Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

Η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα των εταίρων της στην ευρωζώνη για το σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού της συστήματος καθώς το ταμείο διάσωσης της ένωσης τόνισε πως η αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα για να εκταμιευτεί περισσότερη διεθνής βοήθεια.

«Είναι μια σοβαρή πρόταση» είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των ομολόγων του στην ευρωζώνη, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες πριν από την πρώτη τους συνεδρίαση του έτους. «Είναι εμφανές πως έχουν δουλέψει πολύ σοβαρά σε αυτό το ζήτημα. Το βασικό ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη: εάν, σε όρους οικονομικής βιωσιμότητας του νέου συστήματος, βγαίνουν τα νούμερα.”

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τις συνταξιοδοτικές δαπάνες οι οποίες ανήλθαν στο 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας πέρυσι, από το σχεδόν 13% του 2009. Μέρος της πρότασής του είναι να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών – ένα σημείο που πιθανώς θα ενοχλήσει τους πιστωτές που είναι που προτιμούν περικοπές δαπανών που ο Τσίπρας υποστηρίζει πως θα επιδεινώσουν την κατάσταση των φτωχότερων πολιτών.

Οι πιστωτές θα εξετάσουν την πρόταση για το ασφαλιστικό ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου της Ελλάδας υπό το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε στα μέσα του 2015 – το τρίτο πρόγραμμα για τη χώρα από το 2010. Ο Τσίπρας επιθυμεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς αυτό θα απελευθερώσει περισσότερες δόσεις βοήθειας – η χώρα έλαβε την πιο πρόσφατη δόση της τον Δεκέμβριο – και θα ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πως θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ φέτος. 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη να ολοκληρώσει την αξιολόγηση «για να βελτιώσει την εμπιστοσύνη αλλά και επειδή η κατάσταση της ρευστότητας θα γίνει και πάλι πιο δύσκολη τους επόμενους μήνες».

Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο επόμενο τρίμηνο του έτους, είπε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η χώρα παρουσιάζει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα.

Κάποιοι υπουργοί ήταν αισιόδοξοι πως η Ελλάδα έχει αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου ως τώρα, μπορεί ακόμη να χρειαστεί λίγος χρόνος, όμως η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα δεν έχει άμεσες οικονομικές ανάγκες» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση. «Έχουμε όμως κάθε πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα.»

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πιθανώς θα χρειαστεί μήνες και όχι εβδομάδες, ενώ υπογράμμισε την ανταμοιβή που θα προκύψει για την Ελλάδα.

«Μόλις οι θεσμοί και οι έλληνες καταλήξουν σε συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, τότε θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Υποσχεθήκαμε να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε.»

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου

admin

Το ΔΝΤ αλλάζει την προσέγγισή του ως προς τις διασώσεις

admin

Η σκοτεινή πλευρά της λαμπρής ιδέας του Μακρόν για τη Γαλλία

admin

Η Μέρκελ στο όριο για την Ελλάδα

admin

Ernst & Young:Ποσοστό 81% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρεί δεδομένη τη διαφθορά

admin

Η υποστήριξη των “πολλαπλών ταχυτήτων” της ΕΕ προσφέρει επιχειρήματα για τον “ταξικό” χαρακτήρα της

admin

Ο Draghi αφήνει την Lagarde να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

admin

DW: Η τουρκική αντιπολίτευση σε αδιέξοδο

admin

Η Ελλάδα και η οδύνη της νέας κανονικότητας

admin

Citi: Πώς βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες- Μέρος της λύσης ή του προβλήματος ο κλάδος;

admin

Σκάει η «φούσκα» των ομολόγων;

admin

Ιταλία: Πώς η πολιτική κρίση γίνεται ευκαιρία για την οικονομία

admin

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

admin

Είναι αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα»;

admin

Για ποιο λόγο γίνεται πραγματικά ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

admin

Το μυστικό της επιτυχίας αποκαλύπτουν 7 κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες

admin

ΣΟΚ: Ύφεση 35% (!) βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

admin

Economist: Η εύθραυστη τροφική «αλυσίδα» δοκιμάζεται εν μέσω πανδημίας

admin