Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ…

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ...

Η Ελλάδα είναι πρόθυμοι να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφόσον λάβει διαβεβαιώσεις πως η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσής της θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, είπε ο υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα.

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας – το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση – αναμένονται ευρέως να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει η Αθήνα ως μέρος του πακέτο διάσωσης που διασφάλισε πέρυσι για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι ομάδες των τεχνοκρατών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, εφόσον το ΔΝΤ επιθυμεί να ολοκληρώσει αυτή τη συζήτηση εγκαίρως» είπε σε συνέντευξη τύπου το Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού αποτελούν ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα για την αριστερή κυβέρνηση. Έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο το οποίο θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές και θα επαναϋπολογίσει τις μελλοντικές συντάξεις, έχει όμως επίσης υποσχεθεί να προστατέψει τους συνταξιούχους πάνω στους οποίους μπορεί να στηρίζονται σε κάποιες περιπτώσεις και ολόκληρα νοικοκυριά.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις» είπε ο Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ είχε «υψηλότερες απαιτήσεις» από τους υπόλοιπους δανειστές σε αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός πραγματοποίησε περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια επίθεση γοητείας, προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ πως αξίζει μια θετική αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών της προσπαθειών.

Η αξιολόγηση, εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους που εδώ και καιρό επιδιώκει η Ελλάδα, να επιστρέψει τις επενδύσεις και να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία να επανέλθει σε ανάπτυξη.

«Ο χρόνος για εμάς είναι πολύτιμος… εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί γοργά, μπορούμε σύντομα να προχωρήσουμε σε συζήτηση για το χρέος» είπε ο Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να περικόψει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα και να αυξήσει την αποδοτικότητα, υπό τους όρους του διεθνούς προγράμματος διάσωσης, το τρίτο της από το 2010.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα απαιτεί από την Αθήνα να εξοικονομήσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις συνταξιοδοτικές της δαπάνες φέτος, κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι έχουν κηρύξει εθνική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου.  

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Τι θα κάνει η Ελλάδα τα χρήματα που θα βγάλει από τις αγορές

admin

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Η ευρωζώνη ξεκινά το 2018 με την καλύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν 12 χρόνια

admin

40.000 ιταλικές επιχειρήσεις στο κενό λόγω της κατάρρευσης 2 τραπεζών

admin

Η ΕΚΤ επιταχύνει τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων

admin

Το SSM… ξανάρχεται σε Alpha και ΕΤΕ

admin

Το πρόβλημα με τον συντονισμό της διεθνούς πολιτικής

admin

Η χειραγώγηση του νομίσματος της Ευρώπης

admin

Ο Ερντογάν και το τελευταίο κάστρο του κεμαλισμού

admin

Κερδίζουν έδαφος στις ξένες αγορές τα ελληνικά ρούχα -Τι πουλάει περισσότερο

admin

Η αυτοκρατορία της μπύρας : Το 90% της κατανάλωσης είναι εγχώριας παραγωγής

admin

Πώς προσπαθεί να περιορίσει τα social media η Γερμανία

admin

Don’t cry for me Argentina…

admin

Το Jackson Hole αμφισβητεί τη μαεστρία του Ντράγκι…

admin

Πως το δολάριο θα υπερασπιστεί τον παγκόσμιο αποθεματικό του ρόλο έναντι της ΕΕ και της Κίνας

admin

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Brexit:Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

admin

Συριακό: Η επόμενη κρίση θα είναι με τη Β. Κορέα

admin