Image default
Πρώτο Θέμα

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη ανοιχτών συνόρων Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση που δοκιμάζει τα όρια της συνοχής της Ευρώπης, είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρώπη χρειάζεται να βελτιώσει τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, ανέφερε σε δημοσιογράφους ύστερα από συζητήσεις που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την Ελλάδα, αλλά και περισσότερη στήριξη από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κράτη της κεντρικής Ευρώπης πρότειναν τη Δευτέρα την προετοιμασία εναλλακτικών σχεδίων για να παύσει η ροή των μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, στην πράξη περιφράσσοντας την Ελλάδα.

«Η μεταναστευτική κρίση δοκιμάζει τα άκρα της ενότητάς μας» είπε ο Τουσκ. «Για όσους συζητούν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Σένγκεν, θεωρώντας πως αυτή είναι η λύση στη μεταναστευτική κρίση, απαντώ πως δεν είναι.»

Η Ελλάδα – το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από πέρυσι, με πολλούς να διασχίζουν τη θάλασσα από την Τουρκία – βρίσκεται κάτω από ισχυρή πίεση από τους εταίρους της στην ΕΕ να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους.

Οι υπουργοί της ΕΕ έδωσαν την περασμένη εβδομάδα τρεις μήνες στην Ελλάδα για να εκπληρώσει 50 συστάσεις και να επιδιορθώσει τα σύνορά της. Εάν δεν το κάνει, τα μέλη της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν της ΕΕ μπορούν να επιβάλουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για μέχρι και δύο χρόνια.

Ο Τουσκ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να κερδίσει στήριξη για ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, επανέλαβε τα αισθήματα που είχε εκφράσει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της στην προστασία των συνόρων, και όχι να παραμεριστεί.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι» είπε ο Τουσκ. «Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το Σένγκεν δε λύνει κανένα από τα προβλήματά μας.»

Η Ελλάδα υποστηρίζει πως το βάρος που έχει επωμιστεί στη μεταναστευτική κρίση είναι δυσανάλογο, αυξάνοντας την πίεση σε ένα έθνος που έχει κλονιστεί από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης που επέφερε η λιτότητα υπό τους όρους των τριών διεθνών οικονομικών διασώσεων.

Η Αθήνα επισημαίνει πως οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι για να τους διαχειριστεί, πως δεν μπορεί να απωθήσει βάρκες γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα, και πως η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να κρατήσει τους μετανάστες στις ακτές της.

Η Ελλάδα είπε την Τρίτη πως έχει ολοκληρώσει τέσσερα από τα πέντε προτεινόμενα κέντρα καταγραφής για τους πρόσφυγες, επιστρατεύοντας τη βοήθεια του στρατού.

Οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας είπαν τη Δευτέρα πως θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στα σύνορα των βαλκανικών χωρών που συνορεύουν με την Ελλάδα σε περίπτωση που οι προσπάθειες περιορισμού των αριθμών από την Τουρκία προς την Ελλάδα αποτύχουν.

Ο Τσίπρας επανέλαβε την έκκλησή του για μια κοινή, ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσεις τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και τη μεταναστευτική κρίση. Στη σύνοδο κορυφής της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να φτάσει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στους βρετανούς πολίτες στο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ που αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη του Ιουνίου. 

Σχετικα αρθρα

Μέρκελ: η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κούρεμα χρέους μέσα στην ευρωζώνη

admin

Οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν…

admin

Tι σημαίνει η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία;

admin

Αναλυτικός οδηγός για εξωδικαστικό και 120 δόσεις

admin

Κλειδί η ευρωπαϊκή πολιτική στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ

admin

DW: Σύντομα η Λαγκάρντ θα γνωρίζει τι θέλουν να ‘σερβίρουν’ οι Ευρωπαίοι ως ελαφρύνσεις χρέους

admin

Κόκκινη κάρτα από MarketWatch στα ελληνικά ομόλογα

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα Alpha και Εθνικής

admin

Το ΔΝΤ φεύγει, μένοντας…

admin

UBS: Που οφείλονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

admin

HSBC:Κίνδυνος νέας κρίσης χρέους από την συμφωνία του Eurogroup

admin

Η τελευταία λογομαχία με το ΔΝΤ απειλεί την προθεσμία της αξιολόγησης

admin

Τρέχουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Η Fed δεν πρέπει να διευκολύνει τον Τραμπ

admin

Πως το 5G βαθαίνει το ρήγμα Δύσης-Κίνας!

admin

Υπό ρυθμιστική πίεση οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

admin

Η αμερικανική απειλή για την Δημοκρατία

admin

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

admin