Image default
Πρώτο Θέμα

Το παράξενο ζευγάρι Μέρκελ-Τσίπρα για το προσφυγικό

Το παράξενο ζευγάρι Μέρκελ-Τσίπρα για το προσφυγικό

Όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Τεχεράνη τον προηγούμενο μήνα, μετέφερε ένα κοινό μήνυμα που συνέθεσε μαζί με έναν απίθανο σύμμαχο: τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συναντήσεις του με ιρανούς ηγέτες, ο Τσίπρας πίεσε για μέτρα με στόχο την ενθάρρυνση ενός εκατομμυρίου ή και περισσότερων αφγανών προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ιράν να παραμείνουν εκεί, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση των διπλωματικών συναντήσεων. Τόσο εκείνος όσο και η Μέρκελ θεωρούν τα βήματα για τον έλεγχο της εισροής των αφγανών, τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα κατευθυνόμενων προς την Ευρώπη μετά τους σύρους, ως βασικό στοιχείο των σχεδίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που διχάζει την Ευρώπη, σύμφωνα με τις πηγές. Κανείς από τους δύο δε γνωρίζει εάν η κοινή έκκληση προς το Ιράν θα αποφέρει αποτελέσματα, προσέθεσαν.

Καθώς ο Τσίπρας και η Μέρκελ ετοιμάζονται να παραβρεθούν σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό τη Δευτέρα, η συντονισμένη προσέγγιση στο Ιράν – που έγινε έναν χρόνο ακριβώς από τη στιγμή που ο Τσίπρας ξεκίνησε την πρωθυπουργία του με αίτηση για πολεμικές επιδιορθώσεις από τη Γερμανία – υποδεικνύει πόσο μακριά έχουν φτάσει από τις αντίθετες πλευρές της κρίσης χρέους της Ευρώπης σε μια κοινή ανάγκη λύσης της προσφυγικής κρίσης. Η διπλωματία στην Τεχεράνη υπογραμμίζει επίσης τον κοινό τους στόχο για έλεγχο των αφίξεων στις αντίστοιχες χώρες τους, καθώς οι υπόλοιπες κυβερνήσεις δειλιάζουν μπροστά στις κοινές ευθύνες και τοποθετούν εμπόδια στους μετανάστες.

«Τώρα έχουμε αυτήν την παράξενη κατάσταση, όπου βασίζονται ο ένας στον άλλον» είπε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέχρι πρόσφατα, «είχαμε πολύ διαφορετική εικόνα για τη Μέρκελ» είπε. «Τώρα οι γερμανοί είναι σύμμαχοί μας.»

1

Με την Ελλάδα να αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου και τη Γερμανία να είναι ο επίλεκτος προορισμός, ο κάθε ηγέτης δέχεται αυξανόμενη εγχώρια και διεθνή πίεση για να βρει μιαν ευρωπαϊκή λύση προτού η άφιξη του βελτιωμένου καιρού επιφέρει μιαν αναμενόμενη αύξηση στους αριθμούς των προσφύγων. Αυτό κάνει τη Μέρκελ και τον Τσίπρα τους ηγέτες με το μεγαλύτερο διακύβευμα κατά τη σύνοδο κορυφής με την Τουρκία.

Μαζί με τη βοήθεια προς την Ελλάδα από σχετικό ταμείο 700 εκατομμυρίων ευρώ, οι στόχοι της συνόδου κορυφής συμπεριλαμβάνουν περαιτέρω βήματα για την επιστράτευση της Τουρκίας, ώστε να θέσει υπό έλεγχο τη ροή των προσφύγων από τη Συρία, μεταξύ αυτών σχετικά σχέδια για την εύρεση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει υποσχεθεί η ένωση. Οι 28 ηγέτες θα αξιολογήσουν επίσης την πρόοδο στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα τις ακτές της Ελλάδας.

Για τη Μέρκελ, οι εκλογές σε τρία ομοσπονδιακά γερμανικά κράτη στις 13 Μαρτίου σημαίνει πως χρειάζεται στέρεα δείγματα προόδου για να δείξει στους ψηφοφόρους πως η στάση της Γερμανίας μπορεί να είναι ανθρωπιστική, αλλά όχι άνευ ορίων. Για τον Τσίπρα, η ροή των προσφύγων στο Αιγαίο προς την Ελλάδα αυξάνει τη δυσκολία του να συντηρήσει μια ευάλωτη συγκυβέρνηση, εφαρμόζοντας παράλληλα τους όρους ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας που αφήνει ενδείξεις ενός νέου αδιεξόδου.

«Το περασμένο καλοκαίρι το ζητούμενο ήταν να τηρηθεί η ευρωζώνη ενωμένη, τώρα είναι να μείνει το Σένγκεν ενωμένο» είπε ο Κάρστεν Νίκελ, αναλυτής για τη συμβουλευτική εταιρεία Teneo Intelligence, αναφερόμενος στη ζώνη ταξιδίων χωρίς διαβατήρια της Ευρώπης. Η Μέρκελ «έχει ένα ιστορικό πραγματισμού» και «υπάρχει και ένα ιστορικό πραγματισμού από την πλευρά του» είπε ο Νίκελ. «Δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν.»

2

Τόσο η Μέρκελ, 61, όσο και ο Τσίπρας 41, επωφελούνται από την ανάπτυξη εμπιστοσύνης κατά την κρίση χρέους και μιλούν τακτικά, σύμφωνα με άτομο με γνώση της στρατηγικής της καγκελάριου. Η Μέρκελ συνέβαλε αυτόν τον μήνα για να πειστεί ο Τσίπρας να δεχθεί τη βοήθεια της ΕΕ αντί να αφήσει την Ελλάδα να προσπαθεί να διαχειριστεί μόνη την προσφυγική κρίση, ανέφερε η πηγή. Επίσης, χαλαρώνει την πίεση προς την Ελλάδα για την κάλυψη των όρων της διάσωσης, οι οποίο συμπεριλαμβάνουν μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, χωρίς να εγκαταλείπει την αρχή πως θα πρέπει να κάνει τις εγχώριες ασκήσεις της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται επίσης να συζητήσουν την Ελλάδα όταν πραγματοποιήσουν την τακτική συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, επίσης τη Δευτέρα.

«Η Ευρώπη δε θέλει να πυροδοτήσει επιπλέον το γενικό κλίμα αβεβαιότητας» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Δρακόπουλος, συνεπικεφαλής οικονομικής έρευνας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Nomura International.

Όχι πολύ καιρό πριν, οι δύο ηγέτες βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές, όταν ο Τσίπρας κέρδισε την πρωθυπουργία εκμεταλλευόμενος την οργή ύστερα από χρόνια λιτότητας, για την οποία οι έλληνες κατηγορούσαν κυρίως τη Γερμανία. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατευθύνθηκε απευθείας στο Βερολίνο μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο Τσίπρας χρειάστηκε εννέα εβδομάδας μέχρι να κάνει την αρχική του επίσκεψη, κατευθυνόμενος αντίθετα στη Ρώμη και το Παρίσι, σε μια προσπάθεια να σχηματίσει συμμαχία κατά της λιτότητας, που εν τέλει απέτυχε.

Έναν χρόνο αργότερα, η Μέρκελ συνεχίζει να στηρίζει τον Τσίπρα παρ’ ότι αντιμετωπίζει την αντίθεση στην προσφυγική της πολιτική από το ίδιο τμήμα της συγκυβέρνησής τους που αντιτίθεται και στη βοήθεια διάσωσης για την Ελλάδα. Η Τσίπρας έσπευσε να την υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ελληνική τηλεόραση στις 29 Φεβρουαρίου, αναφέροντας πως η κριτική μέσα στη Γερμανία για τον τρόπο που η Μέρκελ διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση είναι «άδικη». Δεν είναι εκείνη υπεύθυνη για την εισροή των ανθρώπων που εγκαταλείψουν τον πόλεμο και τη φτώχια, προσέθεσε.

Την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο πως η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και πως η ίδια βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με τον Τσίπρα. «Φύλακας Άνγκελα των Προσφύγων» ήταν ο τίτλος στις 2 Μαρτίου σε φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα.

Δεν είναι όλα αγάπες. Η Μέρκελ χρησιμοποίησε συνέντευξή της σε εφημερίδα του σαββατοκύριακου για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα να επανορθώσει την καθυστέρηση στον στόχο της να δημιουργήσει εστία για 50.000 αιτούντες ασύλου που εγκαταλείπουν τη Συρία και τη Μέση Ανατολή μέχρι το τέλος του 2015. Υποσχέθηκε επίσης τη βοήθεια της Ευρώπης για να γίνει αυτό.

Η μεταβολή της συμμαχίας δε διαφεύγει από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίους συγκρούστηκε πέρυσι με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της διαμάχης για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, και είναι πλέον μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησής του να διευκολύνει την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα υποφέρει από τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά ευρωπαϊκά κράτη» ανέφερε ο Σόιμπλε σε ομιλία του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. «Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται την Ελλάδα αυτές τις ημέρες – είναι αρκετά ενδιαφέρον – είναι η Γερμανία, στο μεταναστευτικό ζήτημα.»

Σχετικα αρθρα

Η Καμπύλη Αποδόσεων και η συνεχιζόμενη Μεγάλη Ύφεση

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία της απασχόλησης από τους Έλληνες εργοδότες

admin

Bloomberg: Η Ιταλική βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης παραμένει ενεργή

admin

Τουρκία: Αυξάνεται η πόλωση ενόψει του δημοψηφίσματος

admin

Η Μέρκελ επαναφέρει την προσφυγική κρίση στην προεκλογική ατζέντα

admin

Διχασμένος και ο στρατός στη Βενεζουέλα

admin

Η Ελλάδα «σκοτώνει» την οικονομία της…

admin

Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα!

admin

Παρέμβαση Στουρνάρα άλλαξε το κλίμα στο ΧΑ

admin

Οι ιαπωνικές κάλπες προμηνύουν συνταγματική αλλαγή

admin

Μέρκελ:Στροφή 180 μοιρών λόγω Ελλάδας

admin

Έρευνα: Οι ψηφιακά ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέτυχαν 50% υψηλότερο τζίρο στην πανδημία

admin

Πόσα δισ. έχασαν σε μια μέρα Ζούκερμπεργκ Μπέζος, λόγω του κραχ

admin

Πτώση αλλά όχι πανικός στις αγορές

admin

Το κατά καθορίζει την ψήφο στις ευρωεκλογές– όχι το υπέρ

admin

Πώς το ΔΝΤ απογοήτευσε την Ελλάδα

admin

HSBC: Τι βλέπει για τις 4 ελληνικές τράπεζες

admin

Κυριάκος vs Αλέξης: Ένα νέο Déjà vu…

admin