Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη περιμένει άλλο ένα εκατομμύριο προσφύγων φέτος σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Ευρώπη περιμένει άλλο ένα εκατομμύριο προσφύγων φέτος σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος, σύμφωνα από μια έκθεση διεθνών μεταναστευτικών υπηρεσιών, ένας αριθμός που πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, στη χειρότερη μεταναστευτική κρίσης της ηπείρου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος στη Συρία θα συνεχίσει να είναι η κύρια πηγή μεταναστών, αφού πυροδότησε μια κατακόρυφη αύξηση το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θα προέλθει από τη νοτιοδυτική Ασία και τη βόρεια και δυτική Αφρική, και η συνεχής ροή θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη κριθεί ως ανίκανες να διαχειριστούν ομαλά τις νέες αφίξεις, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η σύγκρουση στη Συρία θα συνεχιστεί ανεμπόδιστη και θα δημιουργήσει υψηλά επίπεδα εσωτερικού και εξωτερικού εκτοπισμού» ανέφεραν οι υπηρεσίες στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες τους. Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μπορεί να αυξηθούν εν μέσω «επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην πλειοψηφία των περιφερειών και της συνεχούς καθοδικής τροχιάς της οικονομίας».

Η ΕΕ δυσκολεύεται να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη προσφυγική της κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κρίση έχει επηρεάσει την πολιτική σε ολόκληρη την ένωση, καθώς δημιουργεί στήριξη για κόμματα κατά των μεταναστών και έχει οδηγήσει κάποιες κυβερνήσεις να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτήν την εβδομάδα, η Γερμανία και οι γείτονές της, έθεσαν τα θεμέλια για να παρατείνουν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για μέχρι και δύο χρόνια, μια κίνηση που απομακρύνεται από την αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των περισσότερων μελών της.

11

Η κατάσταση δε θα βελτιωθεί εμφανώς φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία υπολογίζει πως περίπου 6,5 εκατομμύρια σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στη χώρα και άλλα 4 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία. Οι υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο 550 εκατομμύριων δολαρίων για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, είπαν επίσης πως η επιδείνωση της ασφάλειας και η πτώση της οικονομίας στο Αφγανιστάν θα αυξήσουν τους αριθμούς των μεταναστών.

21

Μετά τις επιθέσεις του Δεκεμβρίου στο Παρίσι και τη συρροή σεξουαλικών επιθέσεων στη Γερμανία των Παραμονή Πρωτοχρονιάς, που κάποιοι πολιτικοί έχουν συνδέσει με το κύμα των προσφύγων, η κατάσταση έχει εντείνει την πολιτική ατμόσφαιρα στις χώρες όλης της ΕΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πρωτοφανή πίεση από τις γειτονικές κυβερνήσεις και τους πολιτικούς στη χώρα της για να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στη Γερμανία ύστερα από την υπόσχεσή της να φιλοξενήσει οποιονδήποτε κρίνεται κατάλληλος για άσυλο. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάρπριελ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, ζήτησε ένα όριο «πολύ» χαμηλότερο από το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που μπήκαν στη Γερμανία το 2015, όπως είπε σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

Η αντίληψη πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε διαχειρίζονται σωστά τους μετανάστες και οι επιπτώσεις των επιθέσεων του Παρισιού «έχουν ήδη ενισχύσει την έλξη των πολιτών προς μηνύματα και κόμματα κατά των προσφύγων και των μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη» αναφέρει η έκθεση των UNHCR και IOM. «Οι συνεχείς αφίξεις είναι πιθανό να εντείνουν την πίεση στις επηρεασμένες κοινότητες και την προθυμία τους να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες» προσθέτει.

Έχουν επίσης πυροδοτηθεί διαμάχες πέραν των συνόρων. Σχεδόν 2.000 προσφύγων που πέρασαν μέσα από τη Ρωσία βρίσκονται πλέον σε εκκρεμότητα, καθώς η Φινλανδία και η Νορβηγία επιδιώκουν να τους επιστρέψουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, σε μια εν βρασμώ διπλωματική διαμάχη. Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει στήσει εμπόδια στα σύνορά της με τη Σερβία, πυροδοτώντας ένα φαινόμενο ντόμινο μέτρων μεταξύ χωρών που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των μεταναστών καθώς μετακινούνται μέσα από τα Βαλκάνια προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει αυξήσει την πίεσή της προς την Ελλάδα, το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ για μετανάστες από την Τουρκία, για να απομακρύνει τους πρόσφυγες εν μέσω υποψιών πως η κυβέρνηση στην Αθήνα επιτρέπει στους μετανάστες να διασχίζουν τη χώρα, κατευθυνόμενοι προς τις πλουσιότερες περιοχές του ευρωπαϊκού βορρά. Την ίδια στιγμή, ο έλληνας υπουργός για τη μετανάστευση, Ιωάννης Μουζάλας, είπε την Τετάρτη πως τα μέλη της ένωσης δεν έχουν εκπληρώσει τη δέσμευσή τους να υποδεχτούν χιλιάδες ανθρώπων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές.

«Θα το πω με τον ίδιο κυνικό τρόπο που χρησιμοποιούν εκείνοι όταν μιλούν σε εμένα» είπε ο Μουζάλας αναφερόμενος στις κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ. «Εάν μπορείτε μη μας στέλνετε μαύρους, εάν μπορείτε μη μας στείλετε αυτήν την οικογένεια με 7 παιδιά, θέλουμε μία με 5 παιδιά.»   

Σχετικα αρθρα

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη Δύση. Στα τσακίδια!

admin

Σταθερά έσοδα μετά από 9 χρόνια ο ΟΤΕ το 2016

admin

Σημίτης: Πιθανή η έξοδος από το €

admin

Πραγματικός ή όχι, ο φάκελος του Τραμπ είναι μία ακόμη νίκη για τον Πούτιν

admin

Μέτρα τώρα ή παράταση του μνημονίου!

admin

Για να σωθεί η Ευρώπη πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές

admin

Ο πληθωρισμός δεν είναι μυστήριο για τις αγορές ομολόγων

admin

UBS:Θα καταφέρει η ευρωζώνη να διαχειριστεί ένα χρέος σε δυσθεώρητα ύψη;

admin

ΟΤΕ:Ο μάνατζερ κάνει την εταιρεία ή η εταιρία τον μάνατζερ;

admin

Τα μεγάλα αστέρια των hedge funds που έπεσαν

admin

Λεπέν: Η ΕΕ θα πεθάνει, η παγκοσμιοποίηση θα ηττηθεί

admin

Bloomberg: Η Ευρώπη, η σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

admin

Ντράγκι: Tελειώνουν οι νόμιμοι τρόποι να «σώσει» το ευρώ

admin

Το κέντρο πρέπει να αντέξει στη Γερμανία

admin

Πως αλλάζει η καταναλωτική συμπεριφορά λογω capital controls

admin

Η Ε.Ε. και οι τράπεζές της δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη έκθεση στην «έμμεση μετάδοση» της κρίσης από την Ελλάδα

admin

Πέφτει και η Σουηδία στον γκρεμό του λαϊκισμού; Όχι τόσο γρήγορα

admin

Η Μέρκελ προχωρά με σιγουριά προς την τέταρτη θητεία

admin