Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα βγαίνει από τον αποπληθωρισμό μετά από 33 μήνες

Η Ελλάδα βγαίνει από τον αποπληθωρισμό μετά από 33 μήνες

Η Ελλάδα βρήκε από 33 μήνες αποπληθωρισμού τον Δεκέμβριο, βλέποντας επιτέλους κάποια άνοδο τιμών ύστερα από μια επώδυνη περίοδο οικονομικής πτώσης και πολιτικής αναταραχής.

Ο πληθωρισμός που υπολογίζεται με βάση τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με την τοπική μεθοδολογία της Ελλάδας έπεσε κατά 0,2% κατ’ έτος τον Δεκέμβριο, παρ’ ότι ο ετήσιος ρυθμός του αποπληθωρισμού επιβράδυνε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επί χρόνια εξαίρεση στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση αποπληθωρισμού τα δυόμισι τελευταία χρόνια, καθώς οι περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν σε αντάλλαγμα για τις οικονομικές διασώσεις και η παρατεταμένη ύφεση είχαν υψηλό τίμημα για το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, η οποία υπέγραψε το πρώτο της διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2010, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2013, όταν οι καταναλωτικές τιμές σημείωσαν μία κατ’ έτος πτώση 2,9%.

Οι τιμές των τροφίμων, των μη αλκοολούχων ποτών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ανέβασαν υψηλότερα τον προσαρμοσμένο στην ΕΕ δείκτη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του - είχαν προβλέψει ένα ετήσιο ποσοστό 0,2% για τον Δεκέμβριο.

«Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε ηπίως θετικές περιοχές κατά το πρώτο μισό αυτού του έτους, όμως οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας θα ξεκινήσουν να υποχωρούν από τον Ιούλιο και μετά» είπε ο οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσος.

Εξήγησε πως η σταδιακή άνοδος στις καταναλωτικές τιμές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντικατοπτρίζει την επίδραση των αυξήσεων του ποσοστού του φόρου προστιθέμενης αξίας.

«Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αντισταθμίζουν τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που ακόμη αναδύονται από το τεράστιο παραγωγικό κενό» είπε ο Μονοκρούσος.

Οι καταναλωτικές τιμές σύμφωνα με τον ελληνικό υπολογισμό έπεσαν κατά μέσο όρο 1,4% το 2014 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,2% τον Νοέμβριο, ανεβαίνοντας λίγο περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν λόγω μιας επιβράδυνσης στην πτώση των τιμών ενέργειας.

Σχετικα αρθρα

Στα 25 δισ. ευρώ τα δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών

admin

FT: Φιλικές στην αγορά μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Μητσοτάκης

admin

Η παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων καταρρέει…

admin

Σε ποιους τομείς θα επενδύει το νέο Επενδυτικό Ταμείο

admin

Ο ΟΟΣΑ «χτυπά» τους ισχυρούς των καυσίμων!

admin

Ο γερμανικός Τύπος στα χρόνια των μνημονίων

admin

Οι αλχημείες της κυβέρνησης υπέρ συντάξεων

admin

Γιατί η Τράπεζα της Ιταλίας θέλει να αλλάξει το θέμα

admin

Πιο ανθεκτική η ανάπτυξη της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

Η επόμενη φάση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

admin

To σαφές «προεκλογικό» μήνυμα του Mario Draghi

admin

Η νέα παγκόσμια… αταξία

admin

Χ.Α: Αντέδρασε από τα χαμηλά και περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες

admin

Απόβαση εισηγμένων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

admin

La Stampa: Γιατί ευνοείται η αγορά των ελληνικών ομολόγων

admin

Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι δύσκολη

admin

Ο Σόιμπλε καλεί τον Τσίπρα να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ΔΝΤ

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας, το 2018

admin