Image default
Πρώτο Θέμα

Από το Schexit ξανά στο Grexit

Από το Schexit ξανά στο Grexit

Με νέα έξοδο απειλείται η Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι από το ευρώ, αλλά από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς η οικονομική κρίση έχει παραχωρήσει τη θέση της στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην προσφυγική. Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurasia Group, οι πιέσεις που ασκεί η συνεχής ροή των προσφύγων στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μπορούν να επιβαρύνουν την ήδη αδύναμη οικονομία και να την εξωθήσουν τελικά σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας σοβαρότατης πρόκλησης, αυτής της προσφυγικής κρίσης, οι αναλυτές της Eurasia Group επισημαίνουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Βόρεια Ευρώπη.

“Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν θα αποφέρει τη μείωση των προσφυγικών ροών που προσδοκούν οι Ευρωπαίοι”, εκτιμούν οι αναλυτές, συμπληρώνοντας πως αυτό θα συνεχίσει να προσθέτει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, η οποία εν τέλει αντί να δεχτεί την επιβολή ενός ανώτατου ορίου (ως προς την άφιξη των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας) θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα διά της άλλου οδού και συγκεκριμένα, μέσα από μία προσωρινή λύση μέσα της Ελλάδας, σφραγίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και ενδεχομένως και τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησαν οι αναλυτές, εάν τα σύνορα κλείσουν, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα, καθώς θα ενέτειναν την κοινωνική αναταραχή και την αστάθεια, ενώ θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Άλλωστε, η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται ήδη κρίσιμη, δεδομένων των συνεχόμενων κύκλων διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού από μέρους της Ελλάδας, η ανάλυση παρατηρεί πως στους επόμενους μήνες, η χώρα καλείται να συμμορφωθεί σε μια σειρά από απαιτήσεις της Ε.Ε., προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση στα σύνορα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως καθώς η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαιτέρως αβέβαιη θέση. Στην ανάλυση, τονίζεται πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μία γρήγορη επιδείνωση του εγχώριου πολιτικού και κοινωνικού τοπίου – που θα μπορούσε να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες – θα μπορούσε να επαναφέρει μια νέα κρίση. Αυτό θα δημιουργούσε κλίμα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, φέροντας στην επιφάνεια σενάρια αποσταθεροποίησης και εκλογών.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Η μάχη της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία δεν θα τελειώσει σύντομα

admin

Η κρίση της Ευρώπης ξεκινά από το σπίτι

admin

Bild: Στα 336,7 δισ. ευρώ το όφελος της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας

admin

Μέρκελ εναντίον Facebook στις γερμανικές εκλογές

admin

Η προκατάληψη χρέους της Ευρώπης πνίγει τις μικρές επιχειρήσεις

admin

«Μπαζούκα» Draghi 1,1 τρισ. Ε – Η Ελλάδα στο «ψυγείο»

admin

Ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα (ΙΙ)

admin

Σαμαράς: Γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κρυφό ατού ο… Γιώργος

admin

Πρώτη κατοικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της

admin

Οι χρηματοπιστωτικές ρίζες του πλεονάσματος της ευρωζώνης

admin

Το αμερικανικό κατεστημένο εγκαταλείπει τον Τραμπ

admin

Αντίστροφο 1989: η Ευρώπη ξαναχτίζει τείχη

admin

Πώς η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει το 2017

admin

Με κλειστά χαρτιά ο Σολτζ για την ελάφρυνση του χρέους

admin

ΣΟΚ: Ύφεση 35% (!) βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

admin

WSJ:Αναγκαία μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

admin

Ανάσα κατ’ αρχήν για την Τερέζα Μέι

admin

Με το μυαλό στον… Καμμένο ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

admin