Image default
Πρώτο Θέμα

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μέχρι το 60% του δηλωθέντος εισοδήματος ενδέχεται να φτάσει το σύνολο της επιβάρυνσης, ασφαλιστικής και φορολογικής, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους ίδιους να μιλούν για κίνηση εξόντωσής τους.

Καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο χωρίς να ανατραπεί η αναλογιστική ισορροπία του νέου Ασφαλιστικού, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 60% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ενώσεις τους με βάση τις νέες εισφορές η συνολική επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία ξεπερνά πάντα το 50% ενώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εξανεμίζεται σχεδόν όλο το κέρδος. 

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα εξετάσει από τη Δευτέρα με κατεπείγουσες διαδικασίες (γιατί έρχονται οι θεσμοί) τον  εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών προκειμένου να «ελαφρυνθούν» οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν φαίνονται σημεία σύγκλισης καθώς στην πρώτη σύσκεψη χθες παρουσία των κυρίων Αλεξιάδη και Κατρούγκαλου διαπιστώθηκαν «αγεφύρωτες» διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των αιτημάτων των κλάδων .

 Ο υπουργός εργασίας παραδέχτηκε ότι σ’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή από το 27% που ισχύει για όλους, η επιβάρυνση φθάνει  στο 38%.

Δικαιολόγησε όμως το «χαράτσι» επισημαίνοντας το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται.

«Επειδή το σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων», δήλωσε, «μοιραία πλήττονται όσοι έχουν εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω. Το ποσοστό να μην υπολογίζεται σ’ ένα εικονικό εισόδημα αλλά στο πραγματικό εισόδημα».

 Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία ανέφερε για την προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων: «αυτή θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και μετά θα μικραίνει μέχρι να μηδενιστεί σε σχέση με τους νέους συνταξιούχους, για να αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις. Η έννοια του περιορισμού της προσωπικής διαφοράς θα είναι προς όφελος των σημερινών συνταξιούχων», πρόσθεσε, «καθώς αντί να είναι παγωμένη η σύνταξή τους, εάν τα πράγματα πάνε καλά δεν θα έχουν την εγγύηση της σημερινής σύνταξης, αλλά και μία ελπίδα ότι θα ανεβεί».

 Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, δήλωσε, ότι: «είναι εσκεμμένες οι αναφορές για μικρές διαφορές μεταξύ 25ετίας και 35ετίας. Ευνοήσαμε σκόπιμα εκείνους που έχουν χαμηλή κατηγορία ετών και μισθών ή ήταν άνεργοι», ανέφερε, «αλλά προβλέψαμε και για εκείνους που έχουν δυνατότητα να μείνουν στη δουλειά ένα κίνητρο. Στα ώριμα χρόνια μετά τα 27-30 οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή να μείνουν στη δουλειά τους θα έχουν κίνητρο, γνωρίζοντας ότι κάθε χρονιά που μένουν θα μετράει διπλά στη σύνταξή τους».

Για τους αγρότες, δήλωσε ότι: «μέχρι τώρα πλήρωναν 6% στο εισόδημά τους και έπαιρναν πολύ χαμηλή σύνταξη. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 20%, κλιμακωτά μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα να παίρνουν ό,τι και οι υπόλοιποι».

Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε, ότι: «Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση εκτός από τις κύριες συντάξεις για τις οποίες είναι ανυποχώρητη, θα προσπαθήσει και για τα υπόλοιπα θέματα το καλύτερο».

Σχετικα αρθρα

Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

admin

Η μεταναστευτική κρίση πυροδοτεί τη μεγαλύτερη διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

Ριζική αναδιάρθρωση στην Deutsche Bank

admin

«Αδειασμα Τσίπρα από Σουλτς

admin

Επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου στην καρδιά της Ευρώπης

admin

Schaeuble: «Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά»

admin

Η νέα ημι-απολυταρχική στρατηγική της Τουρκίας

admin

Το χρέος της Ελλάδας είναι ακόμη μη βιώσιμο

admin

Νέο ελληνικό ομόλογο: Το δημοφιλέστερο χρέος της ευρωζώνης

admin

Η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση «κλειδί» για την αύξηση των εισπράξεων

admin

Τι είδε η εισαγγελέας στο Τ.Τ

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ταραχώδεις θάλασσες

admin

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

admin

Κλειδί η οικονομική ανάκαμψη για την αποφυγή της στρατηγικής παρακμής

admin

Το αδιέξοδο των ιταλικών εκλογών δίνει το πάνω χέρι στους λαϊκιστές

admin

Η κυβέρνηση δέχεται χτύπημα από δύο βουλευτές

admin

Οι χρηματοπιστωτικές ρίζες του πλεονάσματος της ευρωζώνης

admin

Ράλι $23 τρισ. από τα χαμηλά Μαρτίου στα διεθνή χρηματιστήρια – Τι έρχεται τώρα

admin