Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΕ μειώνει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2016 στο 0,5%

Η ΕΕ μειώνει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2016 στο 0,5%

Η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κομισιόν καθώς μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάκαμψη στη 19μελή ένωση για το 2016 και προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα είναι πολύ πιο αργός απ’ ότι αναμενόταν.

Η κομισιόν βλέπει την ανάπτυξη των καταναλωτικών τιμών να έχει μέσο όρο μόλις 0,5% για φέτος, στο μισό του ρυθμού που είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο και πολύ μακριά από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ένωσης του μόλις κάτω του 2%. Μειώνει την πρόβλεψη για την οικονομική επέκταση στη νομισματική ένωση στο 1,7% από το 1,8% και προσέθεσε πως οι μεγαλύτερες οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα έχουν χειρότερη απόδοση από αυτήν που προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες.

«Με την ως πορεία που έχουν πάρει οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός θα πρέπει να μείνει πολύ χαμηλός στο πρώτο μισό του έτους» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. «Στη συνέχεια θα πρέπει να σημειώσει μικρή άνοδο στο δεύτερο μισό, όταν υποχωρήσει η επίδραση της έντονης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.»

Αντιμέτωπη με την επιβράδυνση στην Κίνα και την εσωτερική αστάθεια που σχετίστηκε με την τρομοκρατία και την αύξηση των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ευρώπη το 2015, η ευρωζώνη παλεύει ακόμη να ανακάμψει σχεδόν έξι χρόνια μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας.

Η επιδείνωση της προοπτικής του πληθωρισμού μπορεί να κινητοποιήσει και πάλι την ΕΚΤ. Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει πει πως οι πολιτικοί παράγοντες θα εξετάσουν το πρόγραμμά της τον Μάρτιο, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου απειλεί την σταθερότητα των τιμών.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία συμπεριλαμβάνουν «πολιτικές αντιδράσεις στη μετανάστευση και τις απειλές για την ασφάλεια, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στο σύστημα του Σένγκεν» της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη «καθώς και την αβεβαιότητα που περικλύει την περαιτέρω εκπλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» ανέφερε σε δήλωση ο Μάρκο Μπούτι, γενικός διευθυντής οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων της κομισιόν. Η άφηξη πολλών μεταναστών έχει δημιουργήσει ώθηση στη δημόσια κατανάλωση, προσέθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν μείωσε την πρόβλεψή της για το 2016 για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, κάθε μία κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Διατήρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2017 στο 1,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η κομισιόν εξήγησε πως η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει αργότερα απ’ ότι είχε προβλέψει τον Νοέμβριο, κάτι που θα «καθυστερήσει την επάνοδο του πληθωρισμού από το σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο και θα αυξήσει τη χρηματοπιστωτική πίεση στις χώρες εξαγωγής προϊόντων».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει και μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα ενίσχυσής της τον Μάρτιο, καθώς η πτώση του πετρελαίου καθυστερεί την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, τον οποίο η ευρωζώνη δεν έχει φτάσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

«Υπάρχουν δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία σήμερα που συνομωτούν για να κρατήσουν τον πληθωρισμό χαμηλά» είπε ο Ντράγκι σε ομιλία στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη. «Αυτές οι δυνάμεις μπορεί να κάνουν τον πληθωρισμό να επιστρέψει πιο αργά στον στόχο μας. Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να οδηγήσουν σε μονίμως χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού.»

Με την Ιταλία να παλεύει για να κρατήσει τις δαπάνες της υπό έλεγχο τη στιγμή που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σημείο αναφοράς για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, η κομισιόν προειδοποιεί πως το έλλειμμα της θα βρίσκεται στο 2,5% του ΑΕΠ το 2016, ξεπερνώντας το 2,3% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Η κομισιόν απέδωσε τις επιπλέον δαπάνες στην ασφάλεια και στην προώθηση του πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δυσανασχετεί με τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς επί του ελλείμματος, λέγοντας πως η Ιταλία δε θα πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη για το κόστος της φιλοξενίας των μεταναστών.

«Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας έχουν πυροδοτήσει δύο κρούσματα αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές στο τελευταίο εξάμηνο» είπε ο Μπούτι. «Άλλες αναδυόμενες αγορές είναι εκτεθειμένες – σε διαφορετικά επίπεδα – στη χρηματοπιστωτική ευαισθησία, που εντείνεται από την στροφή στον κύκλο του επιτοκίου των ΗΠΑ και την υπερτίμηση του δολαρίου, τη δομική αδυναμία, τις γεωπολιτικές εντάσεις, και την απότομη πτώση σε ένα εύρος τιμών προϊόντων.»

Καθώς η Γαλλία προσπαθεί να περάσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της για να ενισχύσει την ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, είπε ο κομισιόν, από 96,2% φέτος σε 96,8% το 2016. Το έλλειμμα της Πορτογαλίας προβλέπεται να βρίσκεται στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016, επιδεινώνοντας το 2,9% που είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο.

Η ανεργία στην ευρωζώνη αναμένεται να πέσει από πρωτοφανή υψηλά στο 10,5% για το 2016 και στο 10,2% για το 2017.

Σχετικα αρθρα

Το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης εξαρτάται από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις

admin

Citi: Επικίνδυνη η καθαρή έξοδος

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Το ενεργό ρήγμα της συγκυβέρνησης

admin

Κινδυνεύει όντως η ανάπτυξη στη Γερμανία;

admin

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βρετανία…

admin

Ο Trump, η Ευρώπη, και η Μέση Ανατολή

admin

Γιατί ο Ντράγκι να αποφύγει το δράμα στο Jackson Hole

admin

DW: Η Ιταλία ένα βήμα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές

admin

Πως μια νίκη Macron θα (;) ανανεώσει την Ευρώπη

admin

Όλο το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση των δύο τραπεζών

admin

Νέες απώλειες στο Χ.Α. (-1,08%), με τις τράπεζες στο -4,85%

admin

Η αντοχή του ευρώ αψηφά τα σχέδια χαλάρωσης του Ντράγκι

admin

Τι φοβούνται οι μεγάλοι του Νταβός…

admin

Τι θα κάνουν ΕΚΤ και BoJ αυτή την εβδομάδα

admin

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συνταξιοδοτικό αδιέξοδο

admin

Tο παράλληλο σύμπαν του Πούτιν

admin

Πώς η Ιταλία ξε-ερωτεύτηκε την ΕΕ

admin