ως μέρος της συμφωνίας του με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Μέχρι την εκλογή του Μητσοτάκη, φαινόταν πως ο πρωθυπουργός είτε θα κατάφερνε να διατηρήσει την παρούσα πλειοψηφία είτε, εάν περισσότερα από τα μέλη της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας επαναστατήσουν, θα δημιουργούσε μια νέα συμμαχία με κάποια μικρά κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα. Και αν αποτύγχανε και αυτό, θα προκήρυττε νέες εκλογές τις οποίες θα κέρδιζε εύκολα.

Πλέον όμως ο Τσίπρας μάλλον δε θα μπορεί να πάρει αυτό το τελευταίο στοίχημα. Την ίδια στιγμή, τα μικρότερα κόμματα δε θα είναι τόσο πρόθυμα να συμμετάσχουν στη συγκυβέρνησή του, καθώς θα φοβηθούν πως οι ψηφοφόροι τους θα στραφούν στον Μητσοτάκη. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως οι πιθανοί επαναστάτες στις γραμμές του ίδιου του Τσίπρα θα αποθρασυνθούν, υπολογίζοντας πως εκείνος τους χρειάζεται.

Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός μπορεί να μπει στον πειρασμό να υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή με τους πιστωτές και να προσπαθήσει να αραιώσει κάποιες από τις δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις. Οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης, παράλληλα, μπορεί να αισθανθούν πως μπορούν να υιοθετήσουν μιαν αυστηρότερη γραμμή με την Αθήνα, καθώς ο Τσίπρας δε θα είναι πλέον η μοναδική επιλογή.

Υπάρχουν φυσικά πολλά αν και ίσως σε αυτό το σενάριο. Υποδεικνύει, ωστόσο, πως η νίκη του Μητσοτάκη, αν και ευπρόσδεκτη, μπορεί να δημιουργήσει πολλές εκπλήξεις σε ένα δράμα που έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά απρόβλεπτο.      

Σχετικα αρθρα

Το νόμισμα που μετρά περισσότερο είναι το αμερικανικό δολάριο

admin

Black Monday και παγκόσμιο κραχ στις αγορές-Απώλειες 13,39% για το ΓΔ

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων πρέπει να σκεφτεί μακροπρόθεσμα

admin

Ο Trump «βυθίζει» τις αγορές

admin

Η Ευρώπη θα αισθανθεί τον πόνο των αναδυόμενων αγορών

admin

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι νέες στρατηγικές τους

admin

La Stampa: Γιατί ευνοείται η αγορά των ελληνικών ομολόγων

admin

Ο COVID σπρώχνει τις ΗΠΑ στο «χείλος του γκρεμού» του… χρέους

admin

Η Ευρώπη φοβάται ακόμα το τέρας της ύφεσης

admin

Η Ελλάδα ελπίζει σε προσχέδιο συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

admin

Τα ελλείποντα συστατικά της ανάπτυξης

admin

Η ανάλυση του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας μετά το Eurogroup

admin

Πέντε παράγοντες που ταρακούνησαν τις παγκόσμιες αγορές το 2015

admin

Κράτος και τράπεζες ψάχνουν «παράθυρο» για τις αγορές!

admin

Ελλείψεις προϊόντων λόγω capital controls – Σοκ -70% στο λιανεμποριο

admin

DW: Η παγωμένη άνοιξη της Τουρκίας

admin

Η ΕΕ στοχεύει σε συμφωνία για τα σύνορα στα μέσα του 2016

admin

Η Δύση φέρεται πολύ μαλακά απέναντι στον Putin;

admin