Image default
Πρώτο Θέμα

Τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε άμεσα τις εργασίες για την οργάνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τον προγραμματισμό του κόμματος, επιδιώκοντας να τελέσει το αντιπολιτευτικό του ρόλο το συντομότερο δυνατόν. Παρ’ όλα αυτά, ο νέος αρχηγός της ΝΔ δε βιάζεται. Και παρά την αλλαγή διάθεσης στα γραφεία της Συγγρού λόγω της δημοσκοπικής ανατροπής μετά τις εσωκομματικές εκλογές, οι νέοι επιτελάρχες του κόμματος γνωρίζουν πως ο δρόμος που έχουν μπροστά τους είναι μακρύς και δύσκολος.

Στη βάση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να προτιμά μια πορεία με σίγουρες και προσεκτικές κινήσεις – οι πρώτες αλλαγές στην κομματική βιτρίνα, άλλωστε, μάλλον έδειξαν ότι οι ρήξεις και οι ανατροπές μπορούν να περιμένουν. Η νέα ηγεσία επενδύει σε μια ώσμωση των γαλάζιων τάσεων και γενεών, που θα διαφυλάξουν την κομματική συνοχή, ενώ περιμένει να δει τη γενικότερη αντίδραση της κυβερνητικής πλευράς, ιδίως την πυξίδα με την οποία θα κινηθεί πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, πριν οριστικοποιηθεί το αντιπολιτευτικό πλάνο της ΝΔ.

Το μήνυμα είναι ότι σε έναν βαθμό το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξαρτηθεί και από την κατεύθυνση που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο γαλάζιο επιτελείο έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις, με χρονοδιάγραμμα που δεν υπερβαίνει το εξάμηνο, ενώ καταγράφονται πολλές απόψεις, ακόμη και συγκρουόμενες, για τις αντοχές της κυβερνητικής συμμαχίας Τσίπρα-Καμμένου. Υπό την πίεση του Ασφαλιστικού, του Αγροτικού και άλλων ανοικτών θεμάτων της μνημονιακής ατζέντας, η προοπτική ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη θεωρείται πιθανή εξέλιξη από τους νέους επιτελάρχες της Συγγρού, την οποία μάλιστα δε δείχνουν να απεύχονται. Αυτό ίσως εξηγεί και την εκτόπιση του Λεβέντη από τη λίστα των πολιτικών αρχηγών που ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει ως αξιόπιστους συνομιλητές του, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει χρόνο και να αποφευχθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Πέραν της μεγάλης εικόνας που αφορά την κατάσταση και την πορεία της χώρας, η προσέγγιση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον νέο γαλάζιο σχεδιασμό. Ένα «ατύχημα» που θα οδηγούσε σε αναζήτηση νέων κυβερνητικών σχημάτων από την παρούσα Βουλή είναι προφανές ότι μπορεί να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα και να ακυρώσει κάθε σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα. Στη Συγγρού, υπό τη νέα ηγεσία, δεν ξορκίζουν λιγότερο από το Μαξίμου τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης – που θα έβαζε αναγκαστικά και τη ΝΔ στο κάδρο της συνευθύνης για τη διαχείριση του μνημονιακού προγράμματος. Η εμπειρία από την περίοδο Παπαδήμου δείχνει ότι ακόμη και μια απρόθυμη και περιορισμένη συμμετοχή της ΝΔ σε ένα σχήμα με χαρακτηριστικά εθνικής ενότητας δεν την προστατεύει από τη φθορά. Συνεπώς, στη Συγγρού θέλουν ο Τσίπρας να κερδίσει χρόνο, κυρίως επειδή κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ο χρόνος θα τρέξει υπέρ του Κυριάκου.

Με το Ασφαλιστικό ανοικτό και την αξιολόγηση του ελληνικού κράτους μετέωρη, είναι μάλλον εύκολο για τη ΝΔ να κινηθεί σε αντιπολιτευτικές ράγες καταψηφίζοντας κάθε κυβερνητικό σχέδιο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία ευρωπαίων εταίρων και κυβέρνησης για αναμόρφωση του Ασφαλιστικού που θα κληθεί να επικυρώσει η Βουλή; Από τη Συγγρού θα επιδιώξουν να προβάλουν ένα δικό τους εναλλακτικό σχέδιο αλλαγών, αλλά οι ασκήσεις αντιπολίτευσης γνωρίζουν καλά ότι θα τους φέρουν αντιμέτωπους με την Ευρώπη και πολύ περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Μια κλονισμένη αξιοπιστία στο ευρωπαϊκό πεδίο μπορεί να ανοίξει πληγές και στο μεταρρυθμιστικό προφίλ που επιδιώκει να κτίσει ο νέος αρχηγός.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο με τους δανειστές και μια κυβερνητική αποδυνάμωση προεξοφλείται ότι ενισχύουν τα σχέδια για έναν νέο, αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που εάν υπερψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές) θα ισχύσει αμέσως.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν αλλάζει απλώς την κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών, αλλά προβληματίζει τον τρίτο όροφο της Συγγρού πρωτίστως γιατί μπορεί να μεταβάλει ριζικά τις υπό διαμόρφωση πολιτικές ισορροπίες και να αναδείξει νέα σενάρια για τις κυβερνητικές συνεργασίες. Η ΝΔ θα καταψηφίσει με βασική γραμμή άμυνας ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα πρέπει να συνδεθούν με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση – αλλά σχεδόν αναγκαστικά θα αναθεωρήσει τη στρατηγική της.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, αναταράξεις στη ΝΔ μπορεί να προκαλέσουν και οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό. Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επεδίωξε λεπτομερή ενημέρωση για όσα δρομολογούνται, αλλά η γραμμή πλεύσης του κόμματος κατά την περίοδο Καραμανλή και Σαμαρά δεν αποκλείει εσωκομματικές τριβές που θα συνοδεύονται από εθνικοπατριωτικές κορώνες. Είναι αυτονόητο ότι ανάλογους κραδασμούς μπορεί να προκαλέσουν στο κόμμα και τυχόν εξελίξεις στο Σκοπιανό.  

Σχετικα αρθρα

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Νέα ένταση στον «πόλεμο» ΗΠΑ –Κινάς-Ευρώπης

admin

Τι είπαν Γουάτσα-Μητσοτάκης

admin

Η νίκη του Ερντογάν δεν είναι και νίκη για τη λίρα

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης ανεβάζει ρυθμό παρά το ισχυρότερο ευρώ

admin

Μέρκελ προς Μέι: Μην έχετε αυταπάτες για το Brexit

admin

Η… απόβαση των Αράβων στην Αττική

admin

Eurogroup: Εύσημα ναι, δόση ίσως…

admin

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες

admin

Μίνι κραχ στις τράπεζες λόγω… Βερολίνου

admin

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

admin

«Αβάντες» των αμερικανών στο Χ.Α.

admin

Οι δημοσιονομικές κρίσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις

admin

Πολιτική, χρυσός, φούσκες και επιτόκια

admin

Πιθανές εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου

admin

Η Κίνα λέει ψέματα για τα κρούσματα της !

admin

Μπίζνες με την επωνυμία Μαφία

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2067

admin