Image default
Πρώτο Θέμα

Η κυβέρνηση Τσίπρα κλείνει έναν χρόνο εν μέσω της μάχης για το Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση Τσίπρα κλείνει έναν χρόνο εν μέσω της μάχης για το Ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει την επέτειο ενός έτους από την εκλογή του τη Δευτέρα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι με μια μάχη να δώσει.

Πλησιάζει μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις, και τα ομόλογα βουλιάζουν για μια ακόμη φορά ύστερα από μια χρονιά έντονων διακυμάνσεων. Ο Τσίπρας οδηγείται προς μια διαμάχη με θέμα τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, τις οποίες θέλει να πετύχει μέσω αύξησης των εισφορών και όχι μέσω περικοπής των κύριων συντάξεων. Οι διαμαρτυρίες αυξάνονται και στο εσωτερικό, καθώς οι έλληνες ετοιμάζονται για νέα επώδυνα μέτρα από τον πρωθυπουργό που εξέλεξαν για τις υποσχέσεις του κατά της λιτότητας.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για τον Τσίπρα, σε όρους κοινωνικής αντίδρασης για τα δύσκολα μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» είπε η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ανώτερη ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο στις Βρυξέλλες. «Τα μέτρα στοχεύουν τη μεσαία τάξη, τους ίδιους ανθρώπους που τον ανέδειξαν σε εξουσία, και ο μήνας του μέλιτος που απόλαυσε η κυβέρνηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχει πλέον τελειώσει.»

Οι αγορές έχουν λάβει υπόψη τους την πιθανή αναταραχή που επέρχεται, κάνοντας τα ελληνικά ομόλογα τα χειρότερα από όλα τα κρατικά χρεόγραφα που παρακολουθούν οι παγκόσμιοι δείκτες του - το 2016.

1

Η απόδοση του βασικού δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 102 μονάδες βάσης, στο 9,31% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως οι αποδόσεις των διετών κρατικών χρεογράφων βρίσκονται κατά 404 μονάδες βάσης υψηλότερα από το δεκαετές χρέος, επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά προτού η Ελλάδα υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

«Αυτά τα κρούσματα αστάθειας στις ελληνικές αποδόσεις υποδεικνύουν πως η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει» είπε ο GianlucaZiglio, εκτελεστικός διευθυντής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στη SunriseBrokers στο Λονδίνο. «Σταματά προσωρινά, ή βγαίνει εκτός προσοχής, για λίγο καιρό όσο λαμβάνονται τα προσωρινά μεταβατικά μέτρα, όμως επιστρέφει στο επίκεντρο κάθε φορά που πλησιάζουμε μιαν αξιολόγηση.»

2

Η παγερή υποδοχή του Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός, όπου συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προέκυψε τη στιγμή που οι έλληνες αξιωματούχοι στην Αθήνα και χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι των πιστωτών της χώρας αντάλλαξαν στοιχεία σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο επίτροπος επί των οικονομικών ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε στο Νταβός πως η πρόταση της Ελλάδας – κατά την οποία θα συγχωνευτούν ένας αριθμός ασφαλιστικών ταμείων και θα μειωθεί η δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση κατά 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος – ήταν ένα ολοκληρωμένο πρώτο προσχέδιο που θα πρέπει να συμπληρωθεί. Από την πλευρά τους, ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισαν την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να δουν οι επενδυτές πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.

Η ανάγκη της κυβέρνησης για διεθνή επιτυχία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εσωτερικών προβλημάτων. Ο Τσίπρας θα πρέπει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις από το κοινοβούλιο, όπου διατηρεί μια πλειοψηφία μόλις τριών εδρών. Επίσης, στην τελευταία διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνησή του, αγρότες και ναυτικοί απειλούν να σημαδέψουν την επέτειό του με διακοπή των μετακινήσεων.

Οι αγρότες έχουν απειλήσει να κλείσουν τους κύριους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας για να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Οι ναυτικοί θα ξεκινήσουν 48ωρη απεργία την Τετάρτη, παρεμποδίζοντας όλες τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προς τα νησιά.

Ο Τσίπρας είναι επίσης αντιμέτωπος με μια ανανεωμένη αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να ξεπερνά το κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις ύστερα από την εκλογή του νέου αρχηγού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 10 Ιανουαρίου.

Το επιχειρηματικό μέτωπο έχει γίνει εξίσου ανησυχητικό, με τη διαφωνία για την ανάπτυξη χρυσορυχείου στη βόρειο Ελλάδα να δυσκολεύει τις σχέσεις με την καναδική Eldorado Gold και την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς να αναστατώνει το hedge fund Paulson, και οι δύο αποτελούν επενδυτές στην Ελλάδα.

3

Υπό τους όρους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους, ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2018. Σε αυτόν τον στόχο στηρίζονται οι απαιτήσεις των πιστωτών για επαρκείς εξοικονομήσεις από τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Πίσω από αυτό υπάρχει η υπόσχεση της μετέπειτα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που λειτουργούσε ως ψήφους εμπιστοσύνης που θα προσέλκυε τις επενδύσεις και θα βοηθούσε τη χώρα να αναπτυχθεί.

Η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει πει πως οι περικοπές των κύριων συντάξεων αποτελούν «κόκκινη γραμμή» που δεν πρόκειται να περάσει. Για τους πιστωτές, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση επιλογή της αύξησης των εισφορών αντί της περικοπής των συντάξεων, θα ζημίωνε την ανάπτυξη. Μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη, οι επενδυτές κάνουν τον στόχο της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στο δεύτερο μισό αυτού του έτους να φαίνεται όλο και πιο απίθανος.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος στο Νταβός την Παρασκευή. «Είναι τόσο αναστατωμένη που μπορείς μόνο κουτσά-στραβά να τα καταφέρεις. Όμως δεν υπάρχει λύση, και μάλιστα αυτό το πρόβλημα πλησιάζει και πάλι στο σημείο βρασμού. Μπορείτε να το δείτε στο πρόσωπο του Τσίπρα.»   

Σχετικα αρθρα

Στις αγκάλες της Αλβανίας το Κόσοβο;

admin

Η ευρωκρίση έχει αλλάξει…χαρακτήρα

admin

Η ιρλανδική ανάκαμψη πρότυπο για την Ελλάδα

admin

Η Ευρώπη παρακολουθεί καθώς η Ιταλία ψηφίζει

admin

Ερντογάν και Λουκασένκο χλευάζουν την ΕΕ

admin

Οι δεσμεύσεις για το χρέος, και οι αμφιβολίες…

admin

ΕΚΤ: Η διαφιλονικούμενη παρακαταθήκη του Ντράγκι

admin

Οι κανονιοφόροι του ΔΝΤ σημαδεύουν το Μαξίμου!

admin

Το ΔΝΤ απειλεί να ρίξει την διαπραγμάτευση στα «βράχια»

admin

Η φθινοπωρινή φοροκαταιγίδα άρχισε….

admin

Η μάχη για τη Βρετανία

admin

Μέρκελ εναντίον Facebook στις γερμανικές εκλογές

admin

Brexit, μια πρώτη αποτίμηση των διαπραγματεύσεων

admin

Black Monday και παγκόσμιο κραχ στις αγορές-Απώλειες 13,39% για το ΓΔ

admin

Η ΕΚΤ «πήρε το όπλο της» – Λέϊν: Εχθρός το ισχυρό ευρώ – Ανοδικά τα ομόλογα

admin

Κίνα: Πίσω από το οικονομικό θαύμα 7 δεκαετιών

admin

Τρεις ήττες για την Τερέζα Μέι

admin

Χρέoς κατά της ύφεσης στη Γερμανία;

admin