Image default
Πρώτο Θέμα

Η προσφυγική κρίση ρίχνει τα ποσοστά της Μέρκελ σε χαμηλά τεσσάρων ετών

Η προσφυγική κρίση ρίχνει τα ποσοστά της Μέρκελ σε χαμηλά τεσσάρων ετών

Η στήριξη των πολιτών για τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της σε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, με μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων να αμφιβάλουν πως η κυβέρνησή της έχει την προσφυγική κρίση υπό έλεγχο.

Η έρευνα έδειξε επίσης μια πτώση για το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, ενώ η στήριξη για το κατά των μεταναστών κόμμα της Εναλακτικής για τη Γερμανία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της σε δημοσκόπηση.

Η Μέρκελ δέχεται ολοένα και περισσότερη πίεση για να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών αφού η Γερμανία δέχτηκε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους το 2015. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει επίσης αυξηθεί ύστερα από τη σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων σε γυναίκες στην Κολονία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Φεβρουαρίου, έδειξε πως μόλις 46% των γερμανών τη στηρίζουν, το χαμηλότερο ποσοστό μετά τον Αύγουστο του 2011. Τον Απρίλιο του 2015, πριν από τη μεταναστευτική κρίση, απολάμβανε ένα ποσοστό 75%.

Η δημοσκόπηση βρήκε πως 81% των ερωτηθέντων δε θεωρούν πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά την προσφυγική κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανώτερο στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου της Μέρκελ και σεβαστός παλαίμαχος του κεντροδεξιού της κόμματος, υπερασπίστηκε την Τετάρτη την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα.

«Θεωρώ πως έχουμε κάνει το σωστό» είπε ο Σόιμπλε σε ομιλία του στο Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία, προσθέτοντας πως η χώρα έχει ιδιαίτερη ευθύνη λόγω του ναζιστικού της παρελθόντος και του ρόλου της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε πως το γεγονός πως η κυβέρνηση κατάφερε να αντισταθεί παρά την αυξανόμενη πίεση θα αποδειχθεί ως «ισχυρό ατού» για τη Γερμανία.

Η στήριξη για το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, που αποτελείται από τη δική της Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τη Βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), έχασε τέσσερις μονάδες, και βρίσκεται στο 35%.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κόμματα της ευρείας κυβερνητικής συμμαχίας – CDU, CSU και Σοσιαλδημοκράτες – για να πείσουν τους ψηφοφόρους πως μπορούν να θέσουν την προσφυγική κρίση υπό έλεγχο πριν από τις περιφερειακές εκλογές που αναμένονται τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 12%. Η αρχηγός της άφησε να εννοηθεί το περασμένο σαββατοκύριακο πως θα πρέπει να επιτραπεί στην αστυνομία να χρησιμοποιεί όπλα ενάντια σε παράνομους μετανάστες.

Απαντώντας στην κοινωνική πίεση, η κυβέρνηση συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να αυστηροποιήσει τους κανόνες ασύλου. Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο για να κηρυχτούν του Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία ως «ασφαλείς χώρες», κάτι που θα δώσει τέλος στη δυνατότητα των πολιτών τους να λαμβάνουν άσυλο.

Η δημοσκόπηση έδειξε τη στήριξη των πολιτών σε προσπάθειες περιορισμού της μετανάστευσης, με 88% των ερωτηθέντων να συμφωνούν με την περικοπή των παροχών για τους πρόσφυγες που δεν ενσωματώνονται και 78% να εγκρίνουν την κήρυξη των χωρών της βορείου Αφρικής ως «ασφαλείς».

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin