Image default
Πρώτο Θέμα

Τι παραπάνω ξέρει το ΧΑ;

Τι παραπάνω ξέρει το ΧΑ;

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις ορίζουν πλέον κάθε επενδυτική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς καθημερινά η εικόνα φορτίζεται από καθυστερήσεις και παλινωδίες σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης. Αν και με διαφορετική σύνθεση, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε επίπεδο μονάδων 27 χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 1989.

Σχεδόν 12,8 δισ. ευρώ έχουν “χαθεί” από την ανακεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μόνο το 2016, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται τυπικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, αλλά ουσιαστικά σε επίπεδα που σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την οικονομία μιας χώρας της Ευρωζώνης.

Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον υποχωρεί κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από 11,5 δισ. στις αρχές του νέου έτους, καθώς η Alpha Bank χάνει από τις αρχές του έτους 55,02%, η Εθνική 58,02%, η Πειραιώς 64,39% και η Eurobank 62,69%.

Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς υποχωρούν διαρκώς σε νέα ιστορικά χαμηλά, με τους μετόχους τους να έχουν ήδη υποστεί συντριπτικές απώλειες από 40% έως 50% μέσα στις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς. Αποτελεί δραματικό στοιχείο το γεγονός ότι κάποιες τραπεζικές μετοχές χρειάζεται πλέον να ανέβουν από 80 ως 100% μόνο για να φτάσουν στην τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου του περασμένου Δεκεμβρίου…. Χθες η Εθνική είδε τα 0,144 ευρώ, η Alpha τα 1,12 ευρώ Πειραιώς είδε ξανά τα 0,099 ευρώ, ενώ η Eurobank που δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις στατιστικά σε όλες τις συνεδριάσεις, υποχώρησε στα 0,38 ευρώ και αποτιμάται μόλις στα 1,19 δισ.ευρώ, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη Watsa στην Αθήνα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του 2016, χωρίς να έχουμε κλείσει τρεις μήνες από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, είναι άκρως απογοητευτικός, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να υποχωρεί σε αυτό το διάστημα κατά 12,79 δισ. Δηλαδή από τα 46,717 δισ. που ξεκίνησε το έτος, στα 33,92 δισ. χτες στο κλείσιμο.

Έμπειροι χρηματιστές ανέφεραν πως επί του παρόντος θέση πωλητή έχουν λάβει hedgefunds που είχαν συμμετάσχει στην τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, όχι όμως και τα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές και οι cornerstoneinvestors κάθε τράπεζας. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε επενδυτικά κεφάλαια του βεληνεκούς της Wellington και της KKR να προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών. Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο το κλίμα αβεβαιότητας θα παραμένει, αναφέρουν, επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις Τσακαλώτου και το περίφημο… “καήκαμε, αν φθάσουμε Μάιο-Ιούνιο” δεν επιτρέπουν άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σχετικα αρθρα

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin