Image default
Πρώτο Θέμα

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα μειωθεί όπως είχε υποσχεθεί φέτος, εφ’ όσον η οικονομία αντέξει, είπε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καθώς τα γνώριμα για τη Ρώμη προβλήματα ανάπτυξης και δημόσιων οικονομικών απειλούν να επισκιάσουν το ξεκίνημα του τρίτου του έτους στην εξουσία.

Το ιταλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2015, αφήνοντας τις προοπτικές για φέτος να φαίνονται πιο αδύναμες από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,6%.

«Εάν έχουμε μια ανάπτυξη 1,4% και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%, τότε το χρέος θα μειωθεί» είπε ο Ρέντσι σε ξένους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου που συγκλήθηκε για να γιορτάσει δύο χρόνια από τη στιγμή που εκτόπισε τον εσωκομματικό του αντίπαλο για να γίνει πρωθυπουργός.

Το σχόλιο αυτό ήταν η πρώτη φορά που ο Ρέντσι άφησε να εννοηθεί πως η ανάπτυξη θα είναι μικρότερο από τον στόχο, όμως και το 1,4% ακόμη θα ήταν υψηλότερο από αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι από μια οικονομία που υπήρξε μια από τις πιο βραδείες της ευρωζώνης μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα πως η Ιταλία θα έχει ανάπτυξη μόλις 1% φέτος.

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις πως θα τεθεί υπό έλεγχο, ο σωρός χρέους της Ιταλίας έχει αυξηθεί σταθερά, φτάνοντας περίπου το 133% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

Ο Ρέντσι, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν για τον προϋπολογισμό αυτού του έτους, είπε πως οποιαδήποτε πτώση στο χρέος της Ιταλίας θα ήταν θετική, ακόμη κι αν είναι μικρότερη από το απαιτούμενο υπό τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ το 2012.

Η Κομισιόν θεωρεί πως ο προϋπολογισμός του Ρέντσι για το 2016, ο οποίος έχει αυξήσει τους προηγούμενους στόχους ελλείμματος και χρέους, κινδυνεύει να αθετήσει τους κανονισμούς της ΕΕ. Θα ανακοινώσει επίσημη ετυμηγορία μέχρι τον Μάιο.

Ο Ρέντσι είπε πως η δημοσιονομική πειθαρχία που υιοθετήθηκε ως απάντηση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης και επιβάλει γρήγορη δημοσιονομική αναδιάρθρωση για χώρες με υψηλό χρέος, κινδύνευε να γίνει αντιπαραγωγική.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία σε υποχρεώνει σε πολύ βαθιές περικοπές και έχει υφεσιακές επιπτώσεις στην ανάπτυξη» εξήγησε.

Αργότερα τη Δευτέρα, η κυβέρνηση δημοσίευσε μιαν εργασία στην ιστοσελίδα της, καλώντας σε αλλαγή των δημοσιονομικών κανονισμών της ευρωζώνης.

«Ένα πλαίσιο σχεδιασμένο για κανονικές συνθήκες ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει αποδειχτεί ανίκανο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίδραση της πολύ χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης στην πιθανή ανάπτυξη και στις δυναμικές του χρέους» ανέφερε η εργασία.

Ο Ρέντσι είπε επίσης πως ως πολίτης και κεντροαριστερός πολιτικός ελπίζει πως η Χίλαρι Κλίντον, του Δημοκρατικού κόμματος, θα κερδίσει στις εκλογές των ΗΠΑ φέτος, όμως η Ιταλία θα συνεργαστεί «πολύ καλά» με οποιονδήποτε πρόεδρο, ακόμη και τον ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, το Ιράν τον Απρίλιο και τη Ρωσία τον Ιούνιο, και εξέφρασε την ελπίδα του η Βρετανία να επιλέξει να παραμείνει στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, προειδοποιώντας πως το Λονδίνο θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος σε περίπτωση αντίθετου αποτελέσματος.

«Εάν η Βρετανία αποχωρήσει, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι για τη Βρετανία, τις επιχειρήσεις της και τους πολίτες της… οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για τους βρετανούς πολίτες απ’ ότι για τους ευρωπαίους» είπε.

Ο 41ετής ηγέτης υπερασπίστηκε την πορεία της κυβέρνησής του με το γνωστό του σθένος, συνδέοντας τη μικρή οικονομική ανάκαμψη του περασμένου έτους, ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης, με τις μεταρρυθμίσεις του σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και τα σχολεία.

«Ποτέ σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν γίνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε.

Σχετικα αρθρα

Εκπλήξεις σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές δίνουν απρόσμενα κέρδη-Που το «πάνε» Πειραιώς και Eurobank

admin

Η Ελλάδα κατηγορεί το ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

admin

Αξίζει να μιλάμε για την επόμενη κρίση;

admin

Οι πραγματικοί ήρωες της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

WSJ: Η διαφωνία με το ΔΝΤ για τα εργασιακά το βασικό σημείο σύγκρουσης

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Σε νέα χαμηλά σχεδόν 2 μηνών το Χ.Α. με βαρίδι την Coca Cola (-6%)-Απώλειες 1,84% στις Τράπεζες

admin

Συντάξεις: Κίνδυνος… τρακαρίσματος με ΔΝΤ – αγορές!

admin

Πετρέλαιο: Η μάχη της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία δεν θα τελειώσει σύντομα

admin

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

Διχασμένος και ο στρατός στη Βενεζουέλα

admin

Οι εκλογές των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία

admin

Η Όπρα Γουίνφρεϊ επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

admin

Η υποτιμημένη οικονομική απειλή από τον Λευκό Οίκο

admin

Ο «κρυφός» νομισματικός πόλεμος € vs $

admin

Ο κορωνοϊός επιστρέφει και στραγγαλίζει τον τουρισμό σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο

admin

Έρευνα: Συρρίκνωση των πωλήσεων το 2020, αλλά και “αντοχή” στα λουκέτα

admin