Image default
Πρώτο Θέμα

Δε θα βρείτε την επόμενη ελληνική κρίση στην αγορά ομολόγων

Δε θα βρείτε την επόμενη ελληνική κρίση στην αγορά ομολόγων

Εάν η Ελλάδα καταλήξει να κατευθύνεται σε μια ακόμη κρίση, μη βασιστείτε σε μια έγκαιρη προειδοποίηση από την αγορά ομολόγων της χώρας αυτή τη φορά.

Η χώρα παλεύει με μια κλιμακούμενη εισροή προσφύγων, μια νέα αδιέξοδο στα οικονομικά και νέα πολιτική αναστάτωση. Παρ’ ότι η αγορά έχει υψηλό κίνδυνο και έλλειψη ρευστότητας, τα ομόλογά της παρουσιάζουν μιαν ελαφρώς διαφορετική εικόνα: είχαν την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη την τελευταία εβδομάδα, αποδίδοντας σχεδόν 6%.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά σε έδαφος που δεν ανήκει σε κανέναν» είπε ο Γεώργιος Ζώης, διευθυντής ανεξόφλητων απαιτήσεων στην Exotix Partners στο Λονδίνο. «Τείνουν να υπάρχουν κάποια hedge funds που θεωρούν ακόμη πως μπορεί να αποδειχθεί σε μία από τις πιο επικερδείς ιδέες για φέτος, όμως ανήκουν ως επί το πλείστον στη μειοψηφία.»

1

Με την πίεση να αυξάνεται από όλες τις πλευρές για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα ξεκινά να τραβά περισσότερη προσοχή έναν χρόνο μετά από μια σύγκρουση με την υπόλοιπη ευρωζώνη που έφτασε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη απειλείται πλέον με τριβές καθώς οι ελληνικού αυτοκινητόδρομοι, κλεισμένοι προσφάτως από τους αγρότες που διαδήλωναν κατά των ασφαλιστικών αλλαγών, γεμίζουν ομάδες μεταναστών, παγιδευμένων από το κλείσιμο των συνόρων.

Παρ’ ότι τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές είχαν από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο το 2016, πρόσφατα σημείωσαν ράλι. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει πέσει κατά 180 μονάδες βάσεις, στο 9,77%, αφού σημείωσαν υψηλά εξαμήνου στις 12 Φεβρουαρίου. Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης των Αθηνών σημείωσε κέρδη 13% μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Περίπου 25.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή παγιδευμένοι στην Ελλάδα, με άλλους 1.000 να προστίθεται κάθε ημέρα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη την Τρίτη.

Οι επενδυτές ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό αδιάφοροι, καθώς η Ευρωπαϊκή Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διχάστηκαν για το πώς θα ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του κατά πόσο η χώρα ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης.

«Οι κινήσεις που βλέπουμε αντικατοπτρίζουν ευρύτερες κινήσεις σε αποφυγή κινδύνου και όρεξη κινδύνου» είπε ο Κιάραν Ο’ Χάγκαν, αναλυτής στρατηγικής της Societe Generale. «Προφανώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προσφυγική κρίση, όμως το πώς αυτό επηρεάζει τις οικονομικές μεταβλητές είναι ένα αμφισβητήσιμο ερώτημα.»

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε τη Δευτέρα πως η διαφωνία για τη διαχείριση των προσφύγων απειλεί το ευρώ. Νωρίτερα προειδοποίησε τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να μην επιτρέψουν στο «χάος» να αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά την προσπάθεια να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της, Βόφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε να εννοηθεί σε ενημέρωση της Ομάδας των 20 στη Σαγκάη, πως η Γερμανία ίσως είναι έτοιμη να παραχωρήσει κάποια επιείκεια στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει την αξιολόγηση του προγράμματος καθώς κάποια από τα μέτρα που απαιτούνται για το 2017 και το 2018 θα αναβληθούν για αργότερα εν όψει της προσφυγικής κρίσης» είπε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, ανώτερο στέλεχος της Brookings Institution.

Συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης και των θεσμών των πιστωτών της Ελλάδας τη Δευτέρα δεν κατάφερε να δώσει τέλος στην ασυμφωνία για τις δημοσιονομικές, φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να φτάσει η Ελλάδα τον δημοσιονομικό στόχο, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση των συζητήσεων. Σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση, ο Τσίπρας κατέδειξε το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση, επαναλαμβάνοντας πως οι πιστωτές θα πρέπει πρώτα να φτάσουν σε συναίνεση μεταξύ τους.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα που «βγαίνουν τα νούμερα» και που θα δώσει τέλος στις αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ στο μέλλον, έγραψε τον προηγούμενο μήνα ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Τσίπρας θα πρέπει να περάσει όποια μέτρα συμφωνηθούν από την 300μελή βουλή, όπου διατηρεί πλειοψηφία μόλις τριών βουλευτών. Οι δημοσκοπήσεις έχουν φέρει μπροστά τη κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο νέος αρχηγός της στο ξεκίνημα του έτους.

«Το βασικό σενάριο είναι πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού φοβούμενοι να χάσουν την εξουσία» επισήμανε ο Πελαγίδης. «Όμως σε αυτήν την έντονη πολιτική περίοδο, η εικόνα του Τσίπρα έχει αμαυρωθεί.»    

Σχετικα αρθρα

Η νίκη του Putin, ο πειρασμός της Ευρώπης

admin

Το μακροπρόθεσμο κόστος της αβεβαιότητας του Brexit

admin

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

admin

Πλησιάζει η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια;

admin

Βερολίνο: Δεν υπάρχει στήριξη χωρίς μνημόνιο!

admin

Η Bundesbank βγάζει το… πυρηνικό όπλο: Όχι άλλο ELA στην Ελλάδα!

admin

Γερμανικός Τύπος: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέο δάνειο για την Ελλάδα το 2018

admin

Η δικαιοσύνη υπέρ των δανειοληπτών στις μισές υποθέσεις κόκκινων δανείων

admin

Έξοδος στις αγορές χωρίς τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Ζαλισμένες αγορές και ζοφερές πολιτικές

admin

Είναι ο Covid-19 το τελος της Ευρώπης;

admin

Το Spiegel, ο Μούνχαου και τα ελληνικά ευρώ

admin

WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, αν «παγώσει» το 1 δισ. ευρώ, η πρώτη μεταμνημονιακή δόση

admin

Έγινε… φιλελληνικό πραξικόπημα στην ΕΚΤ;

admin

Οι γερμανικές τράπεζες δεν εχουν πια που να βάλουν τα μετρητά!

admin

Ένας από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου κρούει (πάλι) τον κώδωνα του κινδύνου

admin

Goldman Sachs: Oι πρόωρες εκλογές «απογειώνουν» ομόλογα και την οικονομία

admin

Τα δεσμά του Δημόσιου Χρέους της Αργεντινής

admin