Image default
Πρώτο Θέμα

Η μεταναστευτική κρίση πυροδοτεί τη μεγαλύτερη διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η μεταναστευτική κρίση πυροδοτεί τη μεγαλύτερη διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι όποιες αμφιβολίες για το ότι το κύμα των προσφύγων που κατακλύει την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική ανησυχία για τους ψηφοφόρους στην ΕΕ, μπορούν να διαλυθούν από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας του Κοινοβουλίου της 28μελούς ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελεί βαρόμετρο της κοινής γνώμης σε ολόκληρη της πολυπολιτισμική Ευρώπη εκτός από νομοθετικό σώμα, διεξήγαγε την Τρίτη συνεδρίαση με θέμα τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερης διάρκειας στην 37ετή ιστορία του σώματος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Marjory van den Broeke. Η συζήτηση στο Στρασβούργο της Γαλλίας διήρκησε πέντε ώρες και δέκα λεπτά και περιέλαβε 137 ομιλητές.

«Αναμφίβολα ήταν η μεγαλύτερη διαβούλευση που μπορεί κανείς να θυμηθεί» είπε η van den Broeke την Τετάρτη στην έδρα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο εκλέγεται άμεσα από το 1979 και μετά. «Θα πρέπει να ελέγξουμε τα αρχεία για να το επιβεβαιώσουμε. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο.»

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο της ΕΕ κάλυψε επίσημα τέσσερα θέματα, όλα τους σχετικά με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: το μέλλον της λεγόμενης ζώνης Σένγκεν των 26 χωρών που επιτρέπουν τη μετακίνηση χωρίς διαβατήρια, τα δικαιώματα των προσφύγων υπό τον διεθνή νόμο, τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για να συμβάλει στη διαχείριση των μεταστών, και το ρατσιστικό μίσος και τη βία που δέχονται οι αφιχθέντες.

Παρ’ ότι δεν αναφερόταν στην επίσημη ατζέντα, η Ελλάδα αναφέρθηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ενώ παλεύει ακόμη να βγει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης που πυροδότησε στα τέλη του 2009, η Ελλάδα αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ για τους αιτούντες ασύλου που διαφεύγυν από τη Συρία, το Αφγανιστές και άλλα κράτη που μαστίζονται από τον πόλεμο, και κατευθύνονται προς την εύπορη βόρεια Ευρώπη, με χιλιάδες να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης από την Τουρκία.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι εκτοπισμένοι από τη βία και την ταραχή στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης μόνο τον προηγούμενο μήνα, το δεκαπλάσιο από τις αφίξεις του Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Με την πιθανότητα η εισροή να αυξηθεί με τη βελτίωση του καιρού την άνοιξη, οι πολιτικοί παράγοντες της Ευρώπης υπολογίζουν πως έχουν περίπου δύο μήνες για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Το μεταναστατικό βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας σε όλη την Ευρώπη τον προγούμενο χρόνο, καθώς οι τεράστιοι αριθμοί των προσφύγων μπορούν να πυροδοτήσουν λαϊκιστές αντιδράσεις στις χώρες και να αποσταθεροποιήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ η ζώνη Σένγκεν έχει την ίδια συμβολική δύμανη που έχει και το ευρώ σε ότι αφορά τις επιτυχίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Μια ευρωβαρομετρική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο έδειξε πως η μετανάστευση είχε φτάσει να θεωρείται ως η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ – ξεπερνώντας την τρομοκρατία και την οικονομία – με 58% των ερωτηθέντεων να αναφέρονται στο ζήτημα.

Οποιαδήποτε σκέψη πως η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να εξαντλήσει τη συζήτηση για το θέμα για κάμποσο καιρό, εξανεμίστηκε το πρωί της Τετάρτης, όταν η προσφυγική πρόκληση αναφέρθηκε στα θέματα προς συζήτηση της συνεδρίασης που σχεδιάζεται για τις 18 και 19 Φεβρουαρίου με τους κυβερνητικούς αρχηγούς της Ευρώπης.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin