Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ…

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ...

Η Ελλάδα είναι πρόθυμοι να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφόσον λάβει διαβεβαιώσεις πως η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσής της θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, είπε ο υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα.

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας – το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση – αναμένονται ευρέως να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει η Αθήνα ως μέρος του πακέτο διάσωσης που διασφάλισε πέρυσι για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι ομάδες των τεχνοκρατών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, εφόσον το ΔΝΤ επιθυμεί να ολοκληρώσει αυτή τη συζήτηση εγκαίρως» είπε σε συνέντευξη τύπου το Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού αποτελούν ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα για την αριστερή κυβέρνηση. Έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο το οποίο θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές και θα επαναϋπολογίσει τις μελλοντικές συντάξεις, έχει όμως επίσης υποσχεθεί να προστατέψει τους συνταξιούχους πάνω στους οποίους μπορεί να στηρίζονται σε κάποιες περιπτώσεις και ολόκληρα νοικοκυριά.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις» είπε ο Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ είχε «υψηλότερες απαιτήσεις» από τους υπόλοιπους δανειστές σε αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός πραγματοποίησε περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια επίθεση γοητείας, προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ πως αξίζει μια θετική αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών της προσπαθειών.

Η αξιολόγηση, εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους που εδώ και καιρό επιδιώκει η Ελλάδα, να επιστρέψει τις επενδύσεις και να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία να επανέλθει σε ανάπτυξη.

«Ο χρόνος για εμάς είναι πολύτιμος… εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί γοργά, μπορούμε σύντομα να προχωρήσουμε σε συζήτηση για το χρέος» είπε ο Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να περικόψει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα και να αυξήσει την αποδοτικότητα, υπό τους όρους του διεθνούς προγράμματος διάσωσης, το τρίτο της από το 2010.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα απαιτεί από την Αθήνα να εξοικονομήσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις συνταξιοδοτικές της δαπάνες φέτος, κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι έχουν κηρύξει εθνική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου.  

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Δεν αντέχει μόνος ο «Ηρακλής»

admin

Ιταλία, ο ασθενής της Ευρώπης

admin

Στα… 160 έχει φθάσει το κοντέρ της προεδρικής εκλογής

admin

DW: Αλλάζει ή βουλιάζει η αυτοκινητοβιομηχανία

admin

Δυνατή χρονιά παγκοσμίως το 2017 για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών

admin

Έτσι θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια

admin

Μετωπικό τρακάρισμα με την τρόικα!

admin

Η ελληνική τραγωδία που μπορεί να γυρίσει σε φάρσα

admin

Ο οδικός χάρτης των αποκρατικοποιήσεων

admin

«Podemos» … Σύριζα και άλλες Ευρωπεριπέτειες

admin

Σταματήστε να αμφιταλαντεύεστε για την Ελλάδα

admin

Λε Πεν και Brexit αναγκάζουν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους στην Ευρώπη

admin

Η κρίση των κρίσεών μας

admin

Οι τελευταίες προτάσεις στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

admin

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα πιο μοναχικό μέλλον

admin

Καμία ανησυχία (ακόμη) για το ισχυρό ευρώ

admin

Νέο μέτωπο κατά της Μέρκελ

admin

Η επόμενη φάση των χρηματοοικονομικών

admin