Image default
Πρώτο Θέμα

Η μεταναστευτική κρίση πυροδοτεί τη μεγαλύτερη διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η μεταναστευτική κρίση πυροδοτεί τη μεγαλύτερη διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι όποιες αμφιβολίες για το ότι το κύμα των προσφύγων που κατακλύει την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική ανησυχία για τους ψηφοφόρους στην ΕΕ, μπορούν να διαλυθούν από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας του Κοινοβουλίου της 28μελούς ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελεί βαρόμετρο της κοινής γνώμης σε ολόκληρη της πολυπολιτισμική Ευρώπη εκτός από νομοθετικό σώμα, διεξήγαγε την Τρίτη συνεδρίαση με θέμα τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερης διάρκειας στην 37ετή ιστορία του σώματος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Marjory van den Broeke. Η συζήτηση στο Στρασβούργο της Γαλλίας διήρκησε πέντε ώρες και δέκα λεπτά και περιέλαβε 137 ομιλητές.

«Αναμφίβολα ήταν η μεγαλύτερη διαβούλευση που μπορεί κανείς να θυμηθεί» είπε η van den Broeke την Τετάρτη στην έδρα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο εκλέγεται άμεσα από το 1979 και μετά. «Θα πρέπει να ελέγξουμε τα αρχεία για να το επιβεβαιώσουμε. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο.»

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο της ΕΕ κάλυψε επίσημα τέσσερα θέματα, όλα τους σχετικά με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: το μέλλον της λεγόμενης ζώνης Σένγκεν των 26 χωρών που επιτρέπουν τη μετακίνηση χωρίς διαβατήρια, τα δικαιώματα των προσφύγων υπό τον διεθνή νόμο, τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για να συμβάλει στη διαχείριση των μεταστών, και το ρατσιστικό μίσος και τη βία που δέχονται οι αφιχθέντες.

Παρ’ ότι δεν αναφερόταν στην επίσημη ατζέντα, η Ελλάδα αναφέρθηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ενώ παλεύει ακόμη να βγει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης που πυροδότησε στα τέλη του 2009, η Ελλάδα αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ για τους αιτούντες ασύλου που διαφεύγυν από τη Συρία, το Αφγανιστές και άλλα κράτη που μαστίζονται από τον πόλεμο, και κατευθύνονται προς την εύπορη βόρεια Ευρώπη, με χιλιάδες να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης από την Τουρκία.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι εκτοπισμένοι από τη βία και την ταραχή στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης μόνο τον προηγούμενο μήνα, το δεκαπλάσιο από τις αφίξεις του Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Με την πιθανότητα η εισροή να αυξηθεί με τη βελτίωση του καιρού την άνοιξη, οι πολιτικοί παράγοντες της Ευρώπης υπολογίζουν πως έχουν περίπου δύο μήνες για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Το μεταναστατικό βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας σε όλη την Ευρώπη τον προγούμενο χρόνο, καθώς οι τεράστιοι αριθμοί των προσφύγων μπορούν να πυροδοτήσουν λαϊκιστές αντιδράσεις στις χώρες και να αποσταθεροποιήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ η ζώνη Σένγκεν έχει την ίδια συμβολική δύμανη που έχει και το ευρώ σε ότι αφορά τις επιτυχίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Μια ευρωβαρομετρική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο έδειξε πως η μετανάστευση είχε φτάσει να θεωρείται ως η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ – ξεπερνώντας την τρομοκρατία και την οικονομία – με 58% των ερωτηθέντεων να αναφέρονται στο ζήτημα.

Οποιαδήποτε σκέψη πως η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να εξαντλήσει τη συζήτηση για το θέμα για κάμποσο καιρό, εξανεμίστηκε το πρωί της Τετάρτης, όταν η προσφυγική πρόκληση αναφέρθηκε στα θέματα προς συζήτηση της συνεδρίασης που σχεδιάζεται για τις 18 και 19 Φεβρουαρίου με τους κυβερνητικούς αρχηγούς της Ευρώπης.

Σχετικα αρθρα

Εκείνοι στους οποίους χρωστά η Thomas Cook έχουν δίκιο να είναι εξοργισμένοι

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται

admin

Μέρκελ: Το ονοματολογικό είναι ένα από τα εύφλεκτα ζητήματα

admin

Η Λαγκάρντ βλέπει σωρεία πολιτικών κινδύνων με την παγκόσμια οικονομία χλιαρή

admin

67% περισσότερες γερμανικές κρατήσεις για Ελλάδα από Γερμανία –Αυστρία

admin

Η 15η Ιουλίου δώρο του Αλλάχ για τον Ερντογάν

admin

Το φάντασμα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

admin

Μικραίνει η …Μεγάλη Βρετανία;

admin

Η Ευρώπη συνομιλεί με τον …εαυτό της

admin

Στην αγκαλιά του ΕLA Alpha-Eurobank – Πυλώνας ΙΙ για Πειραιώς – ΕΤΕ (UPD)

admin

Η χειραγώγηση του νομίσματος της Ευρώπης

admin

Η ΕΚΤ δέχεται μήνυση από 200 επενδυτές για το ελληνικό χρέος

admin

Το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από την Ελλάδα

admin

Το επικίνδυνο trade του «σούπερ Μάριο»

admin

Ιπτάμενα «Γουρούνια» οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης…

admin

Τράπεζες: Οι τέσσερις μεγάλες θα γίνουν τρεις;

admin

Τρεις φορές περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό μπορούν να φέρουν τα logistics

admin

H… αποκαθήλωση των τραπεζικών κολοσσών

admin