Image default
Πρώτο Θέμα

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

Η «απόλυτη κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της; Καμία επιπλέον περικοπή στις κύριες συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως η πρόταση της κυβέρνησης για συγκομιδή 600 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της αύξησης των υποχρεωτικών εισφορών είναι μια πιο αποδεκτή επιλογή, φέροντάς τη απέναντι στους πιστωτές οι οποίοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη. Ο νεοεκλεγείς αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης ξεκαθαρίσει πως δε θα στηρίξει μια τέτοια αύξηση, εξασφαλίζοντας πως η ευάλωτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί.

«Φυσικά, η αύξηση των εισφορών δεν είναι κάτι καλό, όμως θεωρούμε πως είναι λιγότερο κακό σε σύγκριση με μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις» είπε ο Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην Αθήνα την Τρίτη. «Οι συντάξεις είναι στην ουσία η μόνη κοινωνική παροχή που προσφέρει το κράτος. Για παράδειγμα, δεν έχουμε επίδομα ανεργίας για περισσότερο από έναν χρόνο. Έτσι, πολλοί άνεργοι επιβιώνουν σήμερα επειδή έχουν κάποιο παππού ή γιαγιά.»

Το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα αναδεικνύει τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών που έχει η κυβέρνηση, καθώς η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού γίνεται το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα στην πρώτη αξιολόγηση της χώρας για το νέο της πρόγραμμα διάσωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας αναμένονται στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού της είναι αρκετά βαθιές ώστε να θέσουν τα οικονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς το ταμείο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να εμπλέκεται στη διάσωση της Ελλάδας αφού λήξει το πρόγραμμά του τον Μάρτιο.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής να δει το ταμείο να φεύγει από το πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ επανέλαβε πως το ταμείο θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει, αφού συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Ελσίνκι τη Δευτέρα.

«Θα ήταν πολύ ευκολότερο για εμάς εάν είχαμε να συζητάμε μόνο με τους ευρωπαίους και όχι το ΔΝΤ, όμως η απόφαση είναι στο χέρι του ΔΝΤ, όχι στο δικό μας» είπε ο Κατρούγκαλος.

Ο Κατρούγκαλος είπε πως ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ήδη θα μειώσει τις δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1,1 δισεκατομμύρια φέτος, προτού προχωρήσει στην αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών, κάτι που θα φτάσει τις συνολικές αποταμιεύσεις στο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η κυβέρνηση θα υποβάλει τη μεταρρύθμιση στη Βουλή πριν από το τέλος του μήνα, όπου η ίδια ελέγχει 153 από τις 300 έδρες, για να προχωρήσει σε ψήφισή της τον Φεβρουάριο. Ο Κατρούγκαλος είπε πως η κυβέρνηση προβλέπει να διατηρήσει την πλειοψηφία της μετά την ψηφοφορία, και πως η συγκυβέρνηση μπορεί να μαζέψει κάποιους βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα.

Η κυβέρνηση δε θα πρέπει να περιμένει τη στήριξη του κόμματος του Μητσοτάκη, η εκλογή του οποίου «αντιπροσωπεύει τη συμμαχία μεταξύ του νεοφιλελεύθερου τμήματος της Νέας Δημοκρατίας με τους ακραίους δεξιούς σκληροπυρηνικούς του κόμματος», σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο.          

Σχετικα αρθρα

Τα φτηνά τσιγάρα καίνε την ελληνική οικονομία

admin

Ο ρόλος του ευέλικτου ωραρίου στις επιλογές καριέρας

admin

Η μεταναστευτική κρίση της Ιταλίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

admin

Οι τέσσερις τρόποι που το δημοψήφισμα του Ρέντσι μπορεί να αλλάξει την Ιταλία

admin

Πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επιστρέψει στην ατζέντα…

admin

ΕΕ-Κίνα: Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν προσέγγιση

admin

Το μυστικό της επιτυχίας αποκαλύπτουν 7 κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες

admin

Ελληνική χρεοκοπία: Ίσως , Grexit όχι…

admin

Πώς και γιατί η Κίνα γίνεται υπερδύναμη (I)

admin

Με τη θηλιά στο λαιμό 200.000 ελληνικές επιχειρήσεις

admin

Η ιστορία του Ν.Μαζιώτη από το 1995

admin

5ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας και κέρδη 7,37%- Μηνιαία κέρδη 23% στις τράπεζες

admin

Οκτώ χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου

admin

Ο ξαφνικός θάνατος αποφεύχθηκε, όχι όμως και ο… αργός

admin

Αυτή τη φορά είναι πραγματικά διαφορετικά

admin

«Η παγκόσμια οικονομική τάξη καταρρέει και αυτή τη φορά δεν διαφαίνεται διέξοδος»

admin

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

Τουρκία: Δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

admin