Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

Η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

Η Ελλάδα αποδέχεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια σε αντάλλαγμα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πει τον Δεκέμβριο πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση, η τρίτη για την Ελλάδα από το 2010, δεν είναι απαραίτητη και πως το πρόγραμμα μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οι αρχές της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη Γερμανία, η οποία πιστεύει πως μόνη της η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ως εκπρόσωπος των πιστωτών θα ήταν υπερβολικά επιεικής με την Αθήνα σε ότι αφορά την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεις.

«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επιβεβαιώσει πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών όπου θα συζητούταν η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδας.

Ωστόσο, για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, υπό το οποίο η Ελλάδα μπορεί να λάβει 66 δισεκατομμύρια ευρώ νέας βοήθειας, το Ταμείο θέλει η Αθήνα να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και η ευρωζώνη να συμφωνήσει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος για να περικόψει την παρούσα καθαρή αξία του.

«Για να πείσουμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, έχουν υπάρξει ξεκάθαροι πως θέλουν να δουν μια βαθιά και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, έναν στέρεο προϋπολογισμό, να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ζητήματα, και θέλουν και ένα βιώσιμο χρέος, και τότε θα συμμετάσχουν και πάλι» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα υπέβαλε το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για το Ασφαλιστικό στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης το έχουν περιγράψει ως φιλόδοξο και ως αποδεκτό στη γενική του δομή, όμως δεν ήταν ξεκάθαρο εάν θα έχει το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς είχε έλλειψη κάποιων αριθμητικών στοιχείων.

«Είναι μια σοβαρή πρόταση» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Το βασικό ερώτημα είναι, αν σε όρους οικονομικής βιωσιμότητας, βγαίνουν τα νούμερα.»

Οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – οι οποίες θα εστιάσουν στις προθεσμίες των δανείων, στις περιόδους χάριτος και στη μείωση των επιτοκίων – μόλις η Αθήνα λάβει την έγκρισή τους για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε υπό το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Η έγκριση, που φέρει τον τίτλο «ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» θα μπορούσε να έλθει τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους της ευρωζώνης. Όμως ο Ντάισελμπλουμ είναι λιγότερο αισιόδοξος: «είναι πιο πιθανό να χρειαστεί μήνες παρά εβδομάδες».

Οι αξιωματούχοι σημειώνουν πως οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία και τη Σλοβακία τους επόμενους δύο μήνες είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, καθώς ούτε το Δουβλίνο ούτε και η Μπρατισλάβα επιθυμούν το θέμα αυτό να επηρεάσει τους ψηφοφόρους τους.   

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin