Image default
Πρώτο Θέμα

Για τα μάτια του ΔΝΤ…

Για τα μάτια του ΔΝΤ...

Ήταν εξ αρχής γνωστό πως οι ευρωπαίοι πιστωτές επιθυμούσαν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Τώρα, και ύστερα από καταιγισμό χθεσινών δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι σαφές πως για να το πετύχουν αυτό είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τη γραμμή του ταμείου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του στα θέματα των περικοπών των συντάξεων, του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και της ανεξάρτητης φοροεισπρακτικής αρχής.

Εν αρχή ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι “ιδιαίτερα επιθυμητή”, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων Βοήθειας. Ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ όμως τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του ΔΝΤ, όσον αφορά πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ουδείς όμως μιλά ακόμα ανοικτά για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών παραμένει άγνωστη, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το αν ή η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ βάλουν «νερό στο κρασί τους» για το θέμα των συντάξεων.

Ωστόσο οι θεσμοί φέρονται να έχουν πει το «ναι» τουλάχιστον στο σχέδιο για ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από το υπουργείου Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γράφεται το νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυτόνομη διοίκηση και εποπτεία της Αρχής είσπραξης των κρατικών εσόδων, έξω από τον άμεσο έλεγχο  του υπουργείου Οικονομικών που θα χαράζει απλώς την φορολογική πολιτική στη χώρα.

Στα «καλά νέα» συγκαταλέγεται και η παραδοχή Ντράγκι πως υπάρχουν ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, κάτι που έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους το ΔΝΤ, δείχνοντας πως η συζήτηση γύρω από την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται προ των θυρών.

Περισσότερο διαφωτιστικός όμως για το πώς πείθεται το ΔΝΤ να επιστρέψει, φάνηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικά, μιλώντας χθές  στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου,  επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για «θυσία των συντάξεων» προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές, αφού, αν και δεν απέφυγε να πει ποιες είναι οι τελικές προτάσεις, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση  έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό» και «έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης».

 Ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη θέση του ΔΝΤ ότι απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους,  ο Ντάισελπμπλουμ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων».

Προσπερνώντας στα γρήγορα ότι «έχει γίνει πρόοδος» τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. «Στην Ελλάδα  έχουν ξεκινήσει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε «ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως να προχωρήσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Για τις συντάξεις, σε διπλωματική γλώσσα, έδωσε το στίγμα ότι δεν γλιτώνουν τις περικοπές και οι νυν συνταξιούχοι. Όπως είπε «το κεντρικό ζήτημα (στις συζητήσεις με την κυβέρνηση) είναι πόσο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι πιο συγκεκριμένο τώρα», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για «ανοικτά θέματα» και «εκκρεμότητες» και τόνισε πως ότι «είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015»

Και αν ακόμη παραμένει ανοικτό πότε θα επιστρέψουν οι ελεγκτές, άγνωστο παραμένει και το πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Παρότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε προ ημερών προβλέψει «ως το Πάσχα» (των Καθολικών που πέφτει στις 27 Μαρτίου) και ο Έλληνας υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πει «καήκαμε» αν αργήσει, ο κύριος Ντάισελμπλουμ ήταν τουλάχιστον αινιγματικός, λέγοντας:  «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για το δημοσιονομικό κενό, έχουν γίνει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, αλλά απομένουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν… Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό». 

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Ανάρπαστο το ομόλογο Tier II-Στο 4,25% το επιτόκιο

admin

Εκπλήξεις σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές δίνουν απρόσμενα κέρδη-Που το «πάνε» Πειραιώς και Eurobank

admin

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

admin

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

admin

Τέλος οι επικουρικές –Βασική σύνταξη 390 €

admin

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

Διαμάχη για τον αγωγό South Stream

admin

Ο λαϊκισμός αποτυγχάνει, αλλά είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

admin

Πραγματικός ή όχι, ο φάκελος του Τραμπ είναι μία ακόμη νίκη για τον Πούτιν

admin

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα ο πιο απρόβλεπτος προεκλογικός αγώνας

admin

To πολιτικό χάος της Ευρώπης

admin

Η προοπτική σύγκρουσης στη Βόρεια Κορέα γίνεται όλο και πιο πραγματική

admin

ΟΤΕ: Ένας στους 10 έλληνες με οπτική ίνα το 2022 – 150.000 έως το τέλος του έτους

admin

Διπλή ήττα Τζόνσον – Μπλόκο βουλευτών στο άτακτο Brexit και πρόωρες εκλογές

admin

Το μάθημα των ευρωεκλογών

admin

90 χρόνια από το κραχ του 1929

admin

Φωτιά παίρνουν τα ακίνητα στη Γερμανία

admin