Image default
Πρώτο Θέμα

Τα γερμανικά θύματα της τρομοκρατίας φέρνουν τη Μέρκελ πιο κοντά στη Μεσανατολική ταραχή

Τα γερμανικά θύματα της τρομοκρατίας φέρνουν τη Μέρκελ πιο κοντά στη Μεσανατολική ταραχή

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ οδηγείται βαθύτερα στην αναταραχή της Μέσης Ανατολής μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, όπως εκτιμάται, η οποία σκότωσε τουλάχιστον οκτώ γερμανούς πολίτες στην Κωνσταντινούπολη, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων για τη χώρα από τρομοκρατική επίθεση σε σχεδόν 14 χρόνια.

Η επίθεση κατά τουριστών στην τουρκική μητρόπολη αυξάνει την πίεση που δέχεται η Μέρκελ, καθώς κάποιοι στη συγκυβέρνησή της απαιτούν ένα ανώτερο όριο στην πρωτοφανή εισροή των προσφύγων και οι σεξουαλικές επιθέσεις της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στις γερμανικές πόλεις απειλούν να δημιουργήσουν μια ξενοφοβική αντίδραση. Περίπου οι μισοί από τους υπολογιζόμενους 1,1 εκατομμύρια αιτούντες ασύλου που έφτασαν πέρυσι στη Γερμανία διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, όπου η Μέρκελ έχει στείλει αεροπλάνα παρακολούθησης για να ενωθούν με τις γαλλικές, τις αμερικανικές και άλλες δυνάμεις που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Αντιμέτωπη με την πιθανότητα ο δράστης της Κωνσταντινούπολης να είχε στοχεύσει συγκεκριμένα γερμανούς, η Μέρκελ υποσχέθηκε πως η Γερμανία δε θα ενδώσει στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η ελευθερία και «η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, τελικώς θα επιτύχει».

Ο δράστης της Κωνσταντινούπολης χτύπησε την Τρίτη την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Μέρκελ παρουσίαζε σχέδια για τη διευκόλυνση της απέλασης αιτούντων ασύλου που διαπράττουν εγκλήματα, μια απάντηση στις βίαιες επιθέσεις κατά γυναικών κατά τους δημόσιους εορτασμούς της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου θα διεξάγει μια ειδική συζήτηση αργότερα την Τετάρτη με θέμα τις επιθέσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην Κολωνία.

Η στήριξη για το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο υποστηρίζει το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες και δεν έχει θέσεις στην εθνική Βουλή, αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 9%, στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Forsa για τις προθέσεις των ψηφοφόρων. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες, ο κυβερνητικός της εταίρος, παρέμειναν στο 38% και το 23% αντίστοιχα. Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 4 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και όπου ρωτήθηκαν 2.503 άνθρωποι έχει περιθώριο λάθους 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκαπέντε στην περιοχή Σουλτανάχμετ, τη συμβολική καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης. Η Μέρκελ είπε πως τουλάχιστον οκτώ από τους νεκρούς ήταν γερμανοί πολίτες και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Γουόλτερ Στάινμαϊερ προσέθεσε πως εννέα ακόμη γερμανοί τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των θανόντων μπορεί να αυξηθεί, είπε η Μέρκελ.

Ενώ δεν έχει υπάρξει άμεση ανάληψη ευθύνης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως μπορεί να είναι υπεύθυνος βομβιστής αυτοκτονίας από τη Συρία. Η επίθεση υπογραμμίζει την επιδείνωση της ασφάλειας σε μια χώρα στην οποία η Μέρκελ βασίζεται για να βοηθήσει να περιορίσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος προς την Ελλάδα, το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση του τελευταίου κύματος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η Γερμανία έχει καταφέρει να αποφύγει μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, παρ’ ότι οι αρχές έχουν ξεσκεπάσει αρκετές συνωμοσίες. Ο αριθμός των θανόντων της Τρίτης είναι ο υψηλότερος από τρομοκρατική επίθεση μετά τον βομβαρδισμό της συναγωγής που αποδίδεται στην Αλ Κάιντα η οποία σκότωσε 19 ανθρώπους, μεταξύ τους 14 γερμανούς, στον τουριστικό προορισμό της Τυνησίας, την Τζέρμπα, το 2002.

«Η τρομοκρατία δε μας έχει χτυπήσει εμάς τους γερμανούς εδώ και αρκετά χρόνια τόσο δυνατά όσο σήμερα στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Στάινμαϊερ.

Μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου έτους συμπεριλαμβάνουν τις διπλές επιθέσεις στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, τον Οκτώβριο, όπου σκοτώθηκαν 102 άνθρωποι, και οι συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι τον Δεκέμβριου, όπου χάθηκαν 130 ζωές.

«Η παγκόσμια τρομοκρατία έχει για μια ακόμη φορά αποκαλύψει το βάρβαρο και απάνθρωπο πρόσωπό της» είπε η Μέρκελ την Τρίτη. «Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να κινηθούμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας και να δώσουμε τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα.»   

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Θετική η αποτίμηση για τον τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας

admin

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2018- 2022, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

admin

Η προσφυγική κρίση μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

admin

Τι είναι ο “Covid μακράς διαρκείας” – Οι τρομακτικές επιπτώσεις του για τους νέους

admin

Γιατί καθυστερούν τα δημόσια έργα τεχνολογίας;

admin

Αυστηρότερη επιτήρηση με το νέο μνημόνιο!

admin

Ο Τσίπρας πάλεψε με τη λιτότητα και έχασε…

admin

Σε θετικό πρόσημο κινούνται τα έσοδα και οι αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Σε αναπτυξιακή πορεία το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

admin

Bloomberg: Η συμφωνία του Eurogroup ήταν ένας συμβιβασμός της ΕΕ

admin

Η κεντρική Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην ΕΕ

admin

STRATFOR: H ώρα της κρίσης για τη Νότια Ευρώπη

admin

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

admin

Γιατί η Apple και η Microsoft είναι πιο υγιείς από το Facebook

admin

HSBC: Τι βλέπει για τις 4 ελληνικές τράπεζες

admin

Spiegel: Μακρόν, η καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε

admin

Η Fed μειώνει τα επιτόκια ξανά, αλλά βάζει “φρένο” σε μελλοντικές προσαρμογές

admin

Βόμβα ΔΝΤ: Θέλει μέτρα 9 δισ. ευρώ

admin