Image default
Πρώτο Θέμα

Για τα μάτια του ΔΝΤ…

Για τα μάτια του ΔΝΤ...

Ήταν εξ αρχής γνωστό πως οι ευρωπαίοι πιστωτές επιθυμούσαν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Τώρα, και ύστερα από καταιγισμό χθεσινών δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι σαφές πως για να το πετύχουν αυτό είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τη γραμμή του ταμείου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του στα θέματα των περικοπών των συντάξεων, του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και της ανεξάρτητης φοροεισπρακτικής αρχής.

Εν αρχή ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι “ιδιαίτερα επιθυμητή”, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων Βοήθειας. Ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ όμως τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του ΔΝΤ, όσον αφορά πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ουδείς όμως μιλά ακόμα ανοικτά για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών παραμένει άγνωστη, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το αν ή η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ βάλουν «νερό στο κρασί τους» για το θέμα των συντάξεων.

Ωστόσο οι θεσμοί φέρονται να έχουν πει το «ναι» τουλάχιστον στο σχέδιο για ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από το υπουργείου Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γράφεται το νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυτόνομη διοίκηση και εποπτεία της Αρχής είσπραξης των κρατικών εσόδων, έξω από τον άμεσο έλεγχο  του υπουργείου Οικονομικών που θα χαράζει απλώς την φορολογική πολιτική στη χώρα.

Στα «καλά νέα» συγκαταλέγεται και η παραδοχή Ντράγκι πως υπάρχουν ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, κάτι που έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους το ΔΝΤ, δείχνοντας πως η συζήτηση γύρω από την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται προ των θυρών.

Περισσότερο διαφωτιστικός όμως για το πώς πείθεται το ΔΝΤ να επιστρέψει, φάνηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικά, μιλώντας χθές  στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου,  επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για «θυσία των συντάξεων» προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές, αφού, αν και δεν απέφυγε να πει ποιες είναι οι τελικές προτάσεις, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση  έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό» και «έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης».

 Ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη θέση του ΔΝΤ ότι απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους,  ο Ντάισελπμπλουμ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων».

Προσπερνώντας στα γρήγορα ότι «έχει γίνει πρόοδος» τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. «Στην Ελλάδα  έχουν ξεκινήσει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε «ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως να προχωρήσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Για τις συντάξεις, σε διπλωματική γλώσσα, έδωσε το στίγμα ότι δεν γλιτώνουν τις περικοπές και οι νυν συνταξιούχοι. Όπως είπε «το κεντρικό ζήτημα (στις συζητήσεις με την κυβέρνηση) είναι πόσο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι πιο συγκεκριμένο τώρα», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για «ανοικτά θέματα» και «εκκρεμότητες» και τόνισε πως ότι «είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015»

Και αν ακόμη παραμένει ανοικτό πότε θα επιστρέψουν οι ελεγκτές, άγνωστο παραμένει και το πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Παρότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε προ ημερών προβλέψει «ως το Πάσχα» (των Καθολικών που πέφτει στις 27 Μαρτίου) και ο Έλληνας υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πει «καήκαμε» αν αργήσει, ο κύριος Ντάισελμπλουμ ήταν τουλάχιστον αινιγματικός, λέγοντας:  «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για το δημοσιονομικό κενό, έχουν γίνει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, αλλά απομένουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν… Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό». 

Σχετικα αρθρα

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin